StoryEditor
ProstorijaNa ponos domu

Vašoj kupaonici nedostaje 'života'? Uz ovih sedam trikova u njoj ćete poželjeti popit čašu vina

21. ožujka 2018. - 19:24
Living4media

Iako u finijim žurnalima i dizajnerskim trgovinama kupaonice doživljavaju estetsku renesansu, te se nerijetko ističu kao najdojmljiviji dio suvremenog doma, malo je onih čija kupaonica broji 5, 10 ili više godina, a da u nju s ponosom uvode goste, govoreći- ˝a ovo je naš stilski dragulj˝.

No to ne mora tako biti. Bez obzira na njenu starost, dubinu vašeg džepa, a ponajmanje stil uređenja, kupaonica itekako može biti ukras kućanstva. Donosimo vam sedam najvažnijij detalja, koji će bez sumnje osvježiti vaš ˝banj˝ i navesti vas, da uz toplu kupku popijete čašu vina i nazdravite ugodnoj oazi koju ste kreirali.
 

 


1. Ogledalo
Možda i nećete biti u prilici promijeniti cijelu kupaonicu, izvaditi pločice i nosive elemente pa stvoriti novi prostor iz snova, ali novo ogledalo i nije toliko neizvedivo. Klasik suvremenih kupaonica četvrtasta su ogledala bez okvira, koja se protežu cijelom širinom elementa s umivaonikom, no noviji su trend okrugla ogledala. Bilo da su zakačene za zid sa stražnje strane, sa ili bez okvira, ili, pak, ovješena o traku, vašem će prostoru dati trendi izgled.

 

 

 


2.Zelenilo
Kao što će osvježiti vaš dnevni boravak, tako će iz sterilne u životom ispunjenu prostoriju pretvoriti i kupatilo. Birajte među tropskim vrstama koje za uspješan rast trebaju vlagu, ali ne i sunčevu svjetlost i ne škrtarite s volumenom. Ako vam skromna kvadratura ne dozvoljava umetanje veće i raskošnije lončanice visoko razgranate flore, o nosač zavjese od tuša, ili kakvu cijev od vode okačite viseću žardinjeru i pustite lišće da padom ispuni prostor. za lončanice birate prirodne matreijale poput šibe,ili teracotte, kako biste unjeli i dozu topline. Eventualnu policu, pa i vodokotlić također ukrasite manjom biljčicom i time zaokružite zeleni doprinos ovom djelu doma.

 

 

 

 

 


3.Tekstil
Možda najvažniji čimbenik utopljavanja svake kupaonice je tekstilni dekor, pa je prvo pravilo u tom smislu usklađivanje tepiha i zavjese za tuš. Za tepihe vrijedi -što mekši i čupaviji, a za zavjese -što kvalitetnije. Imate li kojim slučajem kadu ograđenu staklenom stijenom, ljepše ručnike izložite na trendi ljestve naslonjene na zid i time podignite privlačnost prostora, a one koji nisu usklađeni bojom i dezenom uredno složite u pletenu košaru ispod umivaonika. Osim navedenog, kuponicu možete obići i platnenim košarama za rublje, te drugim trendi krpenim komadima za pohranu koječega.

 

 

 

 

 


4.Rasvjeta
I najdosadnija prostorija živnut će uz pravu rasvjetu, pa su razne lampe i lampice ovdje možda najpametnija investicija. Bilo da je riječ o količini svjetlosti i njenom intenzitetu, ili, pak estetikom dojmu samih rasvijetlih tijela, pametno organizirajte resurse. U tom je smislu jednako važna ambijentalna rasvjeta, poput pozadinskih led traka iza ogledala, ili svijeća na policama, kao i dekorativna rasvjeta u svrhu stilskog opredjeljenja i vizualnog žarišta, ali i funkcionalno stropno, odnosno zidno svijetlo uz koje svaki prostor zasja punim sjajem.

 

 

 

 

 


5. Oprema
Na prvom su mjestu vješalice za ručnike, koje itekako određuju dekorativan ton pa ako ste u prilici izaberite one koje će se uklopiti u izabrani stil. Ne biste vjerovali koliko tako malo promjena može utjecati na opći dojam, stoga, barem prebojajte stare nosače za toaletni papir i drugu opremu, ili ih, u boljem slučaju, zamjenite novima.

 

 

 

 

 


6.Dekor
Pokušajte, nadalje, pronaći mjesto za dekorativan aranžman kakav priliči luksuznim wellness zonama. Iskombinirajte koji komad finog porculana s onom manjom lončanicom, pa uz njih smjestite i kakvu šik košaru za šminku, lakove za nokte, ili parfeme i dozvolite tom uređenom detalju da plijeni pažnju umjesto manje privlačnih dijelova kupaonice.

 

 

 

 

 


7. Naljepnice
Možda niste u prilici mijenjati kupoanske ormariće, ali njihovu boju lako ćete osvježiti. Uz suvremene samoljepljive folije i najstariji, najdostadniji, ili najsterilniji ormarić živnuti će u novom ruhu. Svakako osvježite i stare pločice, dopušta li vam to njihov oblik, Naime, na tržištu su od nedavno dostupne razne uzbudljive naljepnice za pločice, kojima na dotrajalu zidnu keramiku možete unijeti dozu glamura, egzotike, ili druge željene estetike.

 

 

 

Izdvojeno

31. srpanj 2020 19:06