stdClass Object ( [id] => 1332479 [title] => Danijel Frka, autor vodiča ‘Potonulo blago Jadrana‘: Ribari su najbolji vodiči za otkrivanje olupina [alias] => danijel-frka-autor-vodica-potonulo-blago-jadrana-ribari-su-najbolji-vodici-za-otkrivanje-olupina [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U izdanju Naklade Val i Hanza Medije objavljena je knjiga Potonulo blago Jadrana, ronilački vodič po olupinama hrvatskog Jadrana Danijela Frke, jednog od najvećih autoriteta u svijetu ronjenja i podmorja, stručnjaka za novovjekovne olupine, vrhunskog podvodnog fotografa, povjesničara, spisatelja i još puno toga.

Da je riječ o impresivnom izdanju, potvrđuje čak gotovo 600 stranica s detaljnim informacijama o 75 lokacija od Savudrije do Prevlake, olupinama sjevernog, srednjeg i južnog Jadrana, te nevjerojatnih tisuću fotografija u boji (osim povijesnih fotografija) i Frkinih ilustracija. Otprilike polovina olupina nalazi se, objasnio je Frka, unutar granica rekreativnog ronjenja, do 40 metara dubine, no dosta je i olupina koje se nalaze dublje.

Razgovarali smo s Frkom u povodu promocije ovog, može se reći, nezaobilaznog štiva, odnosno priručnika za sve one koji žele zaviriti u morski medij.

– Knjiga Tajne Jadrana doživjela je veliki uspjeh. Prevedena je na više jezika, a među roniocima slovi kao vodič koji svaki zaljubljenik u podmorje mora imati kod sebe. Kako je došlo do ove nove knjige i u čemu se ona razlikuje od prethodne?

– Zapravo, radi se o tri knjige na temu olupina. Prva knjiga, Tajne Jadrana, kojoj smo autori bili Jasen Mesić i ja, izišla je u nakladi izdavačke kuće Adamić iz Rijeke 2002. godine i opisivala je 24 olupine. Točno deset godina kasnije, 2012., napisali smo knjigu Blago Jadrana pri istom nakladniku s 56 lokacija olupina, a nakon sljedećih 11 godina izišla je moja knjiga Potonulo blago Jadrana sa 75 olupina. Dakle, u 21 godinu napisane su tri knjige o toj temi…

Nove olupine

Ispočetka sam namjeravao napisati knjigu koja je trebala biti nastavak druge knjige, a budući da je druga knjiga već bila u potpunosti rasprodana, s izdavačem sam se dogovorio da napišem njezino prošireno i modernizirano izdanje. Tako treća, najnovija knjiga zapravo ponavlja većinu tema iz prethodnih, uz dodatak tridesetak novih olupina.

– Težište nove knjige je na novovjekovnim olupinama i potonulim borbenim zrakoplovima, te nekim antičkim nalazima, a namijenjena je svima koji posjećuju naše more, ne samo roniocima.

– Budući da tema antičkih i srednjovjekovnih brodoloma po svojem obujmu zahtijeva zasebnu knjigu ili čak više njih, koje trebaju napisati profesionalni podvodni arheolozi, ja sam se u najnovijoj knjizi usmjerio na olupine 19. i 20. stoljeća, kojima se podvodni arheolozi bave manje, a koje su atraktivne za ronjenje, kako ono rekreativno, do 40 metara dubine, tako i ono tehničko, odnosno na dubinama preko 40 metara. Jedina je iznimka netaknuti antički brodolom kod uvale Letavica na otoku Pagu, koji je otkriven tek nedavno i nije pokriven zaštitnim čeličnim kavezom pa ga ronioci mogu doživjeti onako kako ga je doživio Vedran Dorušić, vlasnik ronilačkog centra Foka iz Šimuna, koji ga je i otkrio.

S obzirom na to da svaka olupina ima svoju prošlost, nastojao sam otkriti i ispripovijedati povijest olupina predstavljenih u knjizi i tako svima koje zanima povijest, more i podmorje, pružiti cjelovite informacije o svakoj pojedinoj lokaciji.

