StoryEditorOCM
Ostalou 66. godini

Preminula legendarna hrvatska glumica Mira Furlan

Piše PSD
22. siječnja 2021. - 08:46

Legendarna glumica Mira Furlan u dobi od 65 godina preminula je u srijedu nakon duge bolesti, objavljeno je u četvrtak na njezinom Twitter profilu.

Kasnije istog dana J. Michael Straczynski, autor znanstveno-fantastične serije Babylon 5, u kojoj je Furlan glumila, odao je počast glumici.

Uzrok smrti nije još otkriven, a Straczynski je kazao kako je 'znao da je Mirino zdravlje sve lošije'.

'Nadali smo se da će se poboljšati. Mira je bila dobra i draga žena, zapanjujuće talentirana izvođačica i prijateljica svima u glumačkoj ekipi i ekipi Babylon 5 , a vijest nas je sve shrvala', poručio je.

Furlan je rođena u Zagrebu 7. rujna 1955. godine. Isprva je bila istaknuta glumica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, da bi osamdesetih godina prošlog stoljeća postala jedna od najprepoznatljivijih i najautentičnijih jugoslavenskih filmskih glumica.

U tom periodu svoga rada ostvarila je iznimno uspješne filmske uloge kao što su one u filmovima 'Kiklop' (1982.) Antuna Vrdoljaka, 'U raljama života' (1984.) i 'Za sreću je potrebno troje' (1986.) Rajka Grlića te filmu 'Ljepota poroka' (1986.) Živka Nikolića.

Jedna od njezinih najpoznatijih uloga svakako je ona Kate iz serije Velo misto.

Početkom raspada Jugoslavije Furlan 1991. godine odlazi u Ameriku, gdje je nastavila ostvarivati zapažene uloge. Kao najznačajnija i svakako najpopularnija ostvarenja su ona u serijama 'Babylon' i 'Izgubljeni'.

16. travanj 2024 10:38