Zdravlje

LJEKARNE SDŽ Gradimo novi pogon

Piše Toni Paštar/Sponzorirani sadržaj
Foto Vojko Basic/Cropix/Cropix
21. prosinca 2023. - 11:40

Kako je Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije osnovana, koliko imate ljekarni i koji je ukupan broj zaposlenika?

– Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije osnovana je 2003. godine spajanjem Ljekarni Makarska i Sinj s Ljekarnom Split, koja postoji još od davne 1968. godine. Ujedno je najveća i najstarija ustanova u ljekarničkoj djelatnosti na području županije. Danas broji preko 40 ljekarničkih jedinica raspoređenih od Dalmatinske zagore do najjužnijih otoka, a u njima, zajedno s proizvodnim pogonom Galenskog laboratorija i naše tvrtke-kćeri Pharmagala, radi već oko 350 zaposlenika.

Kažete da imate čak četrdeset ljekarničkih jedinica, to je velik broj. Koje su njihove karakteristike, sličnosti i razlike?

– Ljekarničke jedinice u vlasništvu Ljekarne SDŽ su različitih karakteristika, od ljekarničkih depoa kao što su, primjerice, Zagvozd ili Lastovo, koje administrativno priprada Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ljekarni u ruralnim područjima, ljekarni u Dalmatinskoj zagori, ljekarni u gradskim centrima, pa sve do modernih, robotiziranih ljekarni, kao što su ljekarna Solin ili ljekarne opremljene modernim, vizualno dostupnim laboratorijem za izradu individualizirane terapije kao što je ljekarna Varoš u City Centru One.

Spadate među uspješne ustanove-tvrtke te ste vrlo prepoznati među stanovništvom. Jesu li u najavi neki novi projekti koje biste voljeli podijeliti s nama?

– Pa da, zadnje desetljeće je bilo vrlo uspješno za našu ustanovu. Možemo sa zadovoljstvom reći da smo udvostručili prihode, više puta povećali profitabilnost, a uz to sve smo zaposlili još 150 djelatnika te povećali primanja ukupnom broju djelatnika. Smatramo da su zaposlenici izvor samih prihoda, a ne trošak, stoga su nam oni uvijek u fokusu. Zahvaljujući njihovom marljivom radu, znanju i prepoznatosti od strane naših pacijenata, prostori u kojima obavljamo ljekarničku uslugu postaju sve tjesniji. Uskoro, zajedno s Domom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, gradimo novu zgradu ljekarne u Kaštel Gomilici kako bismo zajedno podignuli razinu zdravstvene usluge građanima Kaštela. Također, zbog neadekvatnog prostora ljekarne u Trogiru i nemogućnosti pristupa, pa tako i pružanja kvalitetne usluge, selimo se u bolji i veći prostor kako bismo zadovoljili sve potrebe naših pacijenata.

Osim velikog broja uspješnih ljekarničkih jedinica, svakako je važno istaknuti i Galenski laboratorij u vašem vlasništvu. Koja je njegova uloga u Vašoj poslovnoj strategiji?

– Galenski laboratorij u pogonu je više od 50 godina, a veći poslovni iskoraci ostvareni su u zadnjem desetljeću, posebice 2020. godine kada smo otvorili novi proizvodni pogon koji je embrio buduće farmaceutske industrije. Novi proizvodni pogon Galenskog laboratorija sagrađen je na način da smo pratili sve visokotehnološke zahtjeve koje farmaceutska industrija mora imati. Osim novih proizvodnih prostora izgrađenih po najzahtjevnijim GMP standardima, otvorili smo i brojna nova radna mjesta, primjerice iz područja razvoja, farmaceutske tehnologije, analitičkog laboratorija, registracije itd. Slijedom navedenog, možemo bez straha reći da je ovo najsofisticiranija zgrada u Dalmaciji. Naši zaposlenici prolaze mnogobrojne edukacije kako bismo svi zajedno dali što veći obol u jačanju industrije na našem području, a ta činjenica nam daje još veću motivaciju za sav daljnji rad.

Pripravci

Kako je Galenski laboratorij pozicioniran u ljekarništvu te kako se nosi s konkurencijom privatnih proizvođača lijekova?