---

image

Ostaci ratnog broda kod Premuda

Arhiva/Danijel Frka
---

Svaka olupina predstavljena je ilustracijom u boji kako bi čitatelj dobio dojam o njezinu izgledu danas, te podvodnim fotografijama pojedinih dijelova olupine. Dakako, tu su i tehnički podaci, zatim upute roniocima o uvjetima pod vodom (vidljivost, struje, dubina, težina pronalaženja…) kao i sugestije na što treba obratiti pozornost.

– Fascinantan je broj fotografija i samih lokaliteta koje ste naveli u knjizi. Koliko se dugo ona pripremala?

– Ova treća knjiga pripremala se tri godine, ali u posljednjih godinu dana pripreme su bile vrlo intenzivne jer je trebalo istražiti i prikupiti povijesne podatke, nacrtati ilustracije, odabrati i urediti fotografije i napisati tekst. Pri tome su mi veliku pomoć pružili moji brojni prijatelji povjesničari i ronioci, koji su mi na raspolaganje stavili svoje podatke, povijesne i podvodne fotografije koje ćete naći u knjizi. Na tome sam im neizmjerno zahvalan.

– Ono što je sjajno jest i priča o svakoj olupini. Čini se da ljude jako zanima taj dio.

– Iz iskustva sam znao da čitatelje jako zanima povijest svakog potonulog broda ili zrakoplova, posebice stoga što su uz njih vezane i osobne sudbine i životni put njihovih posada. One su često bile dramatične, pa i tragične, a mnoge su olupine i danas grob pojedinih članova posade koji su s njima završili na morskome dnu.

– Oko svakog tog nalaza krije se jako puno pripreme, izviđanja, logistike... Kako to izgleda na terenu?

– Prvo, trebate znati da se za mnoge olupine, odnosno za njihove lokacije odavno zna, na njima se roni već dugi niz godina. Postoje, međutim, i olupine čija se točna lokacija nije znala, a koje smo moji prijatelji i ja pronašli tek nakon nekoliko uzaludnih pokušaja. Takav je slučaj bio s parobrodom Regolo u Velebitskom kanalu ili s njemačkim transportnim brodom Kapitaen Diedrichsen kod otoka Premude. Neke smo pak olupine pronašli slučajno, tražeći drugu olupinu, i pritom smo naletjeli na njih.

Zapinjanje mreža

U svakom slučaju, dosta sam podataka pronašao u ratnim dnevnicima ili u dnevnicima lučkih kapetanija, ili pak u literaturi. No najbolji izvor podataka za traženje olupina su ribari. Oni najbolje poznaju naše podmorje i izbjegavaju lokacije gdje su zadivi, mjesta gdje im zapinju mreže. Često im, naime, mreže zapnu za neku olupinu, pa ronilac koji zaroni da oslobodi mrežu ujedno pronađe i do tada nepoznatu olupinu.

---

image

Bombarder B-24 kod otoka Visa

Arhiva/Danijel Frka
---

– Odakle vam ta strast prema ronjenju? U svim tim zaronima otkrivaju se novi detalji, mozaik čitave jedne prošlosti. Kakav je osjećaj otkrivati te tajne?

– Mene je od djetinjstva fasciniralo istraživanje podmorja. Gutao sam sve časopise i knjige u kojima su se opisivale podvodne avanture i ronjenje, a osobito sam volio čitati literaturu o pomorskim bitkama i zamišljati kako ti potonuli brodovi izgledaju na dnu. Kada sam napokon kao student počeo roniti s komprimiranim zrakom, ta mi se želja ispunila i ronjenje na olupinama postalo je s vremenom moja najveća strast. Svaki moj zaron na takvu olupinu i danas pobuđuje u meni suosjećanje za tragedije njezine posade, kao i za borbu onih koji su preživjeli.

– Oko kojeg ste se nalaza najviše namučili?

– Mogu izdvojiti potragu za talijanskim parobrodom Regolo, koji je orkanska bura uz snježnu vijavicu 1956. godine otrgnula s veza u luci Senj i odnijela ga u Velebitski kanal, gdje je nestao bez traga s cjelokupnom posadom. Nakon tri bezuspješna pokušaja, uspjeli smo napokon prema informacijama ribara locirati olupinu i zaroniti. Bio je to prvi put da su ljudske oči ugledale Regolo, 60 godina nakon njegova nestanka.

