StoryEditorOCM
Ostalobravo za naše!

Hrvatski filmaši u Trstu skupljali nagrade, a film ‘Mare‘ se iz Švicarske vraća s ‘Grand Prixom‘

Piše Šibenski.hr, SD
1. veljače 2021. - 17:42

Flmski festival u Trstu trajao je od 21. do 30. siječnja, i to "online", kako je običaj u ova pandemijska vremena.

Na njemu su nagrađena tri filma iza kojih stoje hrvatski redatelji, glumci i producenti.

Nagradu OBC Transeuropa za najbolji dokumentarni film dobio je dugometražni prvijenac Ivana Ramljaka "O jednoj mladosti" koji donosi priču o prerano preminulom autorovom prijatelju Marku Čakloviću i njihovom zajedničkom odrastanju.

- Film reducira narativ na osnovne elemente, te gledatelja tako bolje upoznaje s protagonistom i s njegovom umjetničkom ostavštinom. Pretvarajući kadrove u mjesto kolektivne ispovijesti, Ramljak rekonstruira godine kreativnosti, oslobođenja, hedonizma i mladenačkog razaranja na živopisnoj kulturnoj sceni poratne Hrvatske, stoji u obrazloženju nagrade.

Dokumentarac je, kako prenosi HAVC, svjetsku premijeru doživio na prizrenskom DokuFestu, na kojem je proglašen najboljim regionalnim filmom. U prosincu 2020. godine dobio je glavnu nagradu na francuskom Poitiers Film Festivalu.

Scenarij i režiju potpisuje Ivan Ramljak, fotografiju Marko Čaklović, montažu Ivor Šonje, a oblikovanje zvuka Borna Buljević. Film je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a producent je Matej Merlić.

Filmu "Otac" redatelja Srdana Golubovića pripala je Nagrada publike te Nagrada Srednjoeuropske inicijative (CEI). U filmu o nezaposlenom nadničaru koji, nakon što mu socijalna služba oduzme djecu, napušta malo selo na jugu Srbije i pješice kreće na put prema Beogradu, gdje planira svoj slučaj iznijeti ministru glavnu ulogu tumači hrvatski glumac Goran Bogdan, koji je za nju bio nominiran za nagradu Europske filmske akademije.

"Otac" je nastao u koprodukciji Srbije, Francuske, Njemačke, Slovenije, BIH i Hrvatske, točnije Propeler Filma.

U industrijskom programu "When East Meets West", točnije u potprogramu "Last Stop Trieste", nagradom "Flow Digital Cinema" nagrađen je hrvatski projekt, dugometražni dokumentarni film "Muzej revolucije". Redatelj, scenarist i snimatelj je Užičanin Srđan Keča, koji je i koproducent s Vanjom Jambrović iz Restarta, uz češke koproducente.

Tri tršćanske nagrade ne znače i kraj dugoga nagradnoga vikenda hrvatskoga filma. Na 56. švicarskome Solothurner Filmtage festivalu, koji se također online održao od 20. do 27. siječnja, švicarsko-hrvatska koprodukcija "Mare" redateljice Andree Štake osvojila je Grand Prix festivala.

"Mare je igrani film koji izgleda poput dokumentarca ili stvarnosti, ali je pretvoren u egzistencijalnu istinu", stoji između ostalog u obrazloženju žirija za film o ženi koja ima zadovoljavajući obiteljski život, ali žudi za promjenom pa nakon slučajnog susreta sa strancem stavlja dotadašnji život na kušnju.

Pored Marije Škaričić u naslovnoj ulozi, u filmu igraju Goran Navojec, Ivana Roščić, Nikša Butijer, Mirjana Karanović, Zdenko Jelčić i poljski glumac Mateuzs Kosciukiewicz.

Film je bio nominiran i u kategorijama najbolji scenarij i najbolji zvuk. Na filmskome festivalu u Sarajevu dobio je nagradu Međunarodne konfederacije umjetničkih kina, a Marija Škaričić "Srce Sarajeva" za interpretaciju glavne junakinje.

20. travanj 2024 16:10