StoryEditorOCM

SeaCrasUmjetna inteligencija nadzire onečišćenje mora: razgovarali smo s mladim znanstvenicima koji su nas oduševili svojim idejama

Piše Merien Ilić
12. listopada 2023. - 13:38

Od 4. do 6. listopada u Splitu se održala peta "Startup Europe Regatta" koja je okupila mlade startup poduzetnike, domaće i strane investitore, poslovne subjekte iz financijske industrije, zelenih tehnologija, energetike i generalno svi koji nešto znače u svijetu poslovanja temeljenog na novim tehnologijama.

Riječ je o događaju fokusiranom na networking i jedrenje, a sudionici su imali prile susresti se s istomišljenicima, te dobili mogućnost za stvaranje strategije s poslovnim ulagačima i prikupljanje novih spoznaja od iskusnih mentora.

Uz dvodnevni konferencijski dio, održala se i regata splitskim akvatorijem radi druženja i upoznavanja u nešto opuštenijem ambijentu.

Među  zanimljivom ekipom bila  je i "SeaCras d.o.o." (SeaCras), hrvatska tvrtka sa sjedištem u Zagrebu, specijalizirana za prikupljanje i analizu satelitskih podataka u svrhu praćenja stanja voda i mora. Otkako su se osnovali 2020. ne prestaju oduševljavati svojim idejama. SeaCras je jedan od pobjednika "Startup Factoryja 2021.", a lani su primjerice briljirali u Bruxellesu gdje su se našli u elitnom društvu najboljih startupova na "BlueInvest Dayu" pred najrelevantnijim privatnim investitorima te predstavnicima europskih investicijskih fondova specifičnih za plavu ekonomiju.

- Koristimo suvremenu tehnologiju kako bismo učinkovito i precizno nadzirali priobalne vode, koristeći satelitske snimke visoke rezolucije. Da bismo dobili vrijedne podatke, provodimo temeljitu obradu snimaka.

Algoritmi za obradu podataka analiziraju različite vrste satelitskih snimaka i generiraju informacije o parametrima kvalitete mora, stanju površine i dna u priobalnom pojasu. Koristimo multi i hiperspektralne snimke te snimke radara sa sintetskom antenom kako bismo precizno očitali spektralni odziv površine mora i identificirali naftne mrlje na površini, ispuste crnih tankova i slične tipove onečišćenja.

Rezultat je kompleksna slika stanja morskog okoliša koja se stvara uz pomoć umjetne inteligencije (UI) gotovo u stvarnom vremenu - objasnili su nam iz SeaCrasa koji čine stručnjaci iz područja kemije i geografije. Uz automatizaciju, svi oni aktivno sudjeluju u verifikaciji nalaza, što je u skladu s preporukama EU za najbolju praksu u primjeni UI.

- Naš primarni fokus je na detekciji sprječavanja incidenata koji uključuju ispuštanje nafte i ostalih goriva i ispusta crnih i sivih tankova brodova, površinsko zagađenje otpadom kao što su migracije plutajućeg otpada koji ulazi iz susjednih zemalja.

Naša tehnologija je veoma korisna pri detekciji malih objekata na velikim površinama za potrebe sigurnosti teritorijalnih voda.

Otkrivanje ovih problema na vrijeme omogućuje brzu reakciju i sprječavanje širenja onečišćenja. S razvojem tehnologije, planiramo implementirati i napredne prognostičke analize temeljene na algoritmima umjetne inteligencije koje smo samostalno razvili i testirali, kako bismo omogućili još učinkovitiju prevenciju - najavili su.

U praksi, trenutno nadziru površinu mora od 1600 četvornih kilometara za potrebe svojih klijenata, a cilj im je napraviti "Digitalnog blizanca" čitavog teritorijalnog mora Republike Hrvatske.

Trenutni korisnici njihovih usluga su Lučke uprave i Županijske Lučke uprave, luke i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže za koje prate stanje mora i morskog okoliša. Također, marine, grupacije hotela i hotelski resorti sa koncesijama na plaže, te kompanije akvakulture iz privatnog sektora koje također koriste ove usluge kako bi dobili uvid u svoj okolišni utjecaj i donosili održive poslovne odluke.

image

Monitoring Paklinskih otoka u svrhu detekcije onečišćenja koristeći satelitske snimake visoke rezolucije

Tu ne staju, pa za iduću godinu planiraju složiti pakete usluga za banke i osiguravajuće kuće jer prema novoj EU regulativi svi dionici lanca vrijednosti imaju obvezu praćenja i izvještavanja o okolišnom učinku.

- Posebno želimo naglasiti suradnju s Zadar Cruise Port, koji upravlja dolaskom kruzera. Korištenjem naših informacija, Zadar Cruise Port ima mogućnost unaprjeđenja upravljanja morskim okolišem i postizanje održivosti u skladu s ciljevima EU Green Deal-a te strategije Europske Unije "Mission Starfish 2030: Restore our Ocean and Waters" koja ima kao cilj obnovu bioraznolikosti mora i oceana.

Trenutno ide u pilotiranje i naš novi proizvod za demonstraciju kvalitete mora u realnom vremenu tako da gosti koji dolaze kruzerima mogu vidjeti stanje mora gdje je prolazio kruzer. Trebamo naglasiti da je proizvod nastao zbog iznimnog zalaganja gospođe Rebeke Pevec, direktorice Zadar Cruise Porta, za očuvanje morskog okoliša Zadarske Županije.

Naš konačni cilj je očuvanje prirodnih resursa za sadašnje i buduće generacije. Turizam, energetika, komunalna infrastruktura, ribarstvo i akvakultura imaju ključnu ulogu u održivom upravljanju okolišem. Svjesni smo da sve više turista i stanovništva postaje osviješteno o važnosti očuvanja okoliša pri odabiru destinacija.

Ulažući u održivo upravljanje okolišem, destinacije postaju konkurentnije i privlače posjetitelje koji cijene ekološku osviještenost. Naš cilj je zamijeniti "GreenWashing" stvarnim akcijama i postići održivu budućnost za sve - vele nam ovi mladi znanstvenici, sve bivši studenti Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu kojima su se s vremenom priključili i stručnjaci iz sektora financija, strategija poslovanja, marketinga, pravnog i poreznog savjetovanja, te stručnjaci za EU fondove i intelektualno vlasništvo.

27. travanj 2024 18:52