StoryEditorOCM

KAPETANIJA U AKCIJIDrama kod Paga: Hrvate i Slovenku nosila orkanska bura, brod im se doslovno raspadao

Piše Hina
27. studenog 2023. - 07:57

Djelatnici Lučke kapetanije Zadar spasili su u subotu popodne troje članova posade jedrilice kod otoka Paga, koja je bila oštećene u nevremenu, priopćilo je u nedjelju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Poziv pogibelji od tročlane posade jedrilice koja plovi pod hrvatskom zastavom, u zadarskoj Lučkoj kapetaniji zaprimljen je u subotu oko 14,30 sati, posredstvom Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC Rijeka).

Jedrilica je imala havariju pogonskog stroja i slomljen jarbol.

Brod zadarske Kapetanije, u koordinaciji sa MRCC Rijeka odmah je isplovio u akciju traganja i spašavanja u paškom arhipelagu.

Od početka akcije održavana je telefonska komunikacija s tročlanom posadom, dvoje državljana Hrvatske i jedna državljanka Slovenije, kako bi se spriječila panika i osiguralo ispravno ponašanje i postupanje posade na oštećenoj jedrilici tijekom nevremena na moru, do njihova pronalaska.

Jedrilica s posadom uočena je u 16,10 sati na poziciji jugozapadno od Proboja, na Pagu, naveli su iz Ministarstva.

Nakon što su članovi posade potvrdili da su neozlijeđeni, jedrilica s posadom uzeta je u tegalj te su u 17,20 sati iskrcani u luci Povljana, dok je oštećena jedrilica osigurana na vezu, čime je ova akcija uspješno okončana.

Lučka kapetanija Zadar provodi očevidne radnje o uzrocima ove pomorske nesreće, dodaje se u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

27. travanj 2024 12:33