StoryEditorOCM

STRPLJENJA I OPREZAIako su bili najavljeni za ožujak, ništa od kruzera do svibnja, a i na značajniji zračni promet morat ćemo pričekati do lipnja!

17. veljače 2021. - 09:47

Zbog još uvijek zabrinjavajuće epidemiološke situacije sa koronavirusom i ovogodišnja, predstojeća turistička sezona puna je neizvjesnosti. To se još izražajnije osjeća u prometno izoliranom Dubrovniku koji je avio i kruzing destinacija, a upravo su ti segmenti najpogođeniji pandemijom.

Iako se još lani najjavljivalo kako se povratak kruzera u Dubrovnik očekuje u ožujku ove godine to se ipak neće dogoditi prije svibnja, piše Dubrovački vjesnik.

Naime, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo naglašava kako trenutačno imaju oko 330 najavljenih ticanja no da kruzing- kompanije zbog pandemije mogu dolazak brodovaz bez troškova otkazati u zadnji trenutak.

- Većina kompanija neće krenuti prije 1. svibnja, a uplovljavanja većih kruzera ne očekujemo prije 1. lipnja iako je moguće da se ranije dogodi uplovljavanje manjih putničkih brodova. Pratimo situaciju na emitivnim tržištima, posebno u Velikoj Britaniji i SAD-u, gdje je i procijepljenost dosta velika. Mislimo da je cijepljenje ključno, a već znamo da su neke kompanije najavile da će to biti glavni uvjet ukrcaja na kruzer. Svi težimo otvaranju tržištae, ali očekujemo da će se s približavanjem zakazanih termina oni otkazivati. Pretprošle godine je bilo oko 800 tisuća, lani je bilo manje od 30 tisuća, a ove godine 330 ticanja znači oko 600 tisuća putnika. Ako bude i pola, bit ćemo sretni. Sve govorim temeljem kapaciteta brodova, iako je tu i činjenica da mnogi kruzeri dio kapaciteta moraju ostaviti slobodnim za slučaj ako dođe do zaraze - kaže Pezo te dodaje kako je prije početka cijepljenja bilo je ideja da se boravak gostiju na kruzerima maksimalno organizira a u destinaciji 'zatvori' tako da putnici imaju autobuse i restorane u kojima bi bili samo oni.

image
Blaž Pezo
Tonci Plazibat/Cropix

- Mi nismo imali te zahtjeve, iako ih moramo osigurati ako ih kompanije zatraže. Ali, sve otpada ako gosti budu cijepljeni. Vrlo važno je da i mi imamo dobru epidemiološku situaciju. Lani se vidjelo da su sva odredišta sjeverno od Makarske imala skoro izvrsnu sezonu. Zaboravljamo i na kriterij od 50 zaraženih tjedno na 100 tisuća stanovnika, što za našu županiju znači 60 zaraženih tjedno. Još smo daleko od toga i kriterija zelene regije. Znači, preduvjet su cijepljenje naših ljudi. Procijepljenost bi značila oporavak, ali se na rezultate iz 2019. vjerojatno nećemo vratiti ove nego slijedeće godine - ističe Pezo.

Nemogućnost prognoziranja za ovu sezonu ističe i direktor županijske Turističke zajednice Vladimir Bakić.

- I ovu će godinu obilježiti protuepidemijske mjere i restrikcije turističkih putovanja. Nažalost su nam očekivanje glede procijepljenosti stanovništva u Hrvatskoj i EU lošija od očekivanih, što pomiče početak turističke sezone prema ljetu. Nadamo se da barem taj dio sezone neće biti ugrožen. No, očekujemo da bi uz bolju procijepljenost, u jesenskom dijelu imali nešto duži period posezone nego lani. Sve u svemu, uz rezerve za ukupnu situaciju, blagi je optimizam i svi očekujemo kako će se epidemiološke mjere reflektirati na europsko područje - kaže Bakić, dok iz TZ Gada Dubrovnika naglašavaju da se intenzivniji turistički promet očekuje u lipnju, a uz pozitivnu epidemilološku situaciju kod nas i u emitivnim zemljama i prije.

