StoryEditorOCM

globalni izazovPomorska industrija suočava se s novim problemom: do 2026. godine bit će potrebno 90.000 časnika

Piše OM
30. srpnja 2021. - 10:15

Globalna pomorska industrija suočava se s potencijalnim nedostatkom časnika do 2026. godine. Prema najnovijim procjenama, zbog stalnog rasta i širenja industrije u budućnosti će biti potrebno 90.000 časnika za upravljanje svjetskom trgovačkom flotom, piše The Maritime Executive.

Kako bi se riješio trenutni nedostatak radne snage, BIMCO i Međunarodna brodska komora apeliraju na zapošljavanje i educiranje novih časnika.

U novom izvješću analizira se trenutačno stanje zaposlenosti, problemi poput smjene posade i starenja pomoraca, kao i ponuda i potražnja u narednih 5 godina. Analizira se i napredak koji je nekoć brodska industrija imala, prenosi Pomorac.hr.

Procjenjuje se da trenutno u svjetskoj trgovačkoj floti ima 1,89 milijuna pomoraca koji radi na 74.000 plovila. Iako je 2015. godine potreba za časnicima porasla 10,8%, trenutačno je vidljiv manjak od 26.240 časnika, a taj će se broj povećati u narednim godinama.

Nadalje, u izvješću je vidljiva i potencijalna zabrinutost zbog starenja pomoraca. Brod godina provedenih na moru se povećava, a prosječna starost časnika se od 2015. godine povećala.

”Od velike je važnosti da se aktivno promovira karijera na moru i poboljša pomorsko obrazovanje i osposobljavanje diljem svijeta, s naglaskom na različite vještine potrebne za digitalnu industriju”, izjavio je tajnik Međunarodne brodske komore.

Najviše nedostaje časnika s tehničkim iskustvom u kombinaciji s upravljačkim sposobnostima te časnika palube.

Prema najnovijim podacima vidljiv je i porast žena u pomorskoj industriji. Iako žene većinom rade u sektorima krstarenja i putničkih trajekata, u odnosu na 2015. godinu broj se povećao za 45,8%.

19. travanj 2024 08:54