StoryEditor
ReflektorFarma-more i maslina

Popularni reality seli na more a ususret novoj sezoni showa ćakulali smo s Miom Kovačić - ‘malom‘ iz Omiša čije su drage uspomene vezane uz ovaj kraj

1. rujna 2020. - 00:02
'Na mom balkonu je upravo rodila paprika, i to nekoliko vrsta. Jako me je zaintrigirala sfera vrtlarstva'  Nova Tv Press

Nakon nešto više od godine i pol pauze na Novu TV uskoro se vraća popularni reality show "Farma". I u sedmoj sezoni showa voditeljica ostaje Mia Kovačić, međutim gotovo sve drugo se promijenilo.

Farma se preselila u Dalmaciju, snimanja su se već dobrano zahuktala, a kandidati će u ovoj sezoni imati i drukčije zadatke budući da "Farma - More i maslina" postaje modernija; s tekućom vodom i suvremenom tehnologijom.
Međutim, uskoro će se pokazati hoće li im to donijeti olakšanje... Kakvi su kandidati i kako se snalaze pred novim izazovima, koliko njoj joj paše snimanje uz more i kako su se u ovu sezonu uklopili njezini dalmatinski korijeni - sve to otkrila nam je jedna od najomiljenijih voditeljica Nove TV.

Snimanje novog izdanja Farme je počelo - kakvi su prvi dojmovi, kako komparirate farmerstvo na kopnu s onim na moru - koju biste vi opciju, da ste kandidat, izabrali?

- Ova Farma je po mnogočemu drukčija i to je sjajno za nove farmere. More je uvijek dobra opcija jer obuhvaća sve one poslove koje do sada nismo vidjeli u "kopnenom" izdanju. Moji korijeni su također i iz Dalmacije, tako da je ovo izdanje meni primamljivo.

Jeste li se upoznali s ribarskom terminologijom u Dalmaciji i izrazima poput "panulavati", "ješka", "parangal", "peškafondo", "vrša", "kaić", "mul"... i slično ili ste trebali usluge prevoditelja?

- Nije potreban prijevod jer je moj dida oduvijek koristio dalmatinsku terminologiju, imao je drvenu jedrilicu, bio je "omiški gusar", tako da mi ove riječi nisu strane.

Kako vi stojite s ribarenjem i jeste li kad imali priliku uloviti koju ribu?

- Kao mala sam imala priliku. Puno je tu strpljenja i čekanja involvirano, što uključuje i taj "zen" moment. No, sve što smo kao klinci izvadili iz mora vraćali bismo natrag.

Koje vam je omiljeno mjesto u Dalmaciji i kakve vas uspomene vežu za njega?

- Definitivno Omiš, jer mi je obitelj s tatine strane iz Omiša. Odrastala sam uz gusarske priče i staru narodnu krilaticu iz tog kraja - Čuvaj se kuge, gladi i rata i četiri Kovačića brata - to je ujedno i opis naše loze. Cetina koja se ulijeva u more, Mirabela koja ponosno stoji i priča priču kako je Papa prokleo omiške gusare, kamena jezgra staroga grada, dugačka pješčana plaža i prekrasno djetinjstvo.

Što mislite, što će ovogodišnjim kandidatima biti najveći izazov u ovoj sezoni?

- Mislim da izazovi leže uvijek u međuljudskim odnosima, a posao kojeg ima zaista puno pridonosi napetostima. Isto tako i činjenica da su im u usporedbi s prethodnim sezonama blagodati modernog života "servirane" samo pojačava dojam da ništa nije besplatno te da mora postojati protuteža i segment gdje će im biti nešto "oduzeto". Svakako će biti uzbudljivo pratiti što će se sve događati na našoj novoj farmi.


Fjaka - tko joj može odoljeti


Jeste li prije snimanja uspjeli uhvatiti koji dan godišnjeg odmora i kako ste ga proveli?

- Nisam još bila na godišnjem, no snimanja odrađujem s velikim guštom, ekipa je odlična i jako disciplinirana, što je bitno kada je opsežan i kompliciran projekt u pitanju gdje nema puno slobodnog vremena. Zato mnogo znači da smo dobra i zabavna ekipa.

Velika ste zagovornica zdravog života - joga, hodanje, akupunktura, zdravi obroci, beauty rituali... temelj su svakog vašeg dana, a sve to odražava se i na vašem izgledu i energiji kojom zračite. Imate li interesa za neki takav TV format u kojem biste doslovno spojili ugodno s korisnim?

- Dobra je to ideja i moram priznati da sam i sama o tome razmišljala. Vidjet ćemo što će nam život donijeti.

Postoji li nešto na što ste ipak slabi i čemu ne možete odoljeti, a ne uklapa se baš u sferu zdravog života?

- Ljenčarenje, odnosno fjaka. Uvijek mi je primamljivo, a malo ga ima. I lako se "otme" kontroli.

Jeste li se i sami okušali u uzgajanju zdrave hrane, tipa posadili rajčice i općenito u nekim poslovima koji se očekuju od farmera?

- Na mom balkonu je upravo rodila paprika i to nekoliko vrsta. Jako me je zaintrigirala sfera vrtlarstva. Prekrasno je nešto posaditi, gledati kako napreduje i na kraju imati neki plod svega toga. E, to sve daje toliko potreban zen i okretanje prirodi koje u današnjici nedostaje.

- Iza vas je 14 godina rada na Novoj TV - okušali ste se u raznim zabavnim formama i pobrali niz komplimenata. Postoji li kakav negativan komentar koji vam nije baš najbolje "legao" i općenito, koga među svojim bliskim ljudima pitate za mišljenje?

- Treba težiti profesionalnosti i činjenici da uvijek možemo i trebamo bolje. Ali sve u granicama normale. Treba slušati relevantne ljude i konkretne komentare bazirane na činjenicama.

Treba se koncentrirati na pozitivne stvari i uživati u poslu i tada uspjeh ne izostaje. Ne smije se zalaziti u područje ega te prije svega autentičnost treba izići na vidjelo - to gledatelji prepoznaju, na to reagiraju i to cijene. Samo uz njihov blagoslov sam ja 14 godina na ekranu. Velika je to čast i odgovornost.

Dobra ekipa iza kamera koja te poštuje i voli mi daje tu dobru energiju koja se vidi na ekranu.

Postoji li neka neostvarena želja, netko koga biste voljeli "privesti" na razgovor, a još uvijek niste uspjeli?

- Ima vremena i za to. Volim činjenicu da se svi osjećaju opušteno u mom društvu tako da nema odbijenica. Voditelj je upravo taj koji svog gosta stavlja na prvo mjesto, a ne natječe se s njim za pažnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. ožujak 2021 20:23