StoryEditor
Stil78. GENEVE MOTOR SHOW 2008.(6. – 16. OŽUJKA)

Geneva: pravih iznenađenja nije bilo

Piše PSD.
12. ožujka 2008. - 16:26

Najpoznatija i najpriznatija automobilska europska manifestacija, Geneve Motor Show, u svom 78. izdanju nije obilovala iznenađenjima, premda je na salonu bilo preko 130 svjetskih i europskih premijera. Razlog najviše leži u činjenici da je većina noviteta već predstavljena putem interneta, tako da su se na ženevskom autosalonu mogli vidjeti već viđeni automobili, ali s jednimo razlikom - uživo. Jedino pravo iznenađenje bili su VW Scirocco, konceptni model Renault Meganea i Dacijin peterovratni Sandero koji će se proizvoditi u Južnoj Americi.

Ovogodišnji ženevski spasili su koncepti, ali je istodobno autosalon bio u zelenim bojama jer su se mnogi proizvođači ponukani sve višim cijenama nafte, ali i brigom za zaštitu okoliša, okrenuli alternativnim rješenjima i motorima koji emitiraju minimalne količine štetnih ispušnih plina u atmosferu, kao i eko-vozilima. Na neutralnom terenu u Ženevi, više od 260 izlagača iz 30 zemalja svijeta, pokazalo je svu raskoš i bogatstvo automobilske industrije, bilo da je riječ o serijskim vozilima ili konceptnim modelima.

Ljepotice su nezaobilazne dio
sajamskih događanja

Osamdesetosmi ženevski autosalon ostat će zabilježen i po prvom nastupu Nissanove luksuzne marke Infiniti koji je predstavio drugu generaciju kupe crossovera FX s pogonom 4x4. Luksuzni automobilski brand koji je do sada bio isključivo namijenjen američkom tržištu i gdje je samo prezentiran, tako konačno stiže i u Europu gdje će pojačati konkurenciju u segmentu premium automobila gdje vladaju Mercedes, BMW i Audi, a odnedavno i Lexus, Toyotina luksuzna marka.

Na ženevskom jezeru svoju snagu i potencijal pokazali su i Kinezi koji velikim koracima grabe naprijed. Uz već poznatu tvrtku Brilliance ovog puta gamu vozila predstavio je još jedan kineksi brand – BYD. Po prvi put je Europljanima predstavljen i indijski Tata Nano čija je cijena 1700 eura i daleko je najjeftiniji automobil na tržištu. Naravno, da mu ni oprema nije jača strana, tako da tek treba vidjeti kada će stići na Stari kontinent. Nezaobilazne ljepotice, koje prate ovakve manifestacije, ni ove godine nisu izostale.

Naravno, opet su prednjačili Talijani gdje je na izložbenom prostoru Fiata, Alfa Romea i Lancije frcalo od ženske ljepote, kao i na izložbenom prostoru čuvenog talijanskog dizajnera Giugiara.
Sajamski prostor Palexpoa, na kojem se autoshow održava do 16. ožujka, moglo bi ove godine posjetiti više od 700 tisuća ljudi iz gotovo čitavog svijeta.

Zdravko Juričko

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 23:10