MASLINARSTVO

Specijalna selekcija ČETIRI DALMATINSKA ULJA S VRHA SVIJETA

Piše Meri Šilović
18. prosinca 2020. - 12:12

Četiri dalmatinska ulja konačno su i svijetu obznanila ono što je u Dalmaciji oduvijek notorna stvar – dalmatinska maslinova ulja su među najboljim maslinovim uljima svijeta, sam svjetski vrh! Riječ je o tri otočna maslinova ulja sa Šolte, Hvara te Dugog otoka i jednom s obale, iz Novigrada, a maslinari, dalmatinski pioniri osvajanja maslinarskog svijeta su Udruga maslinara otoka Šolte „Zlatna Šoltanka“, bračni par Nives i Goran Morović, koji njeguju djedovske maslinike na Dugom otoku, maslinar entuzijast i vizionar dr. Ivica Vlatković iz Novigrada, te stara i nova generacija obitelji Balić, koji su vlasnici uljare Božić u Svirču na Hvaru. Oni su se usudi-li, ogledali s najboljim maslinovim uljima svijeta i dokazali da su dalmatinska maslinova ulja sam svjetski top. Osvojili su najviša odličja na svim najvrjednijim svjetskim natjecanjima u New Yorku, Japanu, Dubaiju, Ateni, Londonu, Milanu...I ne samo to, nego su na-pravili još jednu veliku stvar: u Dalmaciji regiji jakih individualaca, koje je uglavnom teško „uglaviti“ u zajedničko istupanje (jedino ako nije o Hajduku riječ) odlučili su na javnu scenu iskoračiti zajedno. Na inicijativu Udruge maslinara „Zlatna Šoltanka“, i uz silnu energiju njihovih čelnika bračnog para Burić, pokrenut je i realiziran projekt zajedničkog nastupa. Rezultat toga je elegantna kutija naslovljena „Hrvatska svjetski nagrađivana maslinova ulja – Specijalna selekcija iz Dalmacije“ koja sadrži sva četiri ova ulja, popraćena s lijepim letkom koji detaljno predstavlja svako od njih. Za restorane je napravljeno posebno postolje od pleksiglasa u kome će se stavljati na stolove.

image
Elegantna kutija naslovljena „Hrvatska svjetski nagrađivana maslinova ulja – Specijalna selekcija iz Dalmacije“

Prezentacija projekta je svečano održana početkom listopada u Splitu u hotelu “Briig” u sklopu Festivala Taste the Mediterranean. Kutiju s uljima koja Dalmaciju svjedoči kao regiju izvanrednih maslinovih ulja koja su zaslužila sam svjetski vrh, moći ćete pronaći u webtrgovini “Gligora delikatese” ili kušati u najprobranijim restoranima.

O kojim je uljima točno riječ?

To su „Božić uje“ Petre i Božidara Balića sa Hvara, „NAI 3.3.“ Nives i Gorana Morovića s Dugog otoka, „Fortica“ blend dr. Ivice Vlatkovića iz Novigrada te Šoltansko maslinovo ulje Udruge Zlatna Šoltanka, naravno s otoka Šolte.

image
Nives i Goran Morović s plaketom koju su dobili u Milanu na prestižnoj izložbi monosortnih maslinovih ulja. Njihovo ekoloŠko ulje sorte coratino iz maslinika na Dugom otoku dobilo je ocjenu 8,5 od mogućih 10
Duje Klaric/Cropix

„NAI 3.3.“ Nives i Gorana Morovića s Dugog otoka je ekološko maslinovo ulje od coratine. U Milanu je na natjecanju monosortnih maslinovih ulja proglašeno The Best of the world, najboljim mono-sortnim maslinovim uljem na svijetu. Inače ovo ulje godinama već tamo osvaja znatne medalje, a osim za kvalitetu ulja u Milanu, centru znalaca lje-pote, je dobilo i zlatnu medalju za dizajn. Ovo ulje Morovićevih diči se i zlatnom IOOC-ovom medaljom iz Londona u kategoriji health claim ili zdravstvena preporuka, zlatnom medaljom iz New Yorka, zlatnom medaljom iz Japana, dvije zlatne me-dalje iz Atene na dva natjecanja, a na jednom od njih u sklopu projekta Aristoil je lani bilo ulje s najviše polifenola iz Hrvatske... više od dvadesetak najviših svjetskih nagrada za ulje Morovićevih je teško pobrojati.

image
Ivica Vlatković je u maslinik uveo najmoderniji sustav orošavanja
Jure Miskovic/Cropix

„Fortica“ blend dr. Ivice Vlatkovića iz Novigrada je od sorti moraiolo i coratina, a u zadnjih pet godina je na šampionatu u New Yorku osvojilo nakon prvog srebra, četiri zlatne medalje. „Božić uje“, autora Božidara i Petre Balić (nove generacije koja nastavlja dugu obiteljsku uljarsku tradiciju), koje se diči s dvije zlatne medalje i jednom srebrnom tri godine zaredom na svjetskom šampionatu maslinovih ulja u New Yorku, je monosortno hvarsko ulje od oblice. „Jako smo ponosni što naša oblica, koja je karakteristična sorta za cijelu Dalmaciju pobire naj-više ocjene na međunarodnim natjecanjima.

