StoryEditorOCM

hitno uklanjanjeNakon sudara tankera i broda blizu kineske obale u more se izlilo 400 tona nafte

29. travnja 2021. - 09:49

Oko 400 tona nafte izlilo se u Žuto more nakon što se tanker sudario s drugim brodom u blizini najveće kineske luke za prihvat sirove nafte ranije ovog tjedna, priopćile su pomorske vlasti u četvrtak.

"Količina nafte izlivene s broda u more iznosi oko 400 tona, a radovi na hitnom uklanjanju odvijaju se uredno", objavila je Uprava za pomorsku sigurnost pokrajine Shandong na društvenim mrežama.

"Incident nije utjecao na brodove koji ulaze u luku Qingdao i izlaze iz nje".

Dodaje se da je raspoređeno 12 brodova za dekontaminaciju kako bi se očistila naftna mrlja oko 75 kilometara od luke Qingdao na sjeveroistoku Kine.

Panamski brod za rasuti teret "Sea Justice" udario je u utorak oko 9 sati ujutro u liberijski tanker "A Symphony" u blizini Qingdaoa, zbog čega je tanker izgubio određenu količinu nafte, prema prijašnjoj izjavi brodarske kompanije Goodwood Ship Management.

"Među članovima posade nema ozlijeđenih", rečeno je.

Neimenovani dužnosnik Uprave za pomorsku sigurnost rekao je u četvrtak za kineski državni list The Global Times da je teret označen kao "bitumenska otopina", ali njegov specifični sadržaj zahtijeva daljnja ispitivanja.

Brodarska kompanija Goodwood Ship Management rekla je u četvrtak da "blisko surađuje s Upravom za pomorsku sigurnost u operacijama čišćenja i u istrazi incidenta".

Prije toga kompanija je rekla da slaba vidljivost otežava čišćenje izlivene nafte.

"Silina udarca u prednju, lijevu stranu broda oštetila je rezervoare s gorivom i balastnim vodama te se određena količina nafte izlila u ocean", objašnjava se u priopćenju kompanije.

Obližnjim brodovima je Uprava za pomorsku sigurnost naložila da budu udaljeni najmanje 18,5 kilometara od mjesta nesreće.

16. travanj 2024 21:11