StoryEditorOCM
Ostaloin memoriam

Od koronavirusa u 59. godini života umro Šibenčanin Željko Matić, jedan od kreatora hrvatskog radijskog novinarstva

Piše Tanja Šimundić Bendić/SD
24. prosinca 2020. - 17:01

U jeku pandemije, zbog korona agresora koji ne bira, na sam Badnjak, u 59. godini života umro još jedan veliki čovjek, Željko Matić, jedan od kreatora hrvatskog radijskog novinarstva. Javnost će ga pamtiti kao vrhunskog profesionalca rodom iz Šibenika, koji se novinarstvom počeo baviti 1984., na Omladinskom radiju, kasnije na Radio 101. Šokirani kolege i prijatelji se na društvenim mrežama opraštaju od preminulog Matića navodeći kako je otišla – 'velika i draga ljudina, kvalitetan i čovjek i novinar, važna karika u neponovljivo vrijeme 101-e'…

Posebno emotivno od njega se na društvenim mrežama oprostila Snježana Banovac, koja je navela kako je otišao naglo, poražen korona pošašću. Napustio nas je, navela je, njen predragi, dugogodišnji prijatelj, veliki hrvatski novinar i urednik, intelektualac bez premca.

-Matiću, ne vjerujem da te nema, ne, uskoro ćemo se sresti u gradu, negdje oko Čarlija ili ćeš opet zvati na još jedno druženje u Kamanju, s tvojom Mimom i nerazdvojnom ekipom: Joško, Klanac, Merla, Željka i mnogi drugi. Da, u to i dalje vjerujem, nije još došlo vrijeme rastanka –navela je Snježana Banović.

{facebook}{/facebook}

Hrvatsko novinarsko društvo u svom je priopćenju navelo kako je preminuli Matić do 2014. bio glavni kreativac i urednik ključnih rubrika tog kultnog radija. Bio je urednik unutarnjopolitičke rubrike, urednik Društvene redakcije, urednik Informativnoga programa, glavni urednik i predsjednik Nadzornoga odbora.

Kolegu Matića ćemo pamtiti po pokretanju i uređivanju nekih od naj-slušanijih radijskih emisija. Između ostalog, Parlament show, Tema dana, Intervju tjedna, Scarface, koje su kao i sve ostale postavile standard za radijske informativne emisije. Devedesetih je sa suradnicima i novinarima od Radija 101 stvorio jedan od najutjecajnijih medija u Hrvatskoj, na kojem se neovisno izvještavalo i govorilo. Kasnije je radio i u drugim medijima, a od 2014. na televiziji N1, a potom na Z1.

Bio je sinonim za kvalitetno i uspješno radijsko novinarstvo, kojem je posvetio svoj život. Uvijek spreman za razgovor, polemiku, s ciničnim odmakom prema svim akterima naše društvene zbilje, stoji u HND-ovom priopćenju. Govoreći u jednom razgovoru za Večernji list, Matić je o Radiju 101 i ljudima koji su tamo radili kazao kako je to bila anarhistička zajednica, komuna, koja se mogla održati.

-Samo, nije se razmišljalo o komercijalizaciji, o tome što bi trebalo napraviti. Nikada nije bilo suvislog poslovnog, dugoročno održivog modela, a na takav način u modernoj ekonomiji teško možeš izdržati. Kada se to trebalo razmatrati, dolazi rat, drastičan pad prihoda, pa i pritisak da se Radio preda u ruke ljudima koji su bili bliski s tadašnjim HDZ-om. Uvijek smo bili poput HRT-a. Jedino što su oni imali pretplatu, a mi – nismo. Nije se tu dolazilo zbog novca, iako nam ga nikada nije nedostajalo. Bilo nam je dobro! No, u jednom trenutku bilo je i 120 zaposlenih, a prihodi isti. A onda i ta nesretna privatizacija, 78 vlasnika plus Grad, nije moglo funkcionirati, koliko vlasnika, toliko i interesa – kazao je svojedobno Matić u razgovoru s novinarom Zoranom Vitasom za Večernji list.

Otišao je naš kolega Željko, na jedan od najljepših dana u godini, u jednom od najtežih Božića našeg vremena. Pokoj mu vječni.

19. travanj 2024 17:06