StoryEditorOCM
Baštinaočuvanje baštine

Revitalizacija Primoštena: udruga ‘Krč‘ oživjela Furčićeve užance za Božić i Mlado lito

Piše Vedrana Stočić
22. prosinca 2020. - 15:31

Lorentu Fuštin, dobitnicu godišnje nagrade Općine Primošten za rad na očuvanju običajnih i kulturnih baština korona virus ne može zaustaviti. Zajedno sa svojim timom iz Udruga građana „Krč" ovih dana organizira se radionica u sklopu projekta Revitalizacija Primoštena, radionica Glazbeno kulturne aktivnosti, a tema je bila Narodno stvaralaštvo Primoštena.

A očuvanju narodnog stvaralaštva Primoštena, kao uostalom čitavog šibenskog kraja, najviše je pridonio pok. prof. Ivo Furčića, etnomuzikolog, melograf i sakupljač narodnih običaja i napjeva.

- Posebni naglasak stavili smo na dio knjige prof. Furčića koji se odnosi na užance za Božić i Mlado lito. Jako je teško dočarati ljude priko ZOOM aplikacija, što je zapravo napisano, ali evo nas se par sakupilo, koliko dozvoljavaju mjere i pokušalii smo napraviti pravu predstavu, a ne samo suhoparno čitanje - kaže Lorenta Fuštin.

Drugi dio ove radionice bit će posvećen dječjim brojevima zapisanim u knjizi prof. Furčića, pokušat će dočarati i novogodišnje "kupljenje u novčića u jabuku" i pjesmu vezane za taj starinski običaj.

23. travanj 2024 12:29