– Ronjenje na olupine danas je vrlo popularno. Koliko su one zaštićene, devastirane, pristupačne?

– Od svih turističkih ronjenja u Jadranu, rekao bih da se najmanje 50 posto odnosi na ronjenje na čeličnim olupinama, koje su najbolje očuvane u usporedbi s drvenim olupinama, koje su se uglavnom sve već raspale, odnosno istrunule su. Neke od tih olupina izuzetno su popularne, na primjer putnički parobrod Baron Gautsch ili motorni teretnjak Peltatsis. Na njima godišnje roni velik broj rekreativnih ronilaca. Nažalost, svijest o potrebi očuvanja ovih olupina od devastacije sporo prodire u svijest ronilaca pa mnogi žele s njih odnijeti poneki suvenir. To je, naravno, zabranjeno, ali nadzor službenih institucija nedovoljan je da u potpunosti spriječi odnošenje suvenira s olupina. Mnoge su olupine zaštićene kao kulturna baština i ovlašteni ronilački centri imaju dužnost paziti na to da se ronioci koje dovode na olupine ponašaju na njima u skladu s propisima.

Ova je knjiga pokušaj da se ronioce informira o ljepotama našeg podmorskog muzeja, kao i o potrebi njegova očuvanja za iduće generacije. Jednako kako posjetitelju nekog muzeja na kopnu ne pada na pamet da otvara vitrine i uzima sve što mu se sviđa, tako i posjetitelji olupina trebaju na njima samo fotografirati i snimati, a ne uzimati ništa s njih.

---

image

Autor na promociji knjige u Zagrebu

Ivana Nobilo/Cropix
---

– Što vam je želja još istražiti?

– Želja mi je pronaći još neke olupine zrakoplova koji su završili na morskom dnu u Drugom svjetskom ratu.

– Poznati ste kao vrhunski podvodni fotograf. Koliko je taj medij zahtjevan i gdje je on danas u odnosu na nekada davno?

– Obožavam podvodnu fotografiju i u more gotovo da i ne odlazim bez fotoaparata. Fotografiranje pod vodom zahtjevnije je od fotografiranja na zraku jer su uvjeti puno teži – fotoaparat mora biti u nepropusnom oklopu, ometa vas manjak prirodnog svjetla, slabija vidljivost pod vodom, gubitak toplih dijelova spektra boja s povećanjem dubine, jake struje, suspendirani plankton i drugo. Podvodni fotograf stalno se bori da pri teškim uvjetima za fotografiranje, uz pomoć suvremene tehnike, ipak snimi vrhunsku fotografiju.

Zaštita lokaliteta

Danas je digitalna fotografija učinila ogroman kvalitativni iskorak u odnosu na analognu fotografiju, odnosno na film, mogućnosti fotoaparata su fantastične, a cijene prosječnog kompaktnog fotića s podvodnim kućištem su pristupačne. Sve je to učinilo da se podvodnom fotografijom bavi velik broj ronilaca. Neki od njih uspjeli su Hrvatsku pogurati u sam vrh svjetske podvodne fotografije, na mjesto koje joj neosporno pripada.

– Surađujete s Ministarstvom kulture. Ima li kakvih novih elemenata vezano uz podvodna nalazišta u smislu novih oblika zaštite, istraživanja i slično?

– Moja suradnja s Ministarstvom kulture i Hrvatskim restauratorskim zavodom traje već nekoliko desetljeća. Svakako veseli što te ustanove pridaju veliku važnost istraživanju i zaštiti podmorskih lokaliteta te primjenjuju najsuvremenija svjetska iskustva i metode. Vjerujem da će se u skoroj budućnosti primjenjivati načini zaštite podvodnih lokaliteta koji omogućavaju slobodno razgledavanje, a istodobno nadziru i sprječavaju bilo kakav pokušaj devastacije.

– Bavite se iz hobija i maketarstvom. Hoće li na tom tragu izaći kakva knjiga?

