StoryEditor
ProstorijaNOVO U DIZAJNU

Poezija zaobljenog drva talijanskog ‘Kartella‘: kolekcija po uzoru na Eames namještaj označava novo poglavlje u povijesti brenda, pogledajte novitete

14. lipnja 2020. - 14:10
KARTELL/F DIZAJN

Kada su veliki američki produkt-dizajneri Ray i Charles Eames davnih pedesetih od šperploče oblikovali čudesno "mek i izvijen" a vrlo funkcionalan namještaj, otvorili su nova vrata dizajnerske povijesti kroz koja i danas rado ulaze najzvučnija imena dizajna. Jedan od takvih, najvećih svakako je Philippe Starck koji je za talijanski "Kartell" dizajnirao kolekciju "Smart Wood", upravo na tragu rada sjajnog para Eames.

– Oduvijek "Kartell" koristi ljudsku inteligenciju za pretvaranje sirovina u čarobni namještaj. "Kartell" koristi isti talent da pretvori i najmanji komad drvene prašine, najmanji film drva, najponizniji ostatak drva... u namještaj. Elegantno bezvremenski. Veliki Ray i Charles Eames dokazali su modernost inteligencije šperploče, a više od 50 godina kasnije, tehnološki napredak omogućio nam je da ponudimo još više s još manje. To je kolekcija "Smart Wood" – kazao je Philippe Starck prilikom promocije ovih sjajnih komada.

Kolekcija, kažu u "Kartellu", rođena je iz ljubavi prema dizajnu, za one posebnosti koje su jedinstvene za svaki objekt, ali prije svega dolazi iz kontinuirane potrage za novim i inovativnim. Kreativni koncept koji je razvio Philippe Starck započeo je izborom materijala, a taj materijal je bio drvo – najplemenitiji i najstariji, koji u pogonima talijanskog proizvođača postaje industrijski proizvod.

image
Simona Pesarini

Koristeći patentiranu tehnologiju, drvo se obrađuje pomoću kalupa, dizajniranog tako da se postigne zakrivljenost ploče do samih rubova, stvarajući sjedalo zavodljive zaobljenosti, kombinirajući ljepotu drva i njegovu sposobnost povezivanja s prirodom s iznimno ergonomskim linijama.

"Kartell" je tako prvi put uspio postići trodimenzionalnost do sada dvodimenzionalne šperploče, pa čak i bočni dijelovi postaju zakrivljeni sve u svrhu što veće udobnosti.

Zbirka sadrži komade namještaja koji označavaju novo poglavlje u povijesti brenda, postajući dio šireg projekta "Kartell voli planet", čiji je cilj unaprjeđenje dobre prakse za održivost tijekom proizvodnog procesa i korištenje sirovina s niskim utjecajem na okoliš.

– Nakon godina istraživanja došli smo u fazu u kojoj s puno poštovanja pristupamo plemenitosti drva kao materijala. Kad smo ga sljubili s našom tehnologijom postigli smo karakteristike proizvoda kakvima oduvijek težimo – naveo je Claudio Luti predsjednik kompanije "Kartell".

– Uz kolekciju "Smart Wood" pomaknuli smo paradigmu, više nije pitanje korištenja drvenih elemenata za izgradnju strukture, već se drvo zakrivljuje i postaje trodimenzionalno sjedalo. Tako smo u potpunosti uspjeli izraziti pravu suštinu drva miješanjem industrijske proizvodnje, ljepote, snage, udobnosti i fleksibilnosti u jedan proizvod – rekao je na kraju Luti.

Kolekcija obuhvaća nekoliko različitih sjedalica, različitih dimenzija i veličina, napravljenih u osnovnom furniru, ili svijetlom ili tamnom drvenom hrastu, s okvirom u kromiranom ili obojenom čeliku.

Izdvojeno

22. srpanj 2020 03:19