StoryEditorOCM
ShowbizISKREN INTERVJU

Mučna ispovijest Gorana Bregovića: Razumijem kad Srbima u Sarajevu psuju majku

Piše I. P.
30. travnja 2024. - 21:22

Goran Bregović povodom 50. godišnjice od osnivanja Bijelog dugmeta dao je intervju za beogradski "Nedeljnik" gdje je otkrio kako je njegovu suprugu Dženanu iz ratnog Sarajeva spasio nogometaš Željezničara.

- Ja sam svojoj ženi slao poruke iz Pariza: "Izlazi, ovo izgleda opasno". Ona mi odgovara: "Nikad u Sarajevu nije bilo ovako zabavno, nikad se ovoliko nije veselilo". To je bilo pred sam rat, a onda se samo zaustavilo i nije se moglo van" - započeo je Bregović.

Rekao je da je od Sarajeva do Splita bilo deset raznih kontrolnih točki koje je trebalo proći.

- Oni su sedam dana bili na jednoj kontrolnoj točki koji je između Bošnjaka, Srba i Hrvata u jednom malom hotelu, u koji su dolazili sa sve tri strane i tu su se viđali, bez obzira na to što su pucali nakon toga jedni na druge. Moja žena i njena najbolja prijateljica su tu čekale tjedan dana da se poveže veza preko Kiseljaka da se prođe na sljedeću pa na sljedeću stanicu, kontrolnu točku. To je trajalo i trajalo i stalno je bilo na ivici da se dogodi nešto grozno. Na sreću, nije se dogodilo, ali bilo je na ivici da se desi - rekao je Bregović. 

Zatim je spomenuo i Josipa Katalinskog, piše Avaz.

- Recimo, iz Sarajeva, njih dvije prevozi legendarni nogometaš Josip Katalinski, a prije toga neki doslovno veliki sarajevski mafijaš daje papir koji je rukom napisao, na njemu piše: "Njih pustite - Kruško". I oni s tim papirom kreću.

Katalinski ih vozi kroz taj snajperski dio brzinom od sto na sat, preko onih krhotina na putu, a snajperi okolo pucaju, a sve to organizira Davorin Popović Pimpek, pjevač Indexa.

Usred te drame koja je epska - pokreti naroda, politika, ovi odavde, oni odande, velike svjetske sile koje utječu na događaje, dakle usred svega toga sam imao dramu u kući, koju sam morao riješavati. I to je tako bilo, meni koji iz Pariza to doživljavam, sada zamisli nekog tko je u tom trenutku, ne znam, na Grbavici i Sarajevu, u Beogradu za vrijeme bombardiranja, ili ne znam, tamo u Vukovaru.

Tako, kad neko opsuje Srbima mater u Sarajevu, ja ga razumijem, trebalo je preživjeti četiri godine unutra, nema veze što misliš o politici, ovo ili ono, ali osobno je bilo teško. 

Ili ne znam, kad Srbin opsuje mater ovima, a Hrvat onima. Ja razumijem sve to jer svako tko je u ratu proveo bilo koje vrijeme u tom kazanu mora tako misliti, jer sam iz Pariza to teško doživljavao, a kamoli oni na terenu - izjavio je Bregović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 10:09