– Maketarstvo je moja ljubav još iz djetinjstva, koja me ni danas nije napustila. Dapače, redovito sa svojim maketama zrakoplova i brodova pobjeđujem na prestižnim međunarodnim natjecanjima, što me jako veseli. Povremeno pišem članke i na tu temu za razne inozemne časopise.

– Za kraj, koliko ronjenju danas trebamo pristupiti s oprezom i s obukom?

– Ronjenje je predivan, ali ipak opasan sport i treba mu pristupati s odgovarajućom ozbiljnosti i pažnjom. Moram reći da su ronilačke škole u Hrvatskoj jedne od najboljih u svijetu i da kandidati koji završavaju početničke tečajeve ronjenja prolaze solidnu praktičnu i teorijsku izobrazbu.

S obzirom na to da je sportsko-rekreativno ronjenje masovan sport u svjetskim razmjerima, opasnost od posvemašnje komercijalizacije je velika, a prilika da se neiskusnim polaznicima uzme novac ima puno. Ipak smatram da još uvijek u našim ronilačkim školama vlada profesionalni duh koji nove ronioce uči kako da rone na siguran način i uživaju u podmorskom svijetu.

---

image

Mnogi ronioci žele ponijeti suvenir

Arhiva/Danijel Frka
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ispod površine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ispod površine 2 0 10957 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-04 08:23:52 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Merien Ilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-22 06:00:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-22 06:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Danijel Frka, autor vodiča 'Potonulo blago Jadrana': Ribari su najbolji vodiči za otkrivanje olupina [metakey] => Danijel Frka, potonulo blago jadrana, brodske olupine, ronilački vodič, Ronjenje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25386241.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25386229.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25296821.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25296818.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25458853.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25458854.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25458855.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25458856.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25458857.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Arhiva\/Danijel Frka","Arhiva\/Danijel Frka","Ivana Nobilo\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Arhiva\/Danijel Frka","Arhiva\/Danijel Frka","Arhiva\/Danijel Frka","Arhiva\/Danijel Frka","Arhiva\/Danijel Frka"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Iskustvo ronjenja na olupinama je neopisivo<\/p>","

Teretnjak Peltatsis <\/em>na Krku privla\u010di najve\u0107i broj ronioca<\/p>","

Knjiga je ultimativni ronila\u010dki vodi\u010d<\/p>","

Autor na promociji knjige u Zagrebu<\/p>","

Ribarske mre\u017ee prve otkriju lokacije<\/p>","

Ostaci ratnog broda kod Premuda<\/p>","

Mnogi ronioci \u017eele ponijeti suvenir<\/p>","

Bombarder B-24 kod otoka Visa<\/p>","

