StoryEditorOCM
OstaloPosveta najvećem

Sinoć su djeca pjevala Arsena: Doznajte što vas danas očekuje na 59. MDF-u

Piše šibenski.hr
24. lipnja 2019. - 10:57

Nedjelja, 23. lipnja, bila je to doista predivna šibenska noć. Taj koncert 'Djeca pjevaju Arsenu' ispred UNESCO-ove katedrale svetog Jakova, na ljetnoj pozornici 59. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku gdje su uz festivalski dječji zbor Zdravo maleni nastupili dječji zbor Cvrčak iz Šibenika te udruga 'Glazbeni talenti – Music Talents' Split oduševio je mnogobrojnu publiku svih naraštaja. S jednakom strašću pjeva se Arsenova 'Kuća pored mora' i 'Bubamarac'.

Glazbena večer posvećena velikom Arsenu Dediću nije mogla proći bez dive Gabi Novak i nagrađivanog hrvatskog glazbenika, Arsenovog sina, Matije Dedića. Koncert 'Djeca pjevaju Arsenu' bio je rasprodan danima ranije, a ulaznicama se nadalo do posljednjeg trenutka.

Rođeni Šibenčanin, Arsen Dedić dobio je posvetu u rodnom gradu kojoj bi se možda i najviše veselio. Njegova umjetnička ostavština živi kroz njegovu obitelj i djecu, mlade glazbene talente okupljene u dječjim zborovima Zdravo maleni i Cvrčak, zborovima s kojima je Arsen surađivao za života.

'Arsen pjeva djeci' jedan je od njegovih glazbenih albuma, a od ove godine, Međunarodni dječji festival osmislio je koncertnu večer posvećenu upravo njemu i njegovom stvaralaštvu za djecu i odraslu publiku. Koncert na jednom od najljepših renesansnih trgova na Jadranu, koji su htjeli poslušati svi, trebao bi zaživjeti i postati neodvojiv dio Festivala koji uživa podršku mnogih uključujući Hrvatsku turističku zajednicu.

Večer u kojoj su se Arsenova pjesma i publika sjedinili u čaroliji stvaralaštva jednog umjetnika, a u kojoj su šibenska i splitska djeca, Gabi i Matija dali sve od sebe ostat će zapamćena još dugo. Uspomena na velikog Arsena Dedića nastavlja živjeti na pozornici Međunarodnog dječjeg festivala!

 

 

Nakon nedjelje na 59. Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, koja je zaključena velikim koncertom 'Djeca pjevaju Arsenu' na ljetnoj pozornici ispred UNESCO-ve katedrale sv. Jakova, vrijeme je za novih sedam dana Festivala. Vrijeme nezaustavljivo curi, a najljepšim uspomenama ispunjavaju ga događanja na Festivalu.

Danas počinje i novi ciklus radionica pa će tako poznata umjetnica Melinda Šefčić s djecom krenuti u atmosferu oslikavanja dijela Autobusnog kolodvora u Šibeniku. Talijanski gosti vodit će likovne radionice, a riječ je o ilustratoru Giuseppeu Braghiroliju i radionici 'Moja umjetnička knjiga0 te ilustratorici Monici Monachesi i radionici 'Između lica i maske'. Poznata mlada šibenska umjetnica Lana Stojičević ispred crkve svetog Krševana u kojoj je smještena istoimena galerija u kojoj je i sama izlagala, vodit će arhitektonsku radionicu 'Izmišljanje prostora'.

Dodajmo da je otkazan večerašnji koncert klape Gimnazijalke u sklopu Noćnog programa, a od sutra Noćni program na novoj sceni umjesto u 22.30 sati, počinje u 22 sata. Program ostaje besplatan za posjetitelje.

U čemu će još danas uživati djeca i odrasli, ide u nastavku.

