StoryEditorOCM
OstaloSrijedom po svijetu

Liburnia Film Festival uplovljava u Šibenik; I to na finale ovogodišnjeg izdanja filmskog programa

Piše šibenski.hr
1. rujna 2020. - 11:05

Netom nakon završetka 18. izdanja Liburnia Film Festivala, pobjednički filmovi ovog najstarijeg festivala dokumentarnog filma u Hrvatskoj stižu na pozornicu ljetnog kina Tvrđave Barone, i to na samo finale ovogodišnjeg izdanja filmskog programa Tvrđave kulture Srijedom po svijetu, 2. rujna s početkom u 20,30 sati.

Liburnia FF jedini je festival u zemlji koji prikazuje isključivo domaću recentnu dokumentarnu produkciju, a ona je – sudeći po ovogodišnjim pobjedničkim filmovima – obilježena pitanjima memorije, generacijama upisanih sjećanja, kolektivnih iskustava i trauma.

U gledanje ovogodišnjih opatijskih laureata šibensku publiku uvest će uz razgovor direktorica LFF-a, Jelena Androić.

Filmska večer na vrhu grada započinje uz projekciju kratkometražnog ostvarenja poznate splitske vizualne umjetnice Renate Poljak, Porvenir, za koji je u Opatiji nagrađena s čak tri nagrade: za najbolji film, kameru i dizajn zvuka. Istražujući temu sjećanja, put ju je odveo u Porvenir, jedini grad u Ognjenoj zemlji, na dnu zemaljske kugle, koji su osnovali hrvatski migranti početkom 20. stoljeća, a među kojima je bio i autoričin pradjed.

Mnoge generacije su se zbog siromaštva, gladi i ratova iz naših krajeva otiskivale na putovanje morem, sanjajući bolju budućnost, a Porvenir propituje ostaju li u našem tijelu zapisana sjećanja naših djedova i preostaje li i nama sudbina bježanja i traženja bolje zemlje?

Slijedi projekcija dugometražnog dokumentarca Ono drugo selo, u Opatiji nagrađenog posebnom nagradom žirija. Redatelj Jadran Boban i scenaristica Vesna Kesić u ovom filmu o Španovici, selu u okolici Pakraca koje je postalo paradigmatično mjesto zlokobnog kruga obostranog osjećaja nepravde i generalizacije krivnje, donose historijat memorije koja se neprestano transformira zadržavajući zauvijek klice nekih budućih sukoba. Uz važnu poruku kako nije oduvijek bilo tako, a možda tako i nije moralo biti.

- Zbog ograničenog kapaciteta gledališta posjetiteljima preporučamo što raniji dolazak. Također, posjetitelji se mole za razumijevanje ako zbog popunjenosti kapaciteta ne budu mogli prisustvovati projekciji- poručili su iz Tvrđave kulture Šibenik.

20. travanj 2024 08:55