StoryEditorOCM

Misterij Irine VuSmiju li četiri splitska pomorca kući? Ruska jahta konačno upisana na listu sankcioniranih

Piše Damir Tolj/SD
24. siječnja 2023. - 11:23
Irina Vu, 35-metarska jahta bivše supruge sankcioniranog ruskog oligarha Alishera Usmanova jedno je vrijeme bila na suhom vetzu u Betini, no onda je - isparilaNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Kad se male ruke slože, sve se brzo urediti može: evo, ono što hrvatske pomorske vlasti - a i ostale sastavnice sjedile su ruku prekriženih u krilu - nisu bile u stanju učiniti gotovo godinu dana, sada su riješile za tren i konačno upisale zabilježbu o sankcijama u upisni list sankcionirane jahte “Irina VU”.

Jeee...!

Ovako to izgleda: u “Listu C” najnovijeg izvatka iz upisnika brodova koji splitska Lučka kapetanija vodi za spomenuti brod, čije vlasnike - tvrtku “Leraux Yachts (Cayman) Limited” registriranu na karipskim Kajmanskim Otocima, udaljenom poreznom raju - hrvatske vlasti, provodeći europske direktive, dovode u vezu s obitelji uzbečkog prebogatog poduzetnika Ališera Usmanova, bliskog Kremlju, sada piše:

”Temeljem čl. 11. Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja (“Narodne novine”, br. 139/08, 41/14, 63/19), u skladu s čl. 2. i čl. 4. toč. 8. Odluke Vlade Republike Hrvatske o načinu provođenja međunarodnih mjera ograničavanja raspolaganja imovinom (“Narodne novine”, br. 78/11), a u vezi s primjenom Uredbe Vijeća (EU) br. 269/2014 od 17. ožujka 2014. i Provedbene uredbe Vijeća (EU) 2022/261 od 23. veljače 2022. godine o mjerama ograničavanja u odnosu na djelovanja koja podrivaju ili ugrožavaju teritorijalnu cjelovitost, suverenost i neovisnost Ukrajine, dana 19. siječnja 2023. godine ograničava se raspolaganje i određuje u Upisniku brodova Republike Hrvatske provođenje upisa zabilježbe privremene mjere ograničavanja raspolaganja imovinom na motornoj jahti ‘IRINA VU’, luka upisa Split, nacionalni identifikacijski broj (NIB): 92273.”

image

Izvadak iz upisnika brodova za jahtu ‘Irina VU’

’Ograničava se raspolaganje’

Upis privremene mjere ograničavanja raspolaganja imovinom proveden je nekidan, u četvrtak, 19. siječnja. Samo dan užežin obraćanja Olega Butkovića, potpredsjednika Vlade i ministra mora, koji je u petak obznanio da je bilo problema sa sankcioniranom imovinom osoba koje se povezuju s Vladimirom Putinom, za koje je sam preuzeo punu odgovornost pa je širokogrudno odmah i prenio na trojicu iz sustava, smijenivši šefa sigurnosti plovidbe, lučkog kapetana u Šibeniku i šefa murterske ispostave.

Ali, afera još nije završila! Zato smo ponovno, na adrese Ministarstva mora, MUP-a, Ministarstva vanjskih poslova i Državnog odvjetništva poslali niz pitanja, koja možete pročitati u okviru uz tekst.

Naravno, posebno važno pitanje tiče se sudbine pomoraca, osobito zapovjednika broda, koji su s jahtom otišli iz Hrvatske još početkom listopada, ako ne i prije - iako je ona bila pod sankcijama i trebala biti zapečaćena u betinskom škveru.

Koliko se može čuti iz pomorskih krugova, radi se o četiri pomorca sa splitskog područja i jednoj stjuardesi s područja BiH. Naravno, to će utvrđivati netko drugi.

Iako sankcije nisu bile vidljive mjerodavnim vlastima, odnosno nisu bile upisane ni u jedan državni informacijski sustav pa je jahta otplovila u suton čistih papira i mahnula Hrvatskoj, bit će zanimljivo ustanoviti na koji način je čitava akcija organizirana i izvedena.

image

Jahte ostalih ruskih vlasnika s popisa sumnjivih oligarha redom su pod sankcijama

Nikola Vilić/Cropix

Gledali na drugu stranu

Jesu li, naime, ljudi s broda znali da se blokada ne vidi u sustavu, kako su to doznali i jesu li im lokalne pomorske vlasti zaista brod zapečatile, uručile službenu obavijest, kao što tvrde više razine vlasti, ili su im tek usmeno dojavili, pa iduća tri mjeseca gledali u drugu stranu, geografski suprotnu pravcu između brodogradilišta i otvorenog mora?

I jesu li pomorci s broda imali pomoć s kopna?

Razgovarali smo kratko s čovjekom koji je neko vrijeme bio zapovjednik broda, računajući da bi nam možda mogao reći po koji detalj o jahti. Ali nas je odbio. Moguće da će još razmisliti...

PITANJA DRŽAVNIM SLUŽBAMA

Javite se napokon, objasnite...

Iz rukoveti pitanja raznim državnim službama:

- Koliko je brodova u Hrvatskoj pod sankcijama, koji su to brodovi, gdje se nalaze i u čijem su vlasništvu?

- Koja je još imovina na popisu sankcionirana, je li javno dostupan taj popis i gdje?

- Kakav je pravni položaj zapovjednika broda i posade: vodi li se protiv njih kazneni postupak, smiju li se vratiti kući bez bojazni od progona?

- Kakav je pravni položaj jahte: vodi li se kao ukradena, je li krađa prijavljena i komu, jesu li vlasnici prijavili nestanak broda ili smo im mi javili? Traži li Republika Hrvatska tu hrvatsku jahtu?

- Prijeti li smijenjenim zaposlenicima Ministarstva mora i šibenske Lučke kapetanije kazneni postupak?

- Prijeti li kazneni progon za kršenja sankcija betinskom brodogradilištu?

- Je li sankcije mogla vidjeti ijedna nadležna državna služba - granična policija, carina, obalna straža, inspektorat, kapetanija i slično?

20. travanj 2024 02:50