image
Obitelj Balić

Ove godine je oblica uvrštena i u tzv. Bibiliju za ekstradjevičanska maslinova ulja Flos Olei. Nagrade su nam dragocjeno priznanje da su trud, znanje i stalno unapređivanje prepoznati širom svijeta, međutim, nama je ipak najvažnije ono što nam naši gosti i partneri govore o maslinovom ulju koje proizvodimo. Uvijek težimo izvrsnosti kada proizvodimo naša maslinova ulja. Pravovremena berba i sazrijevanje plodova, precizna i brza obrada, kao i pažljivo čuvanje ulja, sve su to važni čimbenici kvalitete našeg maslinovog ulja. Svaka berba ima svoje osobitosti, ali mi se trudimo da je maksimalno iskoristimo kako bismo napravili jedno od najboljih maslinovih ulja na svijetu. Tako garantiramo sebi i svojim kupcima nešto najbolje. Budućnost našeg poslovanja vdimo u ekološkoj proizvodnji svih naših vrsta maslinova ulja, a što se nadamo postići u sljedeće dvije godine. Oko 60% proizvodnje prodamo na kućnom pragu gdje turistima nudimo degustaciju malinova ulja gdje oni nauče ponešto o prozvodnji i pravom ekstradjevičanskom maslinovom ulju.

image
Nikola Radovani

Ovaj proizvod koji smo napravili u suradnji s našim kolegama je izvrstan poklon stranim partnerima, državnicima i svima koji vole vrhunske prozivode, a kojima žele podržavati male domaće poduzetnike,“ ponosno ističu Balići. Šoltansko maslinovo ulje Udruge “Zlatna Šoltanka” je ekološko maslinovo ulje od šoltanke (levantinke). Lani je u New Yorku proglašeno Best in class, najbolje ekološko monosortno maslinovo ulje na svijetu, ove godine je na istom natjecanju do-bilo zlatnu medalju, zlato je nedavno dobilo i na natjecanju maslinovih ulja u Dubaiju i na međunarodnom natjecanju u Tokiju JOOP 2020, gdje je, usput rečeno, konvencionalno maslinovo ulje maslinara Zlatne Šoltanke dobitnik priznanja Best in class i proglašeno najboljim hrvatskim maslinovim uljem.

A tko stoji za kvalitetu šoltanskog maslinovog ulja Udruge „Zlatna Šoltanka“?

To su šoltanski maslinari, relativno mala certificirana ekološka obiteljska gospodarstva, svi u sustavu zaštite izvornosti :-Anka i Zlatko Burić, najstariji šoltanski ekološki maslinari, koji obrađuju 150 stabala Šoltanke i 100 stabala Oblice, oboje umirovljenici i provode svaku slobodnu minutu u lijepom masliniku sa pogledom na susjedni Vis i Hvar, ona odgojiteljica i profesionalna kuharica, a on inženjer građevine. Želja im je da im unuk jednog dana dođe živit na „najlipši otok na svitu“. -Najveći šoltanski proizvođač maslinovog ulja Filip Marinković, inženjer pomorskog prometa, sa 300 stabala Šoltanke, i 200 Oblice koja je zasadio i obrađivao zajedno sa materom Dragicom i ocem Marinom, vrsnim maslinarima koji su cijeli svoj život proveli sa maslinama. Cilj mu je imat 1.000 stabala i usavršit se u profesionalnog ocjenjivača maslinovih ulja. -Alen Jakupčević sa 240 stabala u ekološkoj proizvodnji od 2011. Uhvatio se maslina prije 15 godina kad se zaljubio i oženio na Šolti, ali tada u pravom smislu: položio je ispit za maslinara, vinogradara i vinara. Živjeti od poljoprivrede i turizma je njegov ideal i dobro rješenje za život na otoku Šolti. -Andro Purtić je magistar povijesti i živi u Beču, sve češće dolazi na Šoltu i brine se o svom malom masliniku sa 120 stabala isključivo sorte Šoltanka. Želi nastavit i usavršit proizvodnju potpuno zdravog maslinovog ulja. -Bernardin Peroš, bivši sveučilišni profesor, dekan fakulteta i prorektor Sveučilišta u Splitu, danas profesor emiratus, uz svoje zanimanje uvijek se na obiteljskom gospodarstvu bavio i maslinarstvom. U zadnjoj je godini prelaza na ekološku proizvodnju. Danas drži 140 stabala Šoltanke i 80 starih Oblica. Svoje profesionalne ambicije prenio je i na maslinarstvo sa ciljem da i tu ostavi trag. -Nikola Cecić Karuzić, načelnik Općine Šolta već treći mandat, inače inženjer strojarstva, proveo svoj radni vijek na rukovodećim položajima u metalnoj industriji. Obitelj se bavi maslinarstvom od pamtivjeka, on i supruga Marinka drže 200 stabala Šoltanke. U zadnjoj je godini prelaza na ekološku proizvodnju. Cilj je da mu se sin, a i što više drugih mladih Šoltana uključi u proizvodnju ekološkog ekstra djevičanskog ulja premium kvalitete. „Čudne godine 2020. nakon osvojenih brojnih nagrada na domaćim i internacionalnim natjecanjima širom svijeta našla su se na prestižnom međunarodnom natjecanju maslinovih ulja u New Yorku – NYIOOC – među najboljim maslinovim uljima svijeta i ova četiri nevjerojatno interesantna dalmatinska ekstra djevičanska maslinova ulja. Posljednjih 10-ak godina najprije sramežljivo, a on-da i drsko, Dalmacija kao najveća hrvatska maslinarska regija nudi ljubiteljima zdrave hrane i mediteranske kuhinje vrhunsko maslinovo ulje iznimne kvalitete. Iz relativno malog, ali klimatski i geološki kompleksnog i raznolikog područja Dalmacije rođena su ova četiri maslinova ulja s kojima se imate priliku poigrati i uživati ih u stotinama kombinacija s vrhunskim jelima“, rečeno je na promociji u Splitu. Zlatko Burić, iz agilne maslinarske Udruge „Zlatna Šoltanka“ koja je još 2016. godine izborila europsku zaštitu izvornosti Šoltanskog maslinova ulja ističe: „Jedan od davno definiranih ciljeva Udru-ge “Zlatna Šoltanka” je afirmiranje Dalmacije kao top-maslinarske regije, unapređenje proizvodnje i podizanje kvalitete dalmatinskih maslinovih ulja. Tražili smo i našli istomišljenike: entuzijaste, ambiciozne i marljive dalmatinske maslinare i stručnjake, koji su i ranije svaki na svoj način radili na istom cilju, a s kojima smo zajedno razvijali i usavršavali ovaj proizvod.

