StoryEditorOCM
Ostaloin memoriam

U Splitu umro istaknuti šibenski povjesničar umjetnosti Toni Horvatić: ‘Njegova ljubav prema umjetnicima je snaga koja je pokretala...‘

Piše Šibenski.hr
21. prosinca 2020. - 19:56

U Splitu je u 54. godini umro Toni Horvatić, a HULU Split mu se zahvalila na doprinosu hrvatskoj kulturi.

Njihovu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti:

'Uglednom i dugogodišnjem članu Hrvatske udruge likovnih umjetnika - Split, voljenom prijatelju i iznimnom kolegi zahvaljujemo na izrazitom doprinosu hrvatskoj kulturi i umjetnosti, a obitelji izražavamo iskrenu sućut.

Toni Horvatić rođen je u Šibeniku 1967. Na Filozofskom fakultetu u Zadru 1992. diplomirao je Povijest i teoriju umjetnosti. Od 1995. živi u Splitu gdje radi kao freelance kustos i nastavnik na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu gdje predaje kolegije Umjetnost 20. stoljeća i Suvremena umjetnost.

Nakon završenog studija u Šibeniku kao likovni kritičar počeo je pisati o umjetnosti te kao kustos surađivati s galerijama i kao novinar sa HRT-om. Početkom 1995. preselio se u Split kad zajedno s likovnim umjetnicima pokreće projekt revitalizacije splitske suvremene likovne scene.

Njegov doprinos splitskoj i hrvatskoj kulturi je nesaglediv, jer od tada kontinuirano iz Splita vrijedno radi s umjetnicima, studentima, učenicima i publikom povezujući te svjetove koje širi i osnažuje. Njegova ljubav prema umjetnicima i umjetnosti je snaga koja je pokretala, usmjeravala i veličala čitavu scenu. Njegovim odlaskom previše smo izgubili, ali Tonijeva ostavština je neizbrisiva i neizmjerno smo zahvalni na njegovom vremenu koje je nam je poklonio', objavili su iz Hrvatske udruge likovnih umjetnika.

23. travanj 2024 13:19