StoryEditorOCM
OstaloKomemoracija za Iku Škomrlj

Svojim kostimografijama obilježila cijelu jednu epohu

22. listopada 2018. - 21:20

 

 Ika Škomrlj svojim je kostimografijama obilježila cijelu jednu epohu, povijest hrvatske kostimografije i kazališta, ali i čitave nacionalne kulture, istaknuto je u ponedjeljak u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) na komemoraciji za nedavno preminulu hrvatsku kostimografkinju.


Intendantica HNK Dubravka Vrgoč ocijenila je kako je Ika Škomrlj najupečatljivija osoba u zadnjih pet desetljeća zagrebačkoga HNK.
Autorica kostima za 112 predstava odredila je sliku suvremenoga HNK, istaknula je Vrgoč. Dala se za kazalište i obilježila cijelu jednu epohu, dodala je.


Predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal smatra kako je Škomrlj obilježila povijest ne samo hrvatske kostimografije, nego i povijest hrvatskoga kazališta, ali i čitave nacionalne kulture.


Odlaskom Ike Škomrlj hrvatsko kazalište i hrvatska primijenjena umjetnost ostali su bez jedne od najistaknutijih predstavnica, rekla je Bakal dodavši kako je Škomrlj 2003. dobila državnu nagradu za kulturu i umjetnost - Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo u polju kazališne umjetnosti te ULUPUH-ovu Nagradu za životno djelo.


Bila je, naglasila je, velika umjetnica, uzor, mentorica i učiteljica brojnih kostimografa, energičan borac za struku i prava kazališnih i likovnih umjetnika te istinska prijateljica.
Odlazak Ike Škomrlj nenadoknadiv je gubitak, istaknula je Bakal.
Ika Škomrlj rođena je 1932. u Zagrebu gdje je završila studij na Odsjeku za scenografiju pri Akademiji za kazališnu umjetnost.
Od prvih kostimografskih radova ostvarenih krajem pedesetih do danas realizirala je nekoliko stotina kostimografija u svim važnijim hrvatskim kazališnim sredinama.


Nekoliko kostimografija ostvarila je i u inozemstvu (New York, Lisabon, Napulj). Posebno su zapažene njezine kostimografije velikih ansambl predstava u nacionalnim kazališnim kućama.
Škomrlj je ostvarila veći broj antologijskih kostimografija poput kostima za operu "Nikola Šubić Zrinjski" te za rock-operu "Gubec-beg".


Istaknula se i kostimografskim ostvarenjima za TV kao što je primjerice serija "Prosjaci i sinovi" te oblikovanjem vojnih odora.
Preminula je 15. listopada u 87. godini.

 

19. travanj 2024 06:39