image
Udruga maslinara "Zlatna Šoltanka" u Grohotama

Svako od četiri maslinova ulja iz ove kolekcije prošlo je više puta kroz laboratorije splitskog Instituta za mediteranske kulture, a savjeti, znanje i ljubav prema struci njihove znanstvene suradnice dr. sc. Mirelle Žanetić odigrali su važnu ulogu pri formiranju i usavršavanju ovog jedinstvenog proizvoda. “U ovoj godini prvi put je eto maslinarska Dalmacija na javnu scenu izašla zajedno, ponosno objavljujući i dokazujući da su dalmatinska maslinova ulja u samom svjetskom vrhu kvalitete. I dok su istarski maslinari apsolutno svjesni vrijednosti marketinga i potrebe promocije istarskog maslinova ulja i svoje regije Istre (što je za svaku pohvalu) i u tom smislu svi će se uhvatiti za isti štap, u Dalmaciji, regiji koja se ponosi s najstarijom tradicijom i s daleko najviše maslina u Lijepoj našoj, sve do danas je vrijedila ona star inska i ne korisna rečenica „a šta ću se ja puvat!“ A reći treba da bi se i šire znalo: Dalmacija je maslinarska regija u kojoj se rađaju najbolja maslinova ulja na svijetu. Pa čestitke i na tome autorima ovih četiriju dalmatinskih ulja koja su kvalitetom na samom maslinarskom Olimpu.

Prošlo je vrijeme dosadnih maslinovih ulja

Maslinovo ulje nezaobilazni je i osnovni sastojak kuhinja zemalja Sredozemlja. Kao što su šarolika mediteranska jela i načini njihove pripreme, mnogobrojne su i očaravajuće arome maslinovih ulja. Prošlo je vrijeme odgorčenih i uškopljenih, dosadnih maslinovih ulja, danas su na cijeni intenzivna sortna maslinova ulja sa karektorom. Iz relativno malog, ali klimatski i geološki kompleksnog i raznolikog područja Dalmacije odabrali smo i sastavili elegantni poklon za ljubitelje dobre kuhinje i rasnih maslinovih ulja: Selekciju od 4 bočice sortnih maslinovih ulja u ekskluzivnoj poklon kutiji, ili na elegantno dizajniranom stalku za stol, a koja su pojedinačno na najprominentnijim natjecanjima širom svijeta osvojili impozantan broj najvisočijih priznanja i nagrada, samo u 2020. godini njih jedanaest (New York, Milano, London, Atena, Dubai, Tokijo)!

image
Elegantna kutija naslovljena „Hrvatska svjetski nagrađivana maslinova ulja – Specijalna selekcija iz Dalmacije“

Selekcija nosi naziv: Croatian World Award winning olive oils - Special selekcion of Dalmatia. Radi se uljima: - Šoltansko maslinovo ulje od sorte Šoltanka udruge Zlatna Šoltanka. - NAI 3.3 od sorte Coratina obitelji Morović sa Dugog Otoka,- Fortica od sorte Moraiolo dr. Ivice Vlatković iz Novigrada, - Božić ulje od sorte Oblica obitelji Balić iz Hvara Poigrajte se i uživajte ih sa Vašim gostima u stotinama kombinacija sa omiljenim jelima.

Dostava poštom: www.solta-oliveoil.com; zlatna.soltanka@gmail.com

18. travanj 2024 01:40