image
.
Tonci Plazibat/Cropix

- Ako se situacija stabilizira, očekujemo uspješan drugi dio sezone. Intenzivno radimo na promociji i vidljivosti Dubrovnika na emitivnim tržištima uz isticanje prepoznate sigurnosti destinacije. Na tome smo i lani temeljili promociju. Trenutačno je važna fleksibilnost uz razvoj epidemiološke situacije i uspostavu letova, a bitno je promptno reagirati i plasirati već pripremljene kampanje na pojedina tržišta, pa i domaće na kojem smo uoči pandemije ostvarili izvrsne rezultate. Prema podacima Zračne luke Dubrovnik, još nisu najavljene ili potvrđene nove rute, ali su potvrđene sve prošlogodišnje te se ljeti očekuje 30- 35 posto letova iz 2019. u periodu od lipnja do rujna. Promet kruzera se ne očekuje prije lipnja, do kada ni većina avioprijevoznika neće pokrenuti svoje letove. Direktna linija sa SAD-om se za sada neće uspostavljati, iako na tom za nas vrlo važnom tržištu, još od siječnja provodimo marketinške kampanje - ističu iz gradske TZ.

Podsjećaju da je, prema sustavu e-Visitor u Dubrovniku 2018. zabilježeno 1.272.346 dolazaka i ostvareno 4.140.142 noćenja dok je 2019. bilo 1.444.762 dolazaka i 4.377.763 noćenja, a lani samo 222.308 dolazaka te ostvareno 823.023 noćenja.

Čekaju ukidanje ograničenja broja putnika

 Iz CLIA-e,  međunarodna organizacije  kruzing industrije čiji kruzeri već godinama uplovljavaju u dubrovački akvatorij  poručuju kako je Hrvatska , a posebice Dubrovnik među top 10 najpopularnijih europskih destinacija koje posjećuje više od milijun putnika godišnje. No, naglašavaju, još uvijek je na snazi odredba o ograničenju na 200 putnika na krstarenju uz koju se ne može nastaviti prijašnje poslovanje.  Poručuju kako je CLIA u konstruktivnom dijalogu s hrvatskom Vladom te kako je industrija krstarenja marljivo  radila tijekom ovog razdoblja na razvijanju poboljšanih zdravstvenih mjera u suradnji s vlastima, medicinskim i znanstvenim stručnjacima te kako su kruznig linije  spremne za Dubrovnik

Najave zračnih linija

 Britanski touroperator TUI UK najavio je 8 međunarodnih avio linije  prema  Dubrovniku od kojih će linija Birmingham - Dubrovnik - Birmingham prometovati dva puta tjedno,  od 6. svibnja do 31. listopada. Istovremeno, kreće i avio linija između Glasgowa i Dubrovnika , no jednom tjednom do 28. listopada. Tri dana kasnije, 9. svibnja kreću linije  iz Manchestera i Londona  to dva puta tjedno do kraja listopada. Linija koja će povezivati  Bristol i Dubrovnik  prometovat će također dva puta tjedno ali  od 9. lipnja do 31. listopada, a linije iz Cardiffa,  Doncaster Sheffielda i  East Midlandsa  od 13. svibnja do 28. listopada jednom tjedno.  Najave stižu i iz Rumunjske čiji nacionalni prijevoznik ovo ljetno  planira uvesti charter liniju između Bukurešta i Dubrovnika

Tko će gostima platiti test?

- Da bi mogli doći već za Uskrs, naši partneri traže neke konkretne poteze kao primjerice dolaske medicinske sestra i liječnika u hotel da naprave COVID-testove, jer gosti moraju imati negativni test po povratku u svoju zemlju. To košta oko 150 eura  ili skoro 10 posto aranžmana. Ako tako ostane, bit će to smetnja dolasku. Istodobno, nigdje u uvjetima putovanja ne stoji da gost mora test napraviti i sam ga platiti! Naravno, bitno je i stanje u emitivnim zemljama, gdje ima i pooštravanja mjera- ističe voditelj agencije Globtour Dubrovnik Stanko Ljubić te napominje da je trend pozitivan ali zabrinjava novi  soj koronavirusa zbog kojeg se  sve može vrlo brzo promijeniti.

 

image
Vladimir Bakić
Darko Tomas/Cropix
25. travanj 2024 03:27