StoryEditorOCM
Baštinaza ovo znaju samo stariji

Otkrivena još jedna tajna velebne šibenske tvrđave: evo što su Nijemci izgradili ispod Tanaje u Drugom svjetskom ratu

Piše Toni Veljača
22. svibnja 2023. - 13:44

Tvrđava sv. Ivana, velebna šibenska utvrda koja je nakon dugotrajnog procesa obnove i revitalizacije svoja vrata posjetiteljima otvorila prošlo ljeto, svako toliko, otkrije neku novu, većini nepoznatu ljepotu. Zahvaljujući ekipi iz Tvrđave kulture, Javne ustanove koja upravlja najvećim šibenskim atrakcijama, uskoro bi se trebale otkriti tajne koje se kriju ispod zidina najveće kopnene utvrde u Krešimirovom gradu.

Riječ je naime o tunelu dugom 71 metar, izgrađenom od strane Nijemaca za vrijeme Drugog svjetskog rata, koji bi se u dogledno vrijeme trebao obnoviti, obogatiti sadržajima te otvoriti za sve posjetitelje.

- Vjerujem da stariji Šibenčani znaju za ovaj tunel, pogotovo djeca iz okolnih kvartova -  a to vidimo i po količini kamenja koja su znatiželjno bačena na ulaz – sa smiješkom nam kazuje povjesničar Josip Pavić, dodajući kako se na projektu uređenja tunela do kojeg vodi bunker koji gleda na šibenski kanal, intenzivno radi.

- Trenutno je u izradi idejni projekt a plan je u suradnji sa stručnjacima pružiti posjetiteljima nešto novo, drugačije. Projekt uređenja i ideje još uvijek su u razradi – kazuje Pavić.

Više detalja oko tunela otkrio nam je arheolog Andrija Nakić.

- Do konkretnijih povijesnih činjenica što se tiče ovog tunela i bunkera do kojeg on vodi teško je doći. Ono u što smo sigurni je da su ga izgradili Nijemci. Ovo je živi kamen, tako da su ga morali minirati i to su radi jako brzo, očito u borbi za goli život – ističe Nakić.

Procjene su da bi tunel, koji će usput rečeno, biti dio stalne ponude prilikom posjeta tvrđavi sv. Ivana, biti otvoren kroz naredne dvije godine.

27. travanj 2024 16:56