StoryEditorOCM
OstaloDANI MAKEDONSKE KULTURE

Koronavirus je, pored svega ostalog, uredio i ovu manifestaciju: Izložba, okrugli stol, druženje s Tomićem i Baretićem...

Piše Zdravko Pilić
5. listopada 2020. - 08:40

Koronavirus je, pored svega ostalog, uredio i ovogodišnje Dane makedonske kulture u Šibeniku, koji su se, kao tradicionalni susreti pisaca, pjesnika i novinara, održavali u svibnju, na otoku Zlarinu.

Prebacio ih je na listopad i reducirao, jer gosti i prijatelji iz Sjeverne Makedonije nisu mogli doći zbog COVID-a 19, pa su njihovu ulogu uglavnom preuzeli članovi društva "Hrvatsko-makedonska tangenta" iz Šibenika – neumorni Milena i Sašo Georgijevski te Olivera Vapska, koja već sedam godina živi u Šibeniku, a čijom su izložbom slika, radova u tehnici filigrana srmenim koncem, Dani i otvoreni. Nazočili su im i Nazif Xhaferi, otpravnik poslova u Veleposlanstvu Republike Sjeverne Makedonije u RH, te Ermina Lekaj Prljaskaj, saborska zastupnica pet nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, kao i šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić.

Druženje s Baretićem i Tomićem

Najveći interes Šibenčana, izazvali su, naravno, drugog dana, popularni domaći pisci Renato Baretić i Ante Tomić, koji su svima onima koji su željeli znati, a nisu ih imali kad pitati, ispričali štošta o ekranizaciji vlastitih romana, i uopće o pisanju u doba korone. Baretić je, tako, ispričao, kako nije htio ni na koji način sudjelovati u pisanju scenarija za film "Osmi povjerenik", nastalog prema njegovu nagrađivanom romanu, nije htio smetati režiseru, koji je ujedno i scenarist, u tolikoj mjeri da ga nije htio ni pročitati. Ni Tomić nema problema s tim da redatelji interveniraju u njegove tekstove, a na pitanje je li bolja knjiga ili film, odgovara da to, između ostalog, ovisi i o glumcima. Kad tekst uhvati antitalent, upitaš se "Što je meni ovo trebalo", a kad ga izvedu sjajni glumci, poput pokojnog Nebojše Glogovca, koji je utjelovio lik transvestita u "Ustavu Republike Hrvatske", koji je po njegovu scenariju snimio Rajko Grlić, iznenadiš se kako si to odlično napisao. Baretića je pak, fascinirao Goran Navojec, koji je "Osmog povjerenika" pročitao u automobilu, dok se iz Zagreba vozio na set, a zatim maestralno odglumio, u skoro jednom danu, sve kadrove koje je njegov lik imao u filmu. Fascinirala ga je i Zrinka Cvitešić u filmu po Tomićevu romanu "Što je muškarac bez brkova".

Druženje u crničkom oboru

A šibenska je publika od Ante Tomića mogla čuti i to kako je inspiracija za amatere, a kako profesionalci pišu po narudžbi, na zadane teme, u unaprijed određenom prostoru i roku koji se mora poštovati, i kako im je to posao kao i svaki drugi. Nema u Ante Tomića puno mistificiranja: "Nekad ti je dan bolji, a nekad lošiji!" Ili, što bi rekao nogometni djelatnik u mirovini, Mate Baturina: "Dikod uđe, dikod ne uđe" – misleći naravno, na loptu i gol.
U svakom slučaju, nakon razgovora ugodnih naroda šibenskog s piscima, druženje se iz prostorija Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" preselilo u Crnicu, u jedan pravi, tipični šibenski obor, kod Duške Krnić, u kojem se družilo i ćakulalo uz dalmatinsku i makedonsku spizu.

20. travanj 2024 03:56