StoryEditorOCM
Showbizmiljenik publike

Tko je Käärijä, za mnoge pravi pobjednik Eurosonga? Njegovo scensko ime nosi posebno značenje, obožava Rammstein...

Piše MOZAIK SD
14. svibnja 2023. - 13:57

U napetoj završnici 67. izbora za pjesmu Eurovizije u borbi za prvo mjesto našli su se predstavnici Švedske i Finske, ali to što je bio miljenik publike - s osvojenih čak 376 bodova prema glasovima gledatelja - nije bilo dovoljno da Käärijä nadmaši švedsku predstavnicu Loreen kojoj je žiri dao čak 340 bodova pa su 243 boda od publike bila sasvim dovoljna da pobijedi na natjecanju, piše Gloria.

Ipak, finskom glazbeniku predviđaju uspjeh s pjesmom "Cha Cha Cha", a gledatelje je osvojio i svojim karizmatičnim, plesnim nastupom. Pjesma je postala pravi hit na Spotifyju, a na YouTubeu je finalni nastup već na više od milijun pregleda. Pjevač u fluorescentnom boleru, praćen s četiri plesača u upečatljivim magenta kostimima malo je kome promaknuo i svi žele znati više o mladom finskom glazbeniku koji je na ovogodišnjem Eurosongu predstavio, mnogi bi rekli, "najzarazniju" pjesmu.

Käärijä je 29-godišnji glazbenik pravog imena Jere Pöyhönen koji je odrastao u gradu Vantaa, nedaleko Helsinkija. Glazbu obožava od malih nogu pa je tako kao dječak obožavao bubnjeve, a svirao bi po loncima i tavama koristeći žlicu, kako je otkrio za BBC. Godinama je igrao hokej, ali bio je i poluprofesionalan kockar, čemu je posvetio i svoju prvu pjesmu.

Njegovo scensko ime Käärijä opisno bi se moglo prevesti kao "zamatanje u novac", što je referenca upravo na njegovo kockarsko iskustvo, a poznat je po svojim žestokim nastupima za koje većinom bira lookove u kojima ne nosi majicu.

image
Antti Hämäläinen/Lehtikuva/Profimedia/Antti Hämäläinen/lehtikuva/profimedia

Svoj debitantski album "Fantastista" objavio je 2020., a Eurosong je upravo od njega stvorio svjetsku zvijezdu. Pjesma "Cha Cha Cha" prva je pjesma na finskom jeziku koja je uspjela ući u top 200 na Spotifyju, a mnogi očekuju kako će i ostati hit, odnosno prometnuti se u jedan od ljetnih hitova. Pjesma kombinira rap, elektorniku, metal i pop glazbu, a govori o bijegu od monotonije svakodnevice na plesni podij, o slobodi koju možemo postići plesanje, piše Gloria

Pjesmu je napisao on s još dva producenta, ali nije je ciljano pisao za Eurosong. "Kad smo je prvi put poslušali, pomislili smo ‘Ok, ovo je ludo, možda bismo trebali s tim ići na Euroviziju‘", otkrio je Käärijä i dodao da mu je inspiracija bio Rammstein, bend koji mu je i inače uzor.

"Kad smo pisali pjesmu, gledali smo Rammsteinov spot pa kada na početku pjesme pjevam "dubokim" glasom, zapravo pokušavam zvučati kao Till Lindemann", izjavio je finski glazbenik koji kaže kako se zapravo u "Cha Cha Cha" radi o dvije pjesme u jednoj jer je drugi dio potpuno drugačiji.

"Željeli smo napraviti nešto drugačije, ludo - dvije pjesme u jednoj. Nešto što ljudi ne očekuju pa kada dođe drugi dio svima bude iznenađenje. Mnogi taj dio uspoređuju s K-popom, ali za mene je to party metal", poručio je Käärijä.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:34