StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoGOVOREĆI OTVORENO

Dujić je sjao jače od lustera u HNK, uopće se nije trudio sakriti trijumf; Potpuno je obrnuo pogled na politiku koju smo navikli viđati u Šibeniku

14. veljače 2020. - 08:40
Nikolina Vuković Stipaničev/HANZA MEDIA

Šibenik je zvijezda, Šibenik je in, Šibenik se nosi, Šibenik je u modi - nazovite to kako hoćete. Šibenik je svakome važan i bitan, u javnoj percepciji je ono što je do prije koju godinu ili desetljeće, dok je Kalmeta vedrio i oblačio, bio Zadar. Šibenik se radi i gradi, obnavljaju se tvrđave ‘leva-leva’, povlače se novci iz EU fondova lakše nego lignje s peškafonda.

Koliko ih je ono nabrojao prije neki dan Plenković u kazalištu na 30. godišnjici domaćeg HDZ-a? Milijardu i 700 milijuna kuna. Da je i pola od toga, puno je. Da je koju nulu i dodao, isto. Istina je nebitna, važna je percepcija. Što bi rekla kolegica Sanja Jurišić s Nove TV, više joj se niko ne ruga šta je ‘Ižbenka’.

Dapače, žicaju je u Zadru za karte za koncerte, grebu se kod nje za upad na šibenske ‘evente’. A ispod teksta o tome da zona Podi krajem ove ili početkom iduće godine dobija direktan spoj na Dalmatinu, za što je HAC osigurao 35 milijuna kuna, čitatelji iz Splita komentiraju: ‘Svi nekako guraju naprijed a Split i splitsko-dalmatinska županija ostaju jos u 18. stolječu ‘

A pored takve javne perceprije, nije nikakvo čudo što je sličan bio i raspored snaga na proslavu 30. obljetnice HDZ-a u kazalištu. Tamo su, po prvi put, glavne zvijezde bili domaći, šibensko-kninski HDZ-ovci. Nije bilo ni Dade Milinovića, ni Božidara Kalmete da im ukrade ‘show’, splitski Blaženko Boban sjedio je u drugom redu, više kao kulisa za šibenski trijumf, nego kao zapaženiji akter, a umjesto splitskih i zadarskih ministara i kadrova fokus je bio na Ivanu Malenici i državnim tajnicima iz Šibenika.

Bila je to večer u kojoj je Nediljko Dujić sjao jače od lustera u dupkom ispunjenoj sali šibenskog teatra. Njegov trijumf kojeg se uopće nije trudio sakriti. Dapače, uživao je u njemu. Šef županijskog HDZ-a potpuno je obrnuo pogled na politiku koju smo dosad navikli viđati u Šibeniku - ne dolazi Plenković ovdje da bi mi njemu dali podršku, nego dolazi po naše glasove zato što smo mi važni i bitni u ovoj županiji. A i u Devetoj izbornoj jedinici uopće.

S deset tisuća članova, mi dobijamo ‘samo’ 25 tisuća glasova, lukavo je ‘prekorio’ sebe mudrac iz Ićeva, zaključujući kako ‘moramo bolje’. Naravno da se hvalio. Može mu i bit, kad iza njega i HDZ-a stoji rezultat. Čak i na predsjedničkim izborima.

‘Mi smo imali istog kandidata kao i cijela Hrvatska, naš je pobijedio u prvom i u drugom krugu, u županiji, Šibeniku, svim gradovima i većini općina’.

Drugim riječima, kazao je Dujić, mi ovdje pobjeđujemo ne zahvaljujući vama, nego ste vi tu gdje jeste, predsjednici, Sabora i Vlade, zahvaljujći nama, koji smo svaki dan s ljudima na terenu. Nama je svejedno koga nam date za kandidata. Mi uvijek pobjeđujemo! I zato što nismo isključivi, nego smo uključivi.

A da razgovara sa Zagrebom kao ‘ravan s ravnima’ Dujić je htio istaći i time što je Plenkovića i Jandrokovića, predsjednika Vlade i Sabora, predsjednika stranke i njenog glavnog tajnika, titulirao kao ‘naše prijatelje’.

Pozivajući sve u županiji na zajedništvo, ‘unatoč različitim mišljenjima’ da se okupe oko Plenkovića i Jandrokovića jer je ovo prvi put nakon ‘dvadeset i više godina’ da se ‘nas u Šibeniku, Drnišu, Kninu, svim gradovima i općinama - stalno je na toj množini inzistirao presidente ŽO - uvažava kroz kadrove u izvršnoj vlasti, ministre i državne tajnike.

Imali smo mi rezultat uvijek, ali nije se držalo do nas. A sad se i drži do nas, imamo stabilnost u državi i zato ću ja podržati Plenkovića koji je ostvario tu stabilčnost, ali i san Franje Tuđmana da mi Hrvati imamo predsjednika i(li) premijera koji ravnopravno razgovara s vodećim ljudima Evrope, među dva tri prva koji govore u ime pučana u EU.

Sve je to spretno zaokružio Dujić, dajući na važnosti i gradonačelniku Buriću: ‘Ograničio sam ga na pet minuta, a mogao bi on reći toliko toga’- i županu Pauku - ‘nije lako dobiti i pobijediti u četiri mandata’ - a nije zaboravio ni osnivače - ‘Evo, Čedo (Petrina) klima glavom, znači da je istina.’

Izbori su, želi se zadovoljiti ne samo sve struje i frakcije, nego čak i pojedince u HDZ-u. A ima se, hvala dragom Bogu i s čim, na vlasti su, tako da će svi oni koji u Šibensko-kninskom HDZ-u optiraju za neku drugu struju i opciju imati strašno težak zadatak. Ili gotovo pa nemoguću misiju.

Shvatio je to izgleda i Ante Kulušić, pa je u startu već poručio da se ne namjerava kandidirati za predsjednika ŽO, a novog kandidata - ili bolje reći protukandidata Dujiću - teško da će naći, kao što ‘Anti - Plenkisti’ ne uspijevaju naći ni kandidata za predsjednika Gradskog odbora u Šibeniku.

Šušljetati po kafićima je jedno, a javno izići na politički megdan nešto sasvim drugo.

19. travanj 2024 11:44