StoryEditorOCM
KnjigeKnjižnica na otvorenom

Slobodna i besplatna razmjena na omiljenom kupalištu: I na Jadriji će se knjige moći posuđivati non-stop

Piše Marija Lončar
4. rujna 2020. - 13:20
Adrija - mala drvena knjižnica u kojoj se knjige slobodno uzimaju i ostavljaju 24 sata, izgledom slici na jadrijske kabineFotopoetika

Gradska četvrt Jadrija i omiljeno kupališta brojnih Šibenčana, u subotu, 5. rujna u 15 sati dobit će svoju Adriju. Riječ je o javnoj, maloj knjižnici na otvorenom, projektu koji je pokrenula šibenska kulturna udruga Fotopoetika.

Takva knjižnica, pod imenom Faust, već postoji u Šibeniku, a na radost mnogih čitača koji tako mogu uzeti, posuditi, čak i donijeti te ostaviti neku svoju knjigu, Fotopoetika ju je postavila u šibenskom Docu, na vrlo prometnoj lokaciji uz Turistički informativni centar. Budući da je u blizini i klub Azimut, među ostalim, nezaobilazno mjesto mnogobrojnih ljubitelja kviza, čitalačka publika osigurana je i u zimskim danima.

Inicijativa za otvaranjem knjižnice na Jadriji, napominje Snježana Klarić iz Fotopoetike, došla je od samih "jadrijaša", a podržala ju je i Turističke zajednice grada Šibenika.

-Zahvaljujući inicijativi pristigloj iz Jadrije, na šibenskom području dobit ćemo drugu "Little free library" čime se i Jadrija pridružuje svjetskoj obitelji od preko milijun članova. Dakle, nakon Fausta (Vrančića) dobili smo Adriju – malu knjižnicu na otvorenom koju je izradio svestrani umjetnik Mario Juras širim masama poznatiji kao Lulas (art). Knjižnica će biti postavljena u jadrijskom mediteranskom vrtu gdje će se savršeno uklopiti u tamošnju prirodu i klupe koje zovu na predah i čitanje. Inspiraciju za izgled ove malene drvene knjižnice Mario Juras Lulas našao je u jadrijskim kabinama i njihovim veselim bojama pa se nadamo da će ova knjižnica privući i one kojima čitanje nije visoko na listi omiljene razbibrige – istaknula je Klarić.

Dodaje kako knjižnica na otvorenom funkcionira po principu slobodne i besplatne razmjene knjiga, a na usluzi je svima 24 sata dnevno. Prve primjerke knjiga osigurala je šibenska Gradska knjižnica Juraj Šižgorić iz Šibenika.

-Jadrija nije slučajno odabrana kao mjesto za našu drugu malu knjižnicu na otvorenom. Inicijativu zaljubljenika u Jadriju i ljudi koji tamo borave nije bilo teško prihvatiti, jer vjerujemo da će knjižnica obogatiti njihov boravak tamo, ali, također, savršeno se uklopiti u ovo jesensko–zimsko razdoblje koje je pred nama u ovo ludo doba korone, kada što iz potrebe što iz želje, tražimo mjesto daleko od gradske vreve i mase ljudi. Ovim je Jadrija bliže tomu da ne bude samo omiljeno vikend odredište ljeti, već tijekom cijele godine, budući da je knjiga, kako volimo reći, uvijek dobar izbor i sigurno društvo – vjeruje Klarić i poručuje kako kultura u Šibeniku nije mirovala ni tijekom proljetnog lockdowna.

-Svečano otvorenje podržat će i Vinoplod Vinarija. Zato je važno da uz poštivanje epidemiolških mjera pokažemo podršku kulturnim projektima koji su korak naprijed za cijelu lokalnu zajednicu!

19. travanj 2024 12:24