StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoGOVOREĆI OTVORENO

Da zna Capak: Nema ti ništa gore za koronu, nego odvojeno skupljanje otpada!

Piše Zdravko Pilić
13. listopada 2020. - 20:00

Lako je bit ekološki, napredan, moderan i ispravan kad ti živiš fino, građanski, za ne reć urbano, sve po reguli i u dek izvagano. Di ti je, metnićemo primjer, cili metalni otpad folija od žvake, a stakleni - bočica od kapiju za oči. A papirnati - račun iz dućana, slučajno zaosta u takujinu. Za takve su i zamišljeni i napravljeni ovi naši kontejneri za prikupljanje sekundarnih sirovina, šesni i kulturni, u veselin bojaman, šta i je razmistilo na sve strane po Šibeniku. Ali, šta ćeš ti, kume moj, kad ti nisi urbana ripa bez korijena, digitalni nomad, ili 'free lancer', ka metimo primjer, ovi šta ih vabe u ovi naš ultramoderni Trokut, nego si okolni seljak il šibenska težačina, odnosno od istih takvih potomak, pa ti, pored dvista trista panja, ostala u konobi ista takva ostavština u suđu. Demejana, damljana - zagorci bi rekli demižon - od deset, dvacet, tricet, - nastavi niz - litara? Kud ćeš ti s otin? Izila biša pleter, striš se prst debeli uvatija unutra... Kako ćeš oto u kontejner utrat, kroz one bužice veličine kurjeg oka, šta bi moga kroza njih najviše bocu od kiselih kukumara protirat i to pod uvjeton da nije ono promotivno XXXL pakiranje.

To je samo za figuru

Pa ćeš onda, nema ti druge, nego to ostavit okolo kante, ili na zidu, dok ne dođu oni šta to kupe kamionićem, ili neko kome ta staklena boca triba za dekoraciju, pa je skupi, odnese sa sobon. To je još i najbolje, a najgore je ako je netko - a može i ono jugo što je bilo prije neki dan - baci, pa je razbije, pa se neko na njoj izranjavi i razriže. Eto ti vraže nas i naše reciklaže!
Ista je stvar i s ovim kontejnerima za plastiku. I na njoj mala buža - 'Aj, reci ti meni, kako ću ja kroz to utirat kantu od Jupola? Ko to tiska? Ja, Boga ti, ko će drugi!? Dako će mi drugi pituravat? Pa, nismo svi mi iz Pažinijeve kuće pa da moremo pitura platit? E, znan ja da nisu ovi vaši dizajneri, šta crtaju ove kante, na to mislili. Recite in da drugi put misle!' - pričala mi je jedna moja susida, dok je ostavljala dvi kante od piture pokraj kante od otpada. Druga je donila staru padelu, iz špakera, izgreba se na njoj teflon, nije više za peć. Ni ona nije mogla uć u kontejner. Pa je i ona ostavljena pokraj njega - 'Pa za šta je ovo pravljeno? Za konzervu od paštete i od mesnog doručka? - pita me žena. A treća, šta je došla, dodaje - 'Ma, za ništa. To je napravljeno samo za figuru. I za ništa drugo. Samo za to i služi! Mi se, ka, igramo odvojenog prikupljanja'

Vrag su sitne buže

Svašta smo mi izvodili oko tog našeg smeća, u zadnjih nekoliko godina. Imali smo mi i kontejnere sa širim otvorima, ali su promijenjeni. Nisu valjali! 'U praksi se pokazalo da su stari, žuti kontejneri s velikim otvorima, bili neučinkoviti i građani su u njih odlagali svega i svačega što u njih ne pripada. U ove nove ipak je moguće kvalitetnije odvajanje korisnog otpada' govorio je Novica Ljubičić, direktor Zelenog grada, kada je u svibnju 2018. postavljao komplete novih kontejnera za odvojeno prikupljanje korisnog otpada. Pa se investiralo i 230.000 kuna u sortirnicu, pa je trebalo legalizirati zgradu za nju, pa je trebalo čekati njezino uređenje, a koštalo je i to nekih pola milijuna kuna, pa čekati dozvolu od županije da se firma može legalno baviti djelatnošću gospodarenja otpadom... Uvik nešto. A onda je, kad smo sve to riješili, stigla 'korona' pa su u Zelenom gradu odlučili prestati sa sortiranjem otpada - 'privremeno' - jer da ne mogu adekvatno zaštiti radnike. 'S obzirom na nastalu situaciju s koronavirusom od proljeća ove godine privremeno smo obustavili rad sortirnice na traci da bi bilo što manje kontakta djelatnika sa otpadom, kako bi spriječili eventualno širenje zaraze s obzirom na značaj i odgovornost djelatnosti koje obavljamo' kazao je prije kojih mjesec direktor Zelenog grada. Koji je još onda bio ispred svog vremena, koji Capak, koja Alenka Markotić, Ivica Đikić i Igor Štagljar. Nije čekao odluku Stožera. Zna on da je za širenje zaraze najopasniji korisni otpad! Čudo jedno kako se on na njemu dugo zadržava! Puno duže nego na ovom beskorisnom. Bit će da je zbog onih sitnih buža. Kad uđe, nema di izać! Ali, to što nema sortirnice - privremeno - nije ni bitno, jer i 'dalje odvojeno sakupljamo korisni otpad' veli Novica. I nabraja koliko se toga prikupilo. U proteklih osam mjeseci Zeleni grad je prikupio 428.100 tona papira i kartona, 27.290 tona ambalažne plastike, 16.190 tona staklene ambalaže i 8.840 tona metala. Ma, super. Što smo onda i radili sortirnicu kad nam tako dobro i bez nje ide!

18. travanj 2024 11:40