StoryEditorOCM

birokratska zavrzlamaGlavni tajnik SPH-a o problemu s COVID-putovnicama za pomorce: Moraju se obratiti kompanijama, a ne HZJZ-u

Piše Anita Belak Krile
30. rujna 2021. - 12:25

Specijalizirani portal Pomorac.hr prenio je nedavno iskustva dvojice hrvatskih pomoraca koji su koronavirus preboljeli za vrijeme boravka na brodu, u stranoj zemlji, a po povratku kući, od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nisu mogli dobiti COVID potvrdu. Zahtjev im je odbijen s obrazloženjem da se COVID-putovnica može izdati samo ako je zaraza dijagnosticirana ili je osoba cijepljena u Hrvatskoj.

Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske kaže kako im se pomorci svakodnevno javljaju s vrlo različitim problemima vezanim uz teme cijepljenja, Covid putovnica, raznih potvrda izdanih od raznih Država te rješenja prilagođavaju svakom pojedinačnom slučaju. Kaže da HZJZ nije adresa kojoj bi se pomorci trebali obraćati u ovom slučaju nego svojoj brodarskoj kompaniji.

- Ove probleme s Covid putovnicama rješavamo preko kompanije ili, alternativno, posrednika. Naime, kompanija je bila u obvezi voditi računa o oboljelom pomorcu te mu omogućiti liječenje i posljedično svu medicinsku dokumentaciju (potvrde, Covid putovnice i sl.). Svaka kompanija ima i svoje plaćene agente u lukama koji bi trebali organizirati i pribaviti sve navedeno – veli nam Melvan. 

Objašnjava kako u većini slučajeva tu dokumentaciju države prihvaćaju te pomorac nema potrebu za dodatnom potvrdom Zavoda za javno zdravstvo.

- Problem očigledno nastaje kada pomorcu nije dostavljena adekvatna dokumentacija što je prvenstveno propust kompanije i s tim HZJZ nema ništa! – upozorava Melvan i poziva pomorce koji imaju takav problem da se jave Sindikatu pomoraca Hrvatske, koji će rado poduzeti adekvatne korake.

Ističe i primjer pomoraca iz Ukrajine i s Filipina, njih osmorice koji su se cijepili jednokratnim Janssen cjepivom Johnson&Johnson u Rijeci, kao prvi strani pomorci kojima je omogućeno cijepljenje u Hrvatskoj.

– Oni su dobili žig u svoje žute knjižice, u koje se upisuju podaci o cijepljenju za pomorce, a po isteku dva tjedna od cijepljenja, posredstvom svog agenta, mailom će dobiti i COVID-putovnice – rekao nam je Melvan.

Tumači kako će se, u slučaju kad neki pomorac koji se nađe na brodu u Hrvatskoj i oboli od korone te se mora liječiti u Hrvatskoj, Sindikat pomoraca odmah založiti da mu HZJZ izda Covid putovnicu temeljem bolesti koju je preležao.

- To je ta logika. Ona država, gdje si obolio i preležao bolest i gdje si se liječio mora ti izdati sve administracijske potvrde - zaključuje tajnik Sindikata pomoraca.

15. travanj 2024 09:32