StoryEditor
StilNAJBOLJI SLOVENSKI (TECHNO) DJ I JEDAN OD NAJBOLJIH NA SVIJETU UOPĆE NA USKRS GOSTUJE U KLUBU “MASTER’S”

DJ Umek: Danas je previše DJ-a na sceni

Piše PSD.
19. ožujka 2008. - 17:28
Kad sam odlučio da želim postati DJ? Još dok sam bio tinejdžer. Jednostavno sam to osjetio da je to - to

Treću godinu zaredom “dobri duh techna” u Hrvata, legendarni Pero Fullhouse, organizirao je tradicionalni “Uskršnji party” na kojem je glavna zvijezda bio - Umek.

Sjajni DJ, “najveći slovenski izvozni proizvod poslije Gorenja”, kako mu znaju tepati, technom se počeo baviti još ranih devedesetih, kad je taj glazbeni pravac počeo doživljavati globalni procvat. Planetarnu je slavu, pak, Umek stekao 2000. I otad se njegovo ime redovito nalazi na listama najboljih DJ-eva na cijelome svijetu (29. prošle godine), čije stvari na svoje “best of” kompilacije stavlja i jedan Carl Cox.

Opišite Umeka u pet riječi?
DJ, producent, DJ, producent, DJ.

Opišite Umekov DJ stil u pet riječi?
Techno, minimal, electro, funky, hypnotic.

Što mislite o (techno) glazbi koja se producira i miksa danas?
Pa, ima toga stvarno puno, tako da je to teško ukratko opisati. Mene najviše privlači moderniji techno u kojemu ima raznih utjecaja i kombinacija minimala i electra, tech-housa, producenti kao Bodzin, Popov, etikete kao Datapunk.

Iznimno ste cijenjen i kao producent i remikser. Koji Vam je bio dosad ključni trenutak na tom polju?
Jako sam ponosan na to da mi stvari puštaju i anonimni i vodeći svjetski DJ-i, te da su mi ploče uvijek rasprodane. Imam previše ponuda za izdanja, tako da biram samo etikete koje se meni sviđaju i remikse radim samo za producente koji mi odgovaraju zvukom.

Znamo da često mijenjate načine puštanja glazbe. Kako to sad izvodite?
Da, volim se igrati i mijenjati set up. Danas puštam s dva laptopa, sinkronizirana s Allen and Heat 3D mikserom. To mi dozvoljava korištenje raznih efekata i ubacivanje i editiranje svega, tako da sam puno kreativniji.

Svirali ste uzduž i poprijeko svijeta. Gdje Vam je najdraže?
To je jako teško za reći jer stvarno ima puno dobrih klubova, festivala i partyja širom planeta. Recimo, jako volim Španjolsku i Južnu Ameriku. Ali i Europa je jako, jako dobra.

Koji biste savjet mogli dati mlađim DJ-ima koji počinju karijeru?
Moraju biti originalni i ustrajni. Čini mi se da je danas puno teže mladim snagama jer u optjecaju je previše DJ-a.

Bili ste u Hrvatskoj i “partijali” više puta. Dojmovi?
U Hrvatskoj je uvijek odlično. Kod vas redovito ljetujem. Žene su prekrasne, plaže super, imate par dobrih klubova... I da, hrana. Obožavam crni rižot. (smijeh)

Projekt s Anđom Marić

Što je s projektom s Anđom Marić? Gdje je zapelo?
- Da, to malo sporije ide nego što smo planirali. Upravo smo dovršili snimanje cijelog albuma i tražimo izdavača za cijeli svijet. Nećemo se žuriti. To mora biti velika etiketa koja će nas dobro predstavljati i zastupati. Nekoliko se njih već javilo. Imamo izvrsne reakcije i čekamo najbolju ponudu.

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 23:15