StoryEditorOCM
OstaloGradonačelnik očekivao više

Doznajte što sufinancira Ministarstvo: 700.000 kuna stiglo za projekte drniške kulture

Piše Matilda Jelčić Stojaković
22. siječnja 2018. - 15:02

Stalni postav Ivana Meštrovića u Gradskome muzeju Drniš, "Večeri pasionske baštine" Pučkog otvorenog učilišta, sanacija kupole crkve sv. Ante na Gradini, nastavak radova na grkokatoličkoj crkvi u Kričkama, nabava knjižne građe Narodne knjižnice Drniš, "Pećina – vrelo pitke vode" u Pokrovniku - projekti su i programi grada Drniša i ustanova koje djeluju u kulturi koji su od Ministarstva kulture za 2018. godinu dobili više od 700 tisuća kuna.

Najveći dio odnosi se na nastavak radova na stalnom postavu Ivana Meštrovića u Gradskome muzeju Drniš, za što će Ministarstvo dati 400 tisuća kuna, a još oko 20 posto grad dodaje iz svog proračuna, tako da će gradski muzej u ovoj godini za taj projekt na raspolaganju imati oko 480 tisuća kuna.


Očekivao sam i više


- Moram priznati da sam očekivao i veći iznos - makar dvostruko više jer su potrebna značajnija sredstva da bi se projekt priveo kraju, ali možda bude više u sljedećoj godini kada se planira okončati cijeli posao. Osim toga, preko 90 tisuća kuna Ministarstvo kulture daje za sanaciju kupole crkve sv. Ante u Drnišu, a mi iz gradske blagajne dodajemo još 100 tisuća kuna ove godine, a planiramo i 2019. godine - ističe drnički gradonačelnik Josip Begonja.

Za premještanje Meštrovićeva "Vrela života" iz parka Podvornica u Gradski muzej Drniš, dodaje, stiže 15 tisuća kuna, što je tek mali dio potrebnog novca.
- Očekujemo dio i od Hrvatskog muzejskog vijeća. Sto tisuća kuna, pak, ide za daljnji nastavak radova na grkokatoličkoj crkvi u Kričkama. Za gradski projekt u Pokrovniku "Pećina – vrelo pitke vode" Ministarstvo je dalo 30 tisuća kuna iako je procijenjena vrijednost samog projekta tri puta veća, no postoje neke naznake da bi projket podržala i Šibensko-kninska županija, a tražit ćemo i druge izvore. Važno je raditi i javljati se na natječaje. Svaka kuna je dobrodošla - mišljenja je gradonačelnik.

Pučko otvoreno učilište Drniš ponovno je, inače, dobilo novac od Ministarstva kulture za svoj program "Večeri pasionske baštine", i to 20 tisuća kuna, a 50 tisuća kuna Narodnoj knjižnici Drniš stiglo je za nabavu građe. Za organizaciju izložbi, nadalje, muzej je dobio dodatnih 20 tisuća kuna.

Gradonačelniku Begonji svidjelo se to što su kulturno-umjetnička društva s područja Općine Ružić također dobila novac od Ministarstva kulture, i to za manifestacije koje godišnje održavaju. Riječ je o svoti od oko 12 tisuća kuna. Razočaran je, međutim, što se drniška kulturna društva na natječaj nisu ni javila.

Odnosi se to ponajprije na Gradski puhački orkestar Drniš i Tamburaški orkestar "Krsto Odak". Oba su se orkestra, drži gradonačelnik, mogla javiti na natječaj ministarstva i tako, primjerice, namaknuti novac za nove instrumente i narodne nošnje za nastupe.


Javljajte se na natječaje


- Svake godine ponavljam da su se naše udruge i ustanove koje djeluju u kulturi obvezne javljati na županijske i državne natječaje, a u tom smislu opet nisu ništa napravile. Naglašavam kako zbog novog izračuna indeksa razvijenosti Grad Drniš više nije potpomognuto područje, a to znači i manje novca u našem proračunu, odnosno znači da nećemo kao ranije moći pratiti potrebe udruga i društava, posebno ako postoje i drugi izvori financiranja poput županijskih, državnih i europskih natječaja na koje se mogu javiti - a to ne čine. Ne može se novac tražiti samo iz gradske blagajne. Treba se obraćati i na druge adrese.
Primjera radi, klapa "Drniš" mogla se javiti na natječaj ministarstva za sufinanciranje "Susreta klapa" koji se održava u lipnju, a KUU "Miljevci" za "Festival ojkalice". Iz manjih sredina se prijavljuju, a naših udruga nema nigdje - u kritičnom je tonu rezimirao gradonačelnik Begonja.


Pučko otvoreno učilište Drniš ponovno je dobilo novac od Ministarstva kulture za svoj program 'Večeri pasionske baštine', i to 20 tisuća kuna, a 50 tisuća kuna Narodnoj knjižnici Drniš stiglo je za nabavu građe. Za organizaciju izložbi, nadalje, muzej je dobio dodatnih 20 tisuća kuna

20. travanj 2024 17:41