StoryEditorOCM

tko je kriv?Epilog misterioznog nestanka ‘zapečaćene‘ luksuzne jahte: ministar Butković smijenio troje ljudi

Piše psd
20. siječnja 2023. - 15:10

Misterij nestanka luksuzne ruske jahte Irina Vu u vlasništvu ruskog oligarha Ališera Usmanova koja je bila pod sankcijama EU te je imala zabranu isplovljavanja već danima zaokuplja hrvatsku javnost bez imalo jasnijeg odgovora kako je mogla napustiti našu zemlju s urednom dokumentacijom, prenosi Jutarnji list.

Bila je usidrena u Betini na Murteru, a potom je doplovila u Dubrovnik od kuda je u listopadu isplovila prema Turskoj, prethodno obavivši policijsku i graničnu kontrolu te kontrolu Lučke kapetanije.

U istražne radnje uključila se i SOA, a sada je ministar prometa Oleg Butković razriješio načelnika sektora koji je bio nadležan za provođenje kontrole, kao i još dvoje ljudi.

“Ti ljudi to sigurno nisu namjerno učinili, ovo je pogreška koja im se dogodila i u tom smislu vjerujem da se to više neće dogoditi jer su se sada poduzele mjere što se tiče nadzora tih jahti”, rekao je.

“Mi smo zapečatili tu jahtu, ali se u tom lancu dogodio određeni propust”, rekao je.

“Ukupno je pet jahti blokirano u Hrvatskoj, jedna od njih je početkom 10. mjeseca otplovila sa suhog veza kao što smo saznali i nalazi se u Turskoj. Unutar Ministarstva mora su napravljeni određeni propusti. Prvi se odnosi na samo pečaćenje i nadzor jahte: nikome ne možete objasniti da je u 7. mjesecu zapečaćena, a da je u siječnju nema. Drugi propust koji je ključan je propust pravovremene informacije svim lučkim kapetanijama u Hrvatskoj. Nemaju saznanja da postoji popis jahti koje su zapečaćene. Kao ministar preuzimam svu odgovornost”, poručio je.

image
Damir Krajač/Cropix
25. travanj 2024 00:04