StoryEditorOCM
Izložbemarija miše

‘Gorjela je za svoj rad i snove‘: crteži mlade talentirane šibenske umjetnice prvi put izloženi 32 godine nakon njezine smrti

Piše Joško Čelar
13. svibnja 2022. - 19:54

Nakon punih 30 godina nastojanja, ostvarena je želja Marinka Miše glazbenika, slikara i pjesnika da likovni radovi njegove kćeri Marije, preminule 1990. ugledaju svijetlo dana na izložbi u Gradskoj knjižnici

Radila je zapažene crteže još u osnovnoj školi, bavila se baletom i pjevanjem, upisala i završila Grafičku školu Splitu, potom tri godine na Likovnoj akademiji i izlagala na skupnim izložbama u svojoj školi. Ali nikad nije dočekala i svoju samostalnu izložbu. U cvijetu mladosti, u 24. godini života, Marija Miše umrla je 1990. godine.

I onda, punih tridesetak godina kasnije, ostvarilo se nastojanje njena brata Marinka, da se u Gradskoj knjižnici retrospektivnom izložbom publici napokon predstavi slikarski opus njegove sestre.

Koja je, kako će na otvaranju izložbe reći Zdenka Bilušić, voditeljica programa audio vizualne kulture Gradske knjižnice Juraj Šižgorić, "Gorjela za svoj rad i snove“ .

A taj rad i te snove možemo čitati iz njena načina istančanih crteža iz kojih žari iskrena čežnja za onim i onima što su je okruživali u njenu kratku životu.

Uza sve to što je postigla u svome slikarstvu i priznanjima koje je dobivala za taj predani rad, kazat će njen brat Marinko, Marija se široj publici predstavila samo jednom. I to je bilo na skupnoj izložbi 1985. godine u Muzeju grada Šibenika povodom 40. godišnjice oslobođenja.

Duboko sam zahvalan organizatorima Gradske knjižnice na tome što su osvježili sjećanje na Marijin slikarski opus, jer je na to čekam pune 32. godine.“

Jednako tako i voditeljica Bilužić izrazila je svoje zadovoljstvo što joj se ukazala mogućnost u nastojanju da „pronikne u čaroliju Marijina života“ .

19. travanj 2024 18:14