– Galenski laboratorij ima vrlo važnu i snažnu ulogu u hrvatskom ljekarništvu, stoga bismo svakako spomenuli opskrbu tržišta za vrijeme nestašica lijekova poput paracetamol sirupa i ibuprofen čepića gdje smo pravovremeno reagirali i opskrbili tržište potrebnim lijekovima za najmlađe. Osim toga, za vrijeme nestašice antibiotskih sirupa, što može predstavljati ugrozu po zdravlje, promptno smo reagirali te opskrbili tržište i tako važnim oblikom lijeka. Također, Galenski laboratorij trenutno jedini na hrvatskom tržištu proizvodi lijekove za liječenje svraba, a svakako bismo istaknuli i proizvodnju antiseptika za vrijeme pandemije Covid-19 kada je Galenski laboratorij proizveo preko 200 tona antiseptika i omogućio našim građanima sigurniji prolazak kroz tako krizno razdoblje.

Osim navedenih Galenskih pripravaka, što je još dio proizvodnog pogona u Dugopolju? – Na adresi proizvodnog pogona Galenskog laboratorija u Dugopolju izrađuje se i preko 100 vrsta magistralnih pripravaka, što su lijekovi izrađeni za određenog pacijenta po pojedinačnom liječničkom receptu, a predstavljaju budućnost personalizirane medicine. U suradnji s liječnicima svakodnevno razvijamo različite individualizirane pripravke za pojedinog pacijenta. Broj takvih pripravaka rapidno raste, a na takav napredak u zdravstvu smo nedvojbeno spremni. Ljekarna SDŽ je i nastavna baza studija farmacije pri Medicinskom fakultetu u Splitu. Osim stručnog osposobljavanja koje se provodi u ljekarnama, studenti farmacije dio svog stručnog osposobljavanja obavljaju i u proizvodnom pogonu Galenskog laboratorija gdje izrađuju magistralne pripravke te prolaze edukacije o razvoju i registraciji proizvoda, te sudjeluju u proizvodnim procesima.

Veća zgrada

U vašem sastavu djeluje i tvrtka Pharmagal kojoj ste osnivač. Koja je njena uloga u proizvodnji?

– Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije je prije deset godina osnovala i tvrtku-kćer Pharmagal. Osnovali smo je kako bismo sve naše kozmetičke proizvode, dodatke prehrani te biocide, mogli registrirati i plasirati na tržište, a cilj nam je svakako da se asortiman proizvoda Pharmagala povećava, što brojem proizvoda, što novim registracijskim kategorijama. Pharmagal je trenutno i partner u europskom projektu u sklopu CEKOM 3LJ-a unutar kojeg je razvijeno deset novih, inovativnih proizvoda, s ekstraktima samoniklog voća i aromatičnih biljaka prikupljenih na području Dalmacije.

Za kraj, na kojim razvojnim projektima trenutno radite, što će oni donijeti Ljekarni SDŽ te kakvi su Vam planovi?

– Pa za lijep završetak ove godine bismo najavili i gradnju nove zgrade. To je projekt na kojem trenutno intenzivno radimo. Stanovništo je proizvode Pharmagala i Galenskog laboratorija uvelike prepoznalo, stoga nam 3500 sadašnjih kvadrata postaje tijesno i potrebno nam je proširenje cijelog pogona. Na susjednoj parceli u tijeku je projekt za gradnju nove, još veće zgrade, koja će obuhvaćati proširene skladišne kapacitete i proizvodni pogon, kao i sve popratne sadržaje poput, primjerice, prostora sekundarnog pakiranja, razvoja ili registracije. Osim samog proširenja, nabavkom novih strojeva počeli smo proizvodit i nove farmaceutske oblike. Proširit ćemo svoj asortiman, ali što je još važnije, bit ćemo u mogućnosti pravovremeno reagirati na potrebe koje se pojavljuju na tržištu jer smo uvjereni da uz naše nove i moderno uređene prostore, strojeve i znanje naših zaposlenika, možemo odgovoriti na sve buduće izazove.

30. svibanj 2024 19:41