StoryEditorOCM
IzložbeStudio galerije sv. Krševana

Supertoonova izložba "na brzinu": devet krugova pakla Sunčane Brkulj za tri dana u koroni

Piše M. L./Šibenski.hr
4. prosinca 2020. - 20:45

Međunarodni festival animacije Supertoon, ne samo što je ovoga ljeta, nakon proljetnog lockdowna, bio prvi festival animacije održan u Europi uopće, nego nije posustao ni u svom zimskom izdanju, unatoč svim nevoljama koje su prouzročili korona i nedostatak financija.

Ovaj put odlučili su se za, kako je to direktor Supertoona Slave Lukarov rekao, blitz-izložbu intrigante mlade umjetnice Sunčane Brkulj Inferno. Otvorena je u Studiju galerije sv. Krševana, a Šibenčani će izložbu moći pogledati u subotu u prijepodnevnim satima i poslijepodne do 21 sat, te u nedjelju od 9 do 12 sati. Održava se u sklopu programa Animirani Šibenik, a atribut blitz, izložba je dobila ne samo zbog kratkoće trajanja nego i zato što je zbog važećih epidemioloških mjera ograničen i broj posjetitelja, pa su organizatori omogućili i da se ona poprati putem live streama na Facebook stranici Supertoona.

Ciklus kolaža „Inferno“ Sunčane Brkulj rezultat je dvogodišnjeg rada ove mlade likovne umjetnice, koja je prvenstveno redateljica animiranih filmova, a strip i ilustraciju koristi kao drugi „ispušni ventil“ za svoju kreativnost.

Rođena 1997. u Zadru, Brkulj 2016. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje trenutno pohađa diplomski studij. Autorica je triju uspješnih kratkih animiranih filmova, „Osjetljivi princ”, „I'm Not Feeling Very Well“ i „Kula“. Uz studij, radi za domaće producente animiranog filma, Adriatic animation i Recircle studio. Stvara i stripove, objavljene u sklopu fanzina Komikaze, a između 2018. i 2020. izlaže “Inferno” u mnogim galerijama.

 „Inferno“ se sastoji od devet kolaža, po jedan za svaki od devet krugova pakla prema Danteu Alighieriju. Estetski, kolaži su inspirirani srednjovjekovnim tapiserijama horror vacui i prikazima pakla. „U to vrijeme ta su djela imala zlokobnu auru, a umjetnici su ih stvarali iz dubokog religioznog straha. Danas nam djeluju komično. Njihov dojam promijenio se u kontekstu vremena i zato mi je interesantno prenijeti u moderno doba i kroz eksperimentalni medij obraditi teme koje muče umjetnike od samog početka čovječanstva. Uz to, ovaj 'Inferno' nije napravljen u skupom ulju i freski, već od odbačenih papira, kartona i bilo kakvog materijala s dna ladice“, obrazlaže autorica svoju inspiraciju i odabir materijala.

Uz izložbu, posjetitelje u Studiju galerije Krševan očekuju projekcije dvaju filmova Sunčane Brkulj: „I'm Not Feeling Very Well“ (2019.), spot za istoimenu pjesmu zagrebačkog benda Crawander, započeo je kao igra, to jest kombiniranje nekolicine animiranih loopova i eksperimentiranje s njima, a završio kao svjetski uspješan film. Uvršten je, između ostalih, u službene selekcije filmskih festivala Annecy, Animafest i Anim'est. Izložen je i u sklopu 35. Salona mladih, najvećeg i najrespektabilnijeg izložbenog događaja za hrvatske autore mlađe od 35 godina.

„Kula“ (2020.) spot je za pjesmu „You're What I Want“ engleskog benda The Recks. U skladu s temom pjesme koja priča o neutaživoj čežnji prema jednoj ženi, film prikazuje civilizaciju koja gradi i gradi, nikad zadovoljna visinom kule koja je sagrađena. Oba filma vizualni su pokušaj da se medij kolaža oživi u obliku animiranog filma.

20. travanj 2024 05:49