Ponedjeljak, 24.lipnja:

 

19 sati, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku

Kazališna družina Pinklec, Čakovec, i Lutkarska organizacija koju fakat trebamo LOFT, Zagreb

'S razlogom'

Kažu da se u životu sve događa s razlogom pa smo odlučili provjeriti je li to uistinu tako. I tako smo krenuli na put, put života. Prvo su došli neki ljudi, a mi smo odmah znali da je njihova uloga da budu uz nas. A onda je došao Veljko, junak naše predstave. Veljko je bio dobar i „zloćkast“, pametan i „glupkast“, sramežljiv i hrabar, crn i bijel – baš kao i svatko od nas. Zašto je onda junak? Zato jer rođenjem svi postajemo junaci koji se bore s nedaćama, slave uspjeh, oplakuju izgubljeno, vesele se, tuguju, plešu, vole… i hodaju puteljkom koji se zove ŽIVOT.

Trajanje: 60 min / Uzrast: 8+

 

19,45 sati, ispred crkve svetog Frane

Jisoo Park, Njemačka

Šarmantni Jay

Šarmantni Jay ljubitelj je klasične magije i ekscentričnog jazza, koje, kao nježni mađioničar iznimnih vještina, spaja u svojoj izvedbi. Na prvi pogled Jay je šeprtlja, netko kome „čarobiranje“ uvijek krene krivo: rekli bismo da je više klaun negoli mađioničar. Ali, kako predstava odmiče, zbunjenost se pretvara u čaroliju, koju stvara izuzetno vješt mađioničar, čiji trikovi impresioniraju publiku.

Trajanje: 45 minuta

 

20 sati, Trg Pavla Šubića I.

Gimnastičarski klub Dišpet

 

20 sati, Trg Ivana Gorana Kovačića (nova scena)

Hrvatski dom Vukovar – Scena Martin

Zmaj Heliot

Ovo je priča o dječaku, njegovoj mami, mudroj baki i neobičnom zmaju. Luka je jako neuredan dječak, koji ne sprema svoje igračke, ne pere zube… Mama zbog toga očajava a svi njeni pokušaji da to promijeni završavaju neuspješno. Tome na kraj stane baka – jer bake znaju kako!

Trajanje: 40 minuta / Uzrast: 4+

 

20 sati, Trg Dobrić

Pripovijeda Jasna Held, Dubrovnik

Istočno od sunca - zapadno od Mjeseca

 

20 sati, Perivoj Roberta Visianija

Guixot de 8, Španjolska

El Gargot d'Imaginacio

 

21 sat, ljetna pozornica

Gradsko kazalište Sisak

Bu! Ili nešto slično

Bu! Ili Nešto strašno priča je koja govori o strahu i na zabavan način stvara napetost kod gledatelja. Osim toga, ona progovara o poslušnosti i o vrijednosti koja se danas sve više gubi kod mladeži, a to je poštivanje starijih. U središtu priče je Jan, osmogodišnji dječak koji živi s mamom i djedom i ima veliki problem: svega se boji.

Trajanje: 45 min / Uzrast: 6+

 

21.15 sati, film na Gorici

Luka i Čarobni muzej

Luka je pametan i živahan dječak, s jedinom ambicijom da završi posljednju razinu svoje računalne igre. Jednom kad završi u gejmerskom Hall of Fame, njegov odsutni otac, gospodin Spejbl, napokon će se ponositi njime. Međutim, završetak igrice bit će tek početak velike avanture, koja će Luku, njegova psa Džekija i prijateljicu Moniku odvesti u davno zaboravljeni muzej lutaka, u kojemu će Luka vratiti u život sve lutke, ali i groznog lutkara!

Trajanje: 86 minuta

 

21.30 sati, Trg Ivana Pavla II., Mala loža

CIA Palma, Brazil

Drugi pokušaj

 

22 sata, ispred katedrale svetog Jakova

Jisoo Park, Njemačka

Šarmantni Jay

 

 

 

20. travanj 2024 00:55