StoryEditorOCM
BaštinaAUKCIJA U PARIZU

Skulptura koju je Meštrović napravio nakon što se oženio za Ružu Klein prodana za 331 tisuću eura! Remekdjelo koje je nekad pripadalo talijanskoj kraljevskoj obitelji postiglo je peterostruko veću cijenu od predviđene

28. studenog 2019. - 20:56

Ivan Meštrović je i dan-danas 'in'. U pariškoj podružnici aukcijske kuće Christie's prodana je upravo skulptura Ivana Meštrovića - 'Napuštena', koju je kipar isklesao u mramoru koncem prvoga desetljeća prošloga stoljeća.

Riječ je o remekdjelu koje je nekoć pripadalo talijanskoj kraljevskoj obitelji, koje je bilo procijenjeno na 30 do 50 tisuća eura, no postigla je peterostruko veću cijenu od 331,6 tisuća eura.

Riječ je o skulpturi koju je Ivan Meštrović napravio neposredno nakon što se oženio Ružom Klein i koju je izradio u mramoru.

Skulptura je visoka 57 centimetara, a aukcijska kuća navodi kako ju je vjerojatno od samog kipara kupila izravno talijanska kraljica Jelena Savojska.

Princeza Jelena Petrović Njegoš rođena je 1873. godine, kao jedno od dvanaestoro djece crnogorskog kneza Nikole Petrovića. Odrastala je uz švicarsku guvernantu, potom se školovala u Petrogradu, a na Svjetskoj izložbi slikarstva u Veneciji upoznala je talijanskog princa Viktora, svog budućeg supruga.

Kasnija kraljica, kći crnogorskog kralja Nikole I., prije udaje za talijanskog vladara Vittorija Emanuela III. Savojskog zvala se Jelena Petrović-Njegoš.

Kamo sreće da mu cijena naraste

Talijanski princ Vittorio Emanuel III. Savojski je došao 1896. godine na Cetinje u goste knezu Nikoli Petroviću Njegošu i zaprosio njegovu kćer, princezu Jelenu, a uskoro je uslijedilo i vjenčanje.

Princeza je uzela ime Savojska i katoličku vjeru, čvrsto uvjerena da se Bogu najbolje služi kroz ljubav prema bližnjemu svome.

Njezina starija sestra Zorka, inače, bila je supruga Petra I. Karađorđevića, prikazanog na jednom prethodnom Meštrovićevu reljefu.

- Ne bih rekla da je Ivan Meštrović zaboravljen, prisutan je na aukcijama, a ovo je lijep iznos, s obzirom na materijal, izvrsnost i jedinstvenost djela.

Kamo sreće da mu cijena naraste do iznosa kakve postižu njegovi strani suvremenici - kazala je za Slobodnu Dalmaciju Barbara Vujanović, viša kustosica Atelijera Ivana Meštrovića, koja je zajedno sa Sandrom Grčić budimir, ravnateljicom Muzeja Ivana Meštrovića, bila na aukciji u Parizu.

 

23. travanj 2024 21:44