StoryEditorOCM

kina nudi ustupakZemlje širom svijeta isplaćuju ribarima 35,4 milijarde dolara subvencija, ali one i dalje dijele bogate i siromašne članice WTO-a

16. srpnja 2021. - 08:50

EU smatra novi prijedlog o smanjivanju subvencija u ribarstvu osnovom za globalni dogovor dok Indija upozorava da ograničava kapacitete siromašnijih zemalja, skicirajući kontinuirano duboke podjele u WTO-u između bogatih i siromašnih.

Virtualna konferencija u Ženevi prvi je sastanak ministara trgovine članica WTO-a od 2017, a cilj joj je nakon 20 godina razgovora utvrditi pravila o smanjivanju subvencija koje dovode do prekomjernog izlova ribe.

Zemlje širom svijeta isplaćuju ribarima 35,4 milijarde dolara subvencija, prema istraživanju objavljenom 2019. u časopidu Marine Policy.

Na prvom je mjestu Kina, s udjelom u ukupnom iznosu od oko 21 posto, a slijede Europska unija, SAD, Južna Koreja i Japan, utvrdili su autori članka. Neke subvencije nisu štetne a neće ni biti pokrivene sporazumom na razini WTO-a, napominje Reuters.

U brojnim je slučajevima državna potpora nužna da bi se ribarenje na otvorenom moru uopće isplatilo, a to vrijedi i za štetno koćarenje u dubokom moru, prema članku objavljenom 2018. u časopisu Science Advances.

Indija i Pakistan ujedinjeni

Nova šefica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala poručila je na početku skupa da je konferencija lakmus-test.   

"Vjerujem da svi iskreno želimo dogovor, ali nužno je promijeniti način razmišljanja kako bismo premostili preostale razlike koje dijele članice", izjavila je Okonjo-Iweala u sjedištu WTO-a u Ženevi.

Novi nacrt sporazuma, peti po redu, navodi niz zabrana subvenicija, uz uvjete za izuzeća za siromašnije zemlje koje pregovarači tek trebaju finalizirati.

Nekoliko ministara izrazilo je nezadovoljstvo novim nacrtom, otkrivajući duboki jaz između bogatijih i siromašnijih članica WTO-a, koje žele povećati svoju flotu.

image
Ilustracija/AFP

"Jasno je da će (takav sporazum) dovesti do ograničenja kapaciteta zemalja u razvoju, dok će razvijene zemlje i dalje odobravati subvencije. To je nepravedno, nepošteno i svjedoči o nejednakosti", komentirao je indijski ministar trgovine Piyush Goyal dio nacrta.

Pakistan ga je nazvao "regresivnim i neuravnoteženim".

Kina nudi ustupak

Europska unija podupire ribare velikim subvencijama i optimističnije je ocijenila novi nacrt, ustvrdivši da je osnova za potencijalni sporazum jer "sadrži mnoge elemente za zone iskrcavanja", prema riječima potpresjednika Europske komisije Valdisa Dombrovskisa.

Američka predstavnica za trgovinu izjavila je da nacrt sadrži "značajne nedostatke". "Članice WTO-a moraju se zapitati je li aktualni tekst o kojem se pregovara najbolje što smo mogli postići, nakon 20 godina (pregovora)", rekla je Tai.

Kina je ponudila ključni ustupak, primjećuje Reuters, navodeći izjavu ministra Wanga Wentaoa da bi izuzeća trebala biti "odobrena uglavnom za siromašne i ranjive ribare-obrtnike" u siromašnijim zemljama. To znači da je Peking spreman ukinuti bar dio potpora, dodaje agencija.

Pregovarači su se približili dogovoru na posljednjoj konferenciji WTO-a 2017. godine, no razgovori su propali. Za postizanje dogovora nužna je potpora sve 164 zemlje-članice.

20. travanj 2024 04:01