StoryEditorOCM

SVJETSKI DAN VODAOdrađena akcija čišćenja ninskog podmorja, ronioci vadili kamionske i traktorske gume

Piše M.D./Zadarski.hr
26. ožujka 2024. - 09:09

Povodom svjetskog dana voda u subotu, 23. ožujka 2024. organizirana je eko akcija čišćenja podmorja i priobalja od strane Turističke zajednice grada Nina, a u suradnji s Ronilačkim klubom Sveti Roko iz Bibinja, Ekološkom udrugom Nin Eden i poduzećem Komunalac Nin.

Ronioci su iz mora izvadili sve ono čemu nije mjesto u toj vrsti vode koju treba redovito čistiti jer se u njemu nalaze ribe, a koje se koriste kao ljudska hranu. Iz ninskog mora u Portu (luci) nije izvađena velika količina smeća što je dobro bio je komentar ronioca koji su izvadili sve ono čemu nije mjesto u moru poput veće količine guma postavljenih u more prije uređenja priveza za brodice.

Čistoća podmorja je u Ninu iako je ovo muljevito područje na zavidnoj razini, a što se rijetko susreće zbog još uvijek prisutne niske razine svijesti kod pojedinaca, a to ukazuje na činjenicu da ribari Nina brinu o svome moru.

"Živim uz samu obalu na ninskim otoku. Svakog dana idem na more sa svojom drvenom plazuljom. Redovito ako vidim smeće kojemu nije mjesto u moru izvadim ga, a to rade svi ninski ribari. Zna se naći smeća kojeg nanesenu morske struje i poslije poplave Jaruge kao što je bila nedugo, a korist od ove akcije je bila što su se izvadile gume od kamiona i traktora kojima nije mjesto u moru." rekao je Jakov Šalov Braco dopredsjednik novoosnovane ekološke udruge NIN EDEN koji je svojim čamcem aktivno sudjelovao u čišćenju sa ostalim volonterima.

Ekološka akcija čišćenja ninskog podmorja i priobalja za cilj je imala doprinijeti očuvanju bioraznolikosti i ciljanih staništa i vrsta, s naglaskom na zaštićene vrste, kako bi se za buduće generacije očuvao ekosustav i zaštićena područja ekološke mreže Ninskog zaljeva.

image

Akcija Nin

image

Akcija Nin

image

Akcija Nin

image

Akcija Nin

image

Akcija Nin

image

Akcija Nin

27. travanj 2024 07:50