StoryEditorOCM
OstaloŽivot posvećen kulturi

Svestrana Zdenka Bilušić: Nema kulturnog događaja u Šibeniku u kojem ne sudjeluje- ako ne kao organizator, onda kao posjetitelj (FOTO)

Piše Katarina Rudan
8. svibnja 2017. - 12:57

Nakon što je 22 godine radila u osnovnim i srednjim školama, profesorica likovne kulture Zdenka Bilušić zamijenila je učionicu radnim mjestom voditeljice Centra za vizualnu kulturu djece i mladih u Gradskoj knjižnici "Juraj Šožgorić" Šibenik.

Istovremeno radi i kao urednica dječjeg programa na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, koji se ove godine održava 57. put. Zbog svojih aktivnosti i na drugim poljima u kulturnom životu grada, gotovo da nema događaja u kojem ne sudjeluje, bilo kao organizatorica ili suorganizatorica ili – samo – kao posjetitelj.

Centar za vizualnu kulturu djece i mladih postao je mjesto na koje djeca, koja imaju interes za likovni, rado dolaze i sudjeluju u raznim radionicama. Bilušić kaže da se broj djece danas smanjuje u odnosu na vrijeme kad je Centar osnovan.
- Razlog tomu je vrlo jednostavan – slične radionice organiziraju i neki drugi, a djeci se nude i druge vrste aktivnosti. No, naš Centar i radionice opstaju i evo traju već 11 godina. U tom razdoblju djeca su napravila prekrasne stvari koje su objedinjene u zbirkama radova - govori Bilušić.

Kad je riječ o Međunarodnom dječjem festivalu, kaže da se raduje svakom novom druženju s djecom i dječjim radovima, svakoj novoj radionici.

- Počela sam kao voditeljica radionica, a potom preuzela uređivanje i ta ljubav između mene i Festivala traje do danas. Kako su moji interesi relativno široki, zanimam se za različita područja vizualne umjetnosti, pa tako i za lutkarstvo, a bilo je i izložbi, slikovnica, svega pomalo. U 33 godine rada naslagalo se dosta toga - rekla nam je Bilušić.


Ona je i predsjednica šibenske udruge koja nosi ime velikog Vrančića, udruge "Faust". Riječ je o udruzi koja promiče kreativne aktivnosti, a Šibenčane je pred božićne blagdane ugodno iznenadila još jednim projektom. Riječ je o reviji "Šibenski modni krug" koji je naišao na velike simpatije i podršku Šibenčana.

- Revija "Šibenski modni krug" imala je za cilj predstaviti sadašnjost i budućnost Krešimirova grada kroz kreativni rad šibenskih dizajnera kakvim ga oni predstavljaju na domaćoj i svjetskoj modnoj sceni. Predstavili su se već renomirani šibenski dizajneri odjeće i nakita i vjerujem da je cilj postignut. Bit će još prilika za predstavljanje novih imena - kaže Bilušić.
Zdenka Bilušić je i predsjednica šibenskog ogranka Matice hrvatske koji je u zadnje dvije godine imao zanimljivih projekata, među kojima je i godišnjak "Osvit", časopis za promociju kulturne i prirodne baštine šibenskog kraja, koji je izišao krajem prošle godine.

Od srpnja 2015. godine predsjednica je Kulturnog vijeća grada Šibenika i upitana što misli o kulturi i kulturnom životu u gradu Šibeniku s pozicije predsjednice tijela koje bi trebalo sugerirati i davati smjernice za razvoj kulturnog života grada, Bilušić je odgovorila:

- Teško je to procijeniti jer ja nemam druga iskustva osim šibenskog. Uvijek može biti bolje, ali uvijek može biti i gore! Mislim da stvari u Šibeniku idu na bolje. Uspjeli smo se izboriti da nas se čuje, pa i posluša. Ne želim nikoga prozivati, ali dugo godina kulturna vijeća u Šibeniku u prijašnjim sazivima imala su ulogu fikusa. Danas više nije tako. Rekla bih – ipak se mijenja.

18. travanj 2024 20:19