StoryEditorOCM
IzložbeIdemo do grada

Likovnjaci Grupe 9 izložbom oživjeli Galeru u kojoj će se ovih dana održavati brojne zanimljive radionice i glazbeni susreti (FOTO)

23. svibnja 2019. - 23:21

Grupa 9 koja već 11 godina okuplja šibenske likovne umjetnike različitih izričaja, sklonosti i interesa otvorila je večeras izložbu u Ulici svetog Krševana naziva Galerija Galera. Ovaj put likovnjaci se nisu toliko usredotočili na predstavljanje svojih novih radova, već je, kako je objasnio Borko Čelar, naglasak bio na ukazivanju na jedan zanimljivi gradski prostor kojega mnogi Šibenčani nisu ni svjesni, a neki niti ne znaju gdje se nalazi.

 

- Ovo je zapravo jedna manifestacija ili svojevrsna pokazna vježba u okviru akcijskog programa nazvanog "Idemo do grada" kojega su inicirali grad Šibenik i Turistička zajednica. Za događanje smo izabrali prostor starijima poznat kao Galera u želji da ljudima ukažemo na to koliko je važno osvijestiti grad, spoznati ga i naučiti nešto o njemu. U ovoj se staroj ulici, primjerice, nalazila prva gradska vijećnica, a u neposrednoj blizini su i kameni blokovi nekadašnjih gradskih zidina još iz razdoblja kada je stara gradska jezgra završavala kod crkvice sv. Krševana. Naziv Galera izvorno znači zatvor, a po nekim tumačenjima upravo na ovom mjestu su galioti čekali svoju smjenu. Možda to ima veze jedno s drugim. U svakom slučaju, cilj nam je bio osvojiti prostor kakvog za svoje umjetnike i kreativce ima svaki mediteranski grad osim Šibenika, a pri tome je izložba posve sporedna- istaknuo je Čelar dodajući kako su za ovo priliku izloženi i noviji i stariji radovi Grupe 9, među njima i radovi iznenada preminulog Velimira Mihokovića Mihe, jednog od najznačajnijih osoba šibenske likovne scene.

 

Likovnjaci Grupe 9 Galeriju Galera do 26. svibnja pretvorit će u gradski kreativni kutak s izložbom na otvorenom, tematskim radionicama poput radionice slikanja na tekstilu i nastupima glazbenika. Tako će im se 25. svibnja pridružiti Roko Radeljak, poznati drniški klarinetist.  Radionica terapijskog slikanja sutra će, pod vodstvom prof. Predraga Jokića, početi u 17 sati, u isto vrijeme kad i radionica Lane Martinović Čala, akademske slikarice. Ta će radionica biti otvorena i u subotu i nedjelju, 25. i 26. svibnja od 11 sati, a  u isto vrijeme bit će otvoreno još nekoliko radionica -  staklenog mozaika voditeljice Silvije Sunara Ćevid, akademske slikarice, oslikavanja tekstila voditelja Duje Kodžomana, modnog dizajnera  te Ane Polić Pavlino, pedagoginje. 

 

Manifestaciji koja je okupila poštovatelje umjetnosti, pridonijeli su i učenici Glazbene škole Ivana Lukačića predvođeni prof. Vanjom Bošnjak, dok je poduzetnik Zoran Mikulandra likovnjacima i njihovim gostima za ovu priliku ustupio stlice i banke te druge izloške prikupljene iz starih šibenskih konoba i potkrovlja.
 

 

19. travanj 2024 04:06