StoryEditor
StilTEMA: Cijene GORIVA

Dizel skuplji od benzina

Piše PSD.
25. ožujka 2008. - 12:10

Niže cijene dizela očekuju se nakon završetka sezone grijanja

Prvi put u povijesti hrvatskog naftnog tržišta, 18. ožujka 2008. cijena litre eurodizela premašila je vrijednost litre eurosupera 95. Najprodavanije gorivo u Hrvatskoj eurosuper 95 sada košta 8,48 kuna, dok je cijena litre eurodizela otišla na 8,64 kune. Istodobno, i obični dizel cijenom je pretekao litru eurosupera 95, te je skuplji osam lipa po litri od benzina (8,56 kuna).

Dakle, dogodilo se ono što se prije manje od deset godina nije moglo zamisliti
ni u najgorim scenarijima, da će dizelsko gorivo koje je bilo puno jeftinije od benzina postati skuplje.

Ovim potezom Ine, koji se opravdava neumoljivim zakonom ponude i potražnje, Hrvatska je postala šesnaesta zemlja u Europi gdje je cijena litre dizela skuplja od litre benzina.

Do sada je 15 zemalja Europske Unije imalo višu cijenu dizela, a eto, na žalost hrvatskih vozača koji imaju automobile s dizelskim agregatima, to se dogodilo i kod nas. Hrvatska se nalazi na mediteranskom tržištu nafte, gdje je trenutačno cijena dizela puno veća od benzina, a sve zbog potražnje koja je puno veća od ponude.

Osim toga, na stanje na svjetskom, ali i regionalonom tržištu naftnih derivata veliki utjecaj imaju i Sjedinjene Američke Države koje su napunile svoje spremnike benzinom, dok    su na dizel naprosto “zaboravile”. Međutim, to ne čudi kada se zna da Amerikanci preferiraju snažne benzinske motore velikog obujma s najmanje šest cilindara u svojim vozilima.

Kod nas se cijena dizela, benzina i ostalih naftnih prerađevina formira na osnovi Pravilnika o utvrđivanju cijena naftnih derivata koji je donijelo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva. Na osnovi toga dizel je u Hrvatskoj u posljednjih šest mjeseci poskupio više od 12 posto, a samo u posljednjih mjesec dana šest posto.

Utjecaj skoka cijena dizela osjetio se i u prodaji novih automobila u prva dva mjeseca ove godine,
gdje je udio dizelaša spao na 35 posto.

Prema mišljenju nekih stručnjaka, cijena dizela bi trebala pasti po završetku sezone grijanja, premda u dugoročnim prognozama prevladava mišljenje da će
dizel i dalje biti skuplji od benzina.

U 16 zemalja skuplji dizel

Hrvatska je, za sada, posljednja u nizu od 16 europskih zemalja u kojima je cijena dizelskog goriva skuplja od benzina. To su Slovenija, Grčka, Slovačka, Švedska, Mađarska, Češka, Bugarska, Rumunjska, Cipar, Španjolska, Irska, Velika Britanija, Latvija, Litva i Estonija.

Plin najjeftiniji

Za sada najviπe razloga za zadovoljstvo imaju vlasnici automobila koji su ugradili plinske instalacije. Cijena litre plina je i dalje 3,35 kuna, uz napomenu da je njegova potrošnja lani u odnosu na 2006. godinu porasla za 34,3 posto. U zadnjih pet godina taj je iznos još izraženiji - porast od čak 291 posto.

Nije se išlo do maksimumauna

Glasnogovornik Ine Bojan Vinek ističe da naša naftna kompanija nije išla s maksimalnim podizanjem cijena eurodizela i dizela, što im omogućava
Pravilnik o utvrđivanju cijena naftnih derivata koji ima vrlo kompliciran izračun konačne cijene.

U ovom sluč aju Ina je mogla primijeniti najveću moguću cijenu pa bi eurodizel umjesto 8,64 kune koštao 8,82 kune.

Isto tako maksimalna cijena za litru dizela mogla je biti 8,69 kuna, ali je postavljena na granicu od 8,54 kune.

Jedino se s litrom eurosupera 95 išlo na maksimalan iznos koji dopušta Pravilnik o utvrđivanju cijena naftnih derivata, a to je u ovom slučaju 8,48 kuna po litri.

#INA#DIZEL#BENZIN

Izdvojeno

05. srpanj 2020 12:06