StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoRačunica od Kurza

‘Ne možeš ti zajebat našeg čovika!‘: Ko ne misli platit litovanje, platit će test na Covid 19!

Piše Zdravko Pilić
20. kolovoza 2020. - 11:36

Kad sam u sridu, isprid šibenske bolnice vidio narančasti šator, a isprid njega red ko za loto, gužvu ko za Veliku Gospu- vala jon i slava u- Rpoljcu, nisan moga doć sebi- od čega je ovo? Šta se događa? Iđen u obližnji kafić, u Tempere, sist pa pitat gazdu Danijela šta je, o čemen se tute radi, ali- nema mista. Nigdi prazne katrige, Ne moš sist ni na guzcu, da prostiš, a nema ni Danijela, nema ni Ivane, ne moš uvatit ni jednoga ni drugoga, imaju pune ruke posla. 'Šta je ovo jutros?' - pripoznajen konačno gazdu zapuvanog ispod maske. 'Testiraju se turisti, nagrnilo sve sa svih strana, ne mogu se vratit kući bez potvrde da su negativni na COVID- 19.' 'Jel se to plaća?' - pitan ja - a rodijak s drugog stola mi se iskelji: 'Da, jel se plaća? I to kako! Evo, sad su sidili ode njih petero, svaki po 850 kuna. Rođo, 600 ojera! Šta krpe, šta konca. Pa ti pjevaj!' U šibenskom su Zavodu za javno zdravstvo proširili i radno vrijeme testiranja. Radit će dokle bude tribalo, dok svi ne dođu na red. A evo, već se sad razmišlja i o uvođenju sistema - Drive in. - 'Ki u McDonaldsu! Sidiš u autu, turneš nos kroz ponistru...'

Zdravstveni turizam

'Da san ja niki faktor u ovoj državi, da san ja rećemo Plenković ili niki taki, ja bi odma jutros sazva hitni sastanak. I reka, dečki, iman genijalnu ideju kako izvuć Hrvatsku iz krize. Kako napunit budžet, i zaradit na koroni!' - viče s drugog stola drugi a treći mu kontraje: - 'Tiš napunt...! Ti bi moga jedino sić malte napunt da ti dadu lopatu u ruke. Vrag ti budžet odnja! Proračun se reče!' - 'Dobro, proračun, isti đava!' - ne da se naš inovator. - 'I šta bi ti?' - 'Ja bi nama reka onom našem Viliju Berošu - 'Rođo? Kolko ti je ovo testiranje? 850 kuna? Malo je to, rođo! Diži to na duplo!' - 'Ma Boga ti, odma na duplo!' - 'Duplo, nego šta!' - 'Ma to je pljačka!' - viče se sa stola na stol- 'Rođo, to ti je zakon ponude i potražnje. Kad je potražnja mala, cijene padaju. Kad je potražnja velika, cijene rastu! Pa nismo to mi izmislili! To je u nas sa Zapada došlo, otamo smo mi naučili šta je to kapitalizam i tržišni odnosi.' - 'I dobro, di je sad tu spas? - 'U računici! Jel ima kod nas jedno 700- 800 iljada turista? Ima! Iljeda gor dol, nije bitno. I sad računaj! Svaki od njih po- ajmo zaokružit na 200 eura, teško je računat u kunama- eto ti miljuna! Šta miljuna, miljardi! Daj mobitel vamo, skontaj kolko je to, imaš na njemu dirgitun. Nema na tvome? Ima, ima, samo ti ne znaš nać!' - viče govornik, a drugi je već izbacija broj- 140 milijuna ojera. Puta 7,5 ? Kolko je to, po srednjem tečaju HNB-a ? Priko miljardu kuna! Eto, ti moj rođo. I moj Sebastijane Kurze. Pa ti zabranjiji Austrijancin da iđu kod nas u Hrvatsku! Lipu će in paru ovi njijov kancelar izbit iz džepa.' - odma je napravljena odokativna računica. I dat za usporedbu kontra primjer:

Ne moš ti zajebat!

'Al nije bolje da su za otih 850 kuna izili kojeg lipog šanpjera, grdobinu, teke kunjkica i popili bočicu od sedan deci?! Nego ih dali za bolest! Za testiranje!' - 'Rođo, ti si bogami genijalac!' - zadivljeno se sad već čuju ocjene s nekoliko okolnih stolova- ' Je, to ti je posebni vid zdravstvenog turizma! I od njega miljardu kuna. Dok si keks reka! A di je još korist da bi moga od toga odma ovin našin dokturin, sestran, medecinskom i zdravstvenom osoblju dignit odma plaće, dat koju kunu viška na tekući račun. Odma će in bit slađe čut i ono pivanje i pleskanje sa balkona!' U svakom slučaju, jednoglasan zaključak ad hok skupljenog stožera iz našeg kvartovskog kafića 'Tempera', trusta mozgova smištenog pokraj poluklinike to je jutro bija da je svima ovima koji su nas metili na 'crvenu listu' zemalja opasnih na koronu najbolje šta hitnije povuć otu odluku. Jer će in se obit o glavu. Ka šta se obila svima onima koji su s nama imali posla. Uostalom, i bolji su od mene napisali isto- 'Ne možeš ti zajebat našeg čovika!' Davno je on izmislija poslovicu - Ko ne platu kurvu, platit će likara. U današnjoj bi suvremenoj verziji ona glasila - Ko ne misli platit litovanje, platit će test na Covid 19!

18. travanj 2024 04:57