StoryEditorOCM

istraživanjaNaši znanstvenici otkrili velike tajne malih pikoplanktona

Piše M. I.
17. svibnja 2023. - 12:19

U sklopu projekta ADRISAAF, naši znanstvenici objedinili su sve suvremene laboratorijske metode kako bi dobili sveobuhvatan uvid u pikoplanktonsku zajednicu u prirodnim uvjetima Jadranskog mora.

Pikoplanktoni su oku nevidljiva morska bića koja imaju ključnu ulogu u morskom ekosustavu. Kako su ovi organizmi uključeni u sve procese važne za funkcioniranje morskog okoliša, njihove zajednice u Jadranskom moru pojačano se istražuju posljednjih desetljeća.

Prethodne studije pokazale su koliko brzo ova sitna bića reagiraju na promjene u okolišu, posebno prilikom povećanja temperature, no znamo i da promjena slanosti mora može imati negativni utjecaj na pikoplanktonsku zajednicu, posebno na područjima oskudnima hranjivim tvarima.

️Dosadašnja istraživanja uglavnom su se fokusirala na pojedinačne skupine pikoplanktona u specifičnim uvjetima, no naš tim znanstvenika otišao je korak dalje.

Po prvi put, kako su objavili s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, naši znanstvenici pružili su detaljan uvid u sezonske i prostorne promjene brojnosti glavnih bakterijskih skupina te raznolikost arhealnih i bakterijskih organizama, uzimajući u obzir utjecaj slanosti, temperature i hranjivih tvari.

Rezultati istraživanja objavljeni su u uglednom znanstvenom časopisu Nature Scientific Reports.

26. travanj 2024 18:26