StoryEditorOCM

TVRDI DA JE NEVINSindikat pomoraca Hrvatske o uhićenom kapetanu: U kontaktu smo s obitelji, idemo i u Tursku

Piše OM
23. travnja 2024. - 14:36

Nakon što se u medije probila priča o uhićenju deset pomoraca na brodu Phoenician M u turskoj luci Erdemir zbog pronalaska kokaina, među kojima je i kapetan Marko Bekavac, oglasio se i Sindikat pomoraca Hrvatske.

"Sindikat pomoraca Hrvatske je od početka upoznat s uhićenjem 10 pomoraca s broda Phoenician M, a nakon što je u teretu navodno pronađena određena količina kokaina. Među uhićenima je i zapovjednik broda koji je hrvatski državljanin, dok su ostali uhićeni članovi posade različitih državljanstava.

SPH je u kontaktu s obitelji i odvjetničkom kućom koja zastupa našeg pomorca pred turskim pravosuđem.

Također, o svemu navedenome smo obavijestili Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Predstavnik ministarstva je posjetio zapovjednika koji se trenutno nalazi u zatvoru u Ankari. Prema dobivenim informacijama, uvjeti u zatvoru su podnošljivi.

SPH je s navedenim slučajem upoznao i ITF (Međunarodnu federaciju transportnih radnika) te ITF inspektor u Turskoj prati slučaj i spreman je dati potrebnu podršku  uhićenim članovima posade. 

Nažalost, predmet je još uvijek u istražnoj fazi i, dok istraga traje, teško je doći do bilo kakvih informacija.

Smatramo da je ovdje riječ o još jednom eklatantnom primjeru kriminalizacije pomoraca, kada se posada zatvara radi činjenice da se nedopušteni teret nalazi na brodu iako oni u stvarnosti nemaju utjecaja niti stvarne kontrole sadržaja tereta, osobito kada je riječ o rasutom teretu kao što je ovdje slučaj.

ITF inspektor i predstavnik SPH će nazočiti prvom sljedećem ročištu kako bi i javno dali podršku uhićenim pomorcima.

U ovom trenutku je najvažnije utjecati na ubrzanje postupka istrage koja traje već skoro 6 mjeseci. Presudno je i da pomorci imaju kvalitetnu pravnu zaštitu- odvjetničku kuću jer je teško vjerovati da će se političkim pritiskom prema turskim vlastima uistinu pomoći uhićenim pomorcima.

Ovim putem još jednom apeliramo prema institucijama RH i EU da naprave pritisak i ubrzaju istražni postupak u Turskoj", stoji u objavi Sindikata pomoraca.

03. svibanj 2024 02:57