StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoGOVOREĆI OTVORENO

Ne znaš koji su bolji: jedni bi sudili Josipi, drugi zbog maškara

Piše Zdravko Pilić
27. veljače 2020. - 10:14

 

 

 

Gadno me je zeznula Maja Gnjidić Verdeccia kada mi je ove godine poslala kalendar “Najljepša mama Hrvatske” po kojem bi ovo trebala biti 2020. godina.

Možda u Italiji, Majo, i u ostatku Europe u kojem živi neki drugi, normalan svijet. Ovdje još nisu ni “osamdesete” došle. Mi smo duhom još u “olovnim” sedamdesetima, ili smo se vratili još i ranije, kada se odavde na veslima bježalo u Italiju. Negdje tamo u 1948. godinu. Dakle, netko je na maškarama u Brodarici- Krapnju napravio krnju – dakle, lutku – u obliku Zorana Milanovića i Josipa Broza Tita, Zoki je šofer koji ga vozi. Na kraju su je Brodaričani valjda spalili – tome krnje uostalom i služi – i oko toga se digla neviđena frka, što na portalima, što na Fejsu, javno se glede toga ispričao i šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić – to je “neprimjereno”, ja “nisam znao”, “Šibenik je grad časnih, poštenih i ponosnih ljudi” (?!, WTF. op.a.)

U komisiju po odobrenje

Oglasio se nakon toga i predsjednik Mjesnog odbora Brodarice Joško Bačelić – ni on “ništa nije znao”, i njemu je to “neprihvatljvo”. A kako cukar dolazi na kraju, u ponedjeljak se u sve skupa uključio i šibenski SDP – Tonči Restović je održao tiskovnu konferenciju na kojoj je osudio spaljivanje krnje s likovima Tita i predsjednika RH Milanovića. Traži se ostavka direktorice Turističke zajednice Krapanj-Brodarica, Antonije Grubišić. Po svemu sudeći će je i dočekati, zato što je traži i HDZ – sam Bačelić, koji je HDZ-ovac, očekuje “sankcije”, a kako je najavila njegova predsjednica Dragica Klančić, do kraja tjedna trebalo bi se sastati i Vijeće TZ-a koje će o njima – “sankcijama” – i raspravljati.

Alo, 2020.? Sankcije, za šta? Za poklade? I zato što direktorica Turističke zajednice nije bila budna, odnosno nije znala. Pa zašto bi trebala znati tko će biti krnjo? I zašto bi i predsjednik Mjesnog odbora uopće znao tko će biti krnje? Ili gradonačelnik? Treba li krnjo ići nekom na odobrenje? Ideološkoj komisiji, možda, cenzoru nekom? Dajte, gradonačelniče, kažite kome se ubuduće treba javiti, da znamo? Možda Restoviću?! Pa, zar ne postoji u ovoj zemlji sloboda govora, umjetničkog izražavanja, političkog udruživanja, okupljanja... Očito ne postoji, kad zbog poklada, maškara, fašnika, treba smijeniti direktoricu Turističke zajednice. Ili podnijeti kaznenu prijavu protiv imotskih maškara..

I vi se rugate “desničarima” koji su podnijeli kaznenu prijavu protiv Josipe Lisac, zato što je ova “izvrgnula ruglu” hrvatsku himnu prilikom inauguracije novog predsjednika RH na Pantovčaku? Pa isti ste kao i oni! Ne znaš što je gluplje i apsurdnije – oni koji bi zatvarali zbog pjesme ili ovi zbog poklada?! Pa ajmo onda bit liberalni do kraja, pa zabranit maškare. Kao jedini – i najslobodniji – u svijetu. Ruga se Restović onima kojima je kaže, za sve kriv Josip Broz Tito 40 godina nakon smrti. Kao da su mu bolji oni koji i 75 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata još uvijek svugdje vide ustaše, fašiste i povampirene aveti prošlosti. Stvarno imponira kad jedan takav pohvaljuje za brzu reakciju gradonačelnika Burića i predsjednika MO Brodarice. – Ovim putem bih obojicu pozvao da svojim ugledom i funkcijom na neki način zamole predsjednicu TZ Brodarica-Krapanj da odstupi sa svoje dužnosti, a ako to ne napravi, da iskoriste mehanizme i da je smijene – kazao je Restović. Baš demokratski! Još kad bi on kao pravnik dao “za smjenu” stručno obrazloženje...

Isto bih tako volio da sam mogao pohvaliti brzu reakciju gospode Restovića, Burića i svih ostalih čelnika šibenskih političkih stranaka u osudi vandalizma kojim je u subotu napadnut dom Hrvoja Zekanovića, našeg sugrađanina i saborskog zastupnika RH, u Težačkoj ulici. Ovako, moram izraziti svoje žaljenje, pa čak i sram što je ta jasna i nedvosmislena osuda u potpunosti izostala. A nije smjela. Jer, nije to bio napad ni na Zekanovića ni na njegove političke stavove, nego na Ustav RH – na koji se ljevičari tako rado vole pozivati kad je, recimo, antifašizam u pitanju – koji jamči “nepovredivost doma”. Koji je Zekanoviću išaran i nagrđen, maljanjem ustaških i nacističkih simbola, i to u gradu u kojem je rođen i odrastao.

Izgovor mržnje

Tko zna, možda bi baš takva jasna i nedvosmislena osuda vandalizma, obeshrabrila sve oni koji su po društvenim mrežama imali toliko besramnosti da optuže saborskog zastupnika kako je to “sam napravio”. I da nije ni čudno da mu se tako nešto događa, s obzirom na politiku koju zastupa. Vele mu: “Sam si kriv!”. Čime se jedan takav čin opravdava. Ako je to demokracija, onda ni spaljivanje lutaka s Milanovićem, Titovim ili Stazićevim likom na maškarama, ne može biti – “govor mržnje”. Kao što ni smjena direktorice Turističke zajednice zbog maškara ne može biti ništa drugo do li najobičnija – pizdarija. Sorry, ali nema bolje riječi. Na kojem bi to sudu prošlo? Žena ostala bez posla 2020. zbog... čega? Nanošenja štete liku i djelu druga Tita i(li) predsjednika Milanovića? I to po – zapovjednoj odgovornosti. Zato što je za to znala, a nije spriječila? Ili je o tome propustila obavijestiti... koga? Jakova Blaževića?

19. travanj 2024 01:34