StoryEditorOCM
OstaloBlagdanski domjenak šibenskih kulturnjaka

Isto mjesto, isti meni: Gradonačelnik Burić najavio obnovu zgrade kazališta i otvaranje Odeona

24. prosinca 2019. - 10:22

Isto mjesto, isti meni! Foaje šibenskog Hrvatskog narodnog kazališta, miris bakalara i pladnjevi pršuta i sira. Uobičajena je to scenografija na kraju godine, a i “glumci” su više-manje isti u ovoj priči nazvanoj božićni i novogodišnji domjenak šibenskih kulturnjaka.

 

Domaćin domjenka, ravnatelj HNK u Šibeniku Jakov Bilić ovaj put nije bio od puno riječi. Kolegama je čestitao Božić i riječ prepustio gradonačelniku Željku Buriću, koji ni ovaj put nije štedio riječi hvale za šibensku kulturu.

 

- Izrazio bih veliku zahvalnost uime Grada, bez obzira što smo mi i osnivači, svim djelatnicima i ustanovama u kulturi, jer Šibenik je primjer kako je kultura odradila junački posao na promociji grada. Baštinili smo i srušili sterotipe o našem gradu koristeći upravo naše ustanove u kulturi, počevši od kazališta do javne ustanove Tvrđave kulture, ulažući trud i inovaciju - kazao je Burić i obećao daljnju podršku kulturnim programima i ustanovama, a najavio je i nove projekte u novoj godini. Prije svega obnovu zgrade kazališta te otvaranje multimedijalne dvorane bivšeg kina Odeon.

 

- Već znate da imamo građevinsku dozvolu za obnovu zgrade kazališta, a sada radimo na pronalaženju načina financiranja. Sljedeća godina bit će iskorak, jer ćemo dobiti i novu višenamjensku dvoranu koja će baviti kulturom i koja će rasteretiti neke naše ustanove kako bismo im sačuvali dignitet. To je naše kazalište koje mora biti posebno mjesto dolaska s posebnim pravilima druženja, ponašanja i zbivanja. Naravno, mislim na kino Odeon, a u novoj godini očekuje nas puno inovativnog posla – zaključio je Burić.

 

U šibenskoj kulturi, ako je suditi prema gradonačelnikom riječima, nema nikakvih problema. Štoviše, u njoj cvjeta tisuću najljepših cvjetova, pa su ravnatelji gradskih kulturnih ustanova ovaj put ostali bez riječi te Burićevim riječima nisu imali što dodati.

 

Ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić ipak nije mogla zatomiti svoje poetsko nadahnuće.
- Ne bih govorila što je bilo, radije bih rekla što nas čeka. Mislim da okrugle godine trebaju biti prekretnica, pa se nadam da će nam 2020. godina svima dati hrabrosti i mudrosti da što uspješnije radimo. Kultura uvijek podrazumijeva ljubav, mora se raditi sa srcem i dušom. Mislim da se to osjeti u Šibeniku i da sve kulturne ustanove daju dio svog srca u onomu što rade. Nadam se da ćemo se u novoj godini još više povezati i ostvariti više partnerstva u novim produkcijama te privući što više publike. Zato svima želim da imaju što posjećenije programe te što veći doseg i utjecaj onoga što radimo – kazala je Barišić Bačelić.

28. travanj 2024 02:14