O\u010duvani avion je mamac za ronioce<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1275","hd_25386241_1920.jpg":"1920x1080","k_25386241_1280.jpg":"1280x1280","k_25386241_1024.jpg":"1024x1024","k_25386241_640.jpg":"640x640","k_25386241_480.jpg":"480x480","k_25386241_340.jpg":"340x340","k_25386241_220.jpg":"220x220","o_25386241_1280.jpg":"1280x850","o_25386241_1024.jpg":"1024x680","o_25386241_640.jpg":"640x425","o_25386241_480.jpg":"480x318","o_25386241_340.jpg":"340x225","o_25386241_220.jpg":"220x146","h_25386241_1280.jpg":"1280x854","h_25386241_1024.jpg":"1024x683","h_25386241_640.jpg":"640x427","h_25386241_480.jpg":"480x320","h_25386241_340.jpg":"340x227","h_25386241_220.jpg":"220x147","pp_25386241_1280.jpg":"1280x1628","pp_25386241_1024.jpg":"1024x1303","pp_25386241_640.jpg":"640x814","pp_25386241_480.jpg":"480x611","pp_25386241_340.jpg":"340x432","pp_25386241_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2877","hd_25386229_1920.jpg":"1920x1080","k_25386229_1280.jpg":"1280x1280","k_25386229_1024.jpg":"1024x1024","k_25386229_640.jpg":"640x640","k_25386229_480.jpg":"480x480","k_25386229_340.jpg":"340x340","k_25386229_220.jpg":"220x220","o_25386229_1280.jpg":"1280x1918","o_25386229_1024.jpg":"1024x1534","o_25386229_640.jpg":"640x959","o_25386229_480.jpg":"480x719","o_25386229_340.jpg":"340x509","o_25386229_220.jpg":"220x329","h_25386229_1280.jpg":"1280x854","h_25386229_1024.jpg":"1024x683","h_25386229_640.jpg":"640x427","h_25386229_480.jpg":"480x320","h_25386229_340.jpg":"340x227","h_25386229_220.jpg":"220x147","pp_25386229_1280.jpg":"1280x1628","pp_25386229_1024.jpg":"1024x1303","pp_25386229_640.jpg":"640x814","pp_25386229_480.jpg":"480x611","pp_25386229_340.jpg":"340x432","pp_25386229_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25296821_1920.jpg":"1920x1080","k_25296821_1280.jpg":"1280x1280","k_25296821_1024.jpg":"1024x1024","k_25296821_640.jpg":"640x640","k_25296821_480.jpg":"480x480","k_25296821_340.jpg":"340x340","k_25296821_220.jpg":"220x220","o_25296821_1280.jpg":"1280x852","o_25296821_1024.jpg":"1024x682","o_25296821_640.jpg":"640x426","o_25296821_480.jpg":"480x319","o_25296821_340.jpg":"340x226","o_25296821_220.jpg":"220x146","h_25296821_1280.jpg":"1280x854","h_25296821_1024.jpg":"1024x683","h_25296821_640.jpg":"640x427","h_25296821_480.jpg":"480x320","h_25296821_340.jpg":"340x227","h_25296821_220.jpg":"220x147","pp_25296821_1280.jpg":"1280x1628","pp_25296821_1024.jpg":"1024x1303","pp_25296821_640.jpg":"640x814","pp_25296821_480.jpg":"480x611","pp_25296821_340.jpg":"340x432","pp_25296821_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25296818_1920.jpg":"1920x1080","k_25296818_1280.jpg":"1280x1280","k_25296818_1024.jpg":"1024x1024","k_25296818_640.jpg":"640x640","k_25296818_480.jpg":"480x480","k_25296818_340.jpg":"340x340","k_25296818_220.jpg":"220x220","o_25296818_1280.jpg":"1280x852","o_25296818_1024.jpg":"1024x682","o_25296818_640.jpg":"640x426","o_25296818_480.jpg":"480x319","o_25296818_340.jpg":"340x226","o_25296818_220.jpg":"220x146","h_25296818_1280.jpg":"1280x854","h_25296818_1024.jpg":"1024x683","h_25296818_640.jpg":"640x427","h_25296818_480.jpg":"480x320","h_25296818_340.jpg":"340x227","h_25296818_220.jpg":"220x147","pp_25296818_1280.jpg":"1280x1628","pp_25296818_1024.jpg":"1024x1303","pp_25296818_640.jpg":"640x814","pp_25296818_480.jpg":"480x611","pp_25296818_340.jpg":"340x432","pp_25296818_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1574x1031","hd_25458853_1920.jpg":"1920x1080","k_25458853_1280.jpg":"1280x1280","k_25458853_1024.jpg":"1024x1024","k_25458853_640.jpg":"640x640","k_25458853_480.jpg":"480x480","k_25458853_340.jpg":"340x340","k_25458853_220.jpg":"220x220","o_25458853_1280.jpg":"1280x838","o_25458853_1024.jpg":"1024x670","o_25458853_640.jpg":"640x419","o_25458853_480.jpg":"480x314","o_25458853_340.jpg":"340x222","o_25458853_220.jpg":"220x144","h_25458853_1280.jpg":"1280x854","h_25458853_1024.jpg":"1024x683","h_25458853_640.jpg":"640x427","h_25458853_480.jpg":"480x320","h_25458853_340.jpg":"340x227","h_25458853_220.jpg":"220x147","pp_25458853_1280.jpg":"1280x1628","pp_25458853_1024.jpg":"1024x1303","pp_25458853_640.jpg":"640x814","pp_25458853_480.jpg":"480x611","pp_25458853_340.jpg":"340x432","pp_25458853_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_25458854_1920.jpg":"1920x1080","k_25458854_1280.jpg":"1280x1280","k_25458854_1024.jpg":"1024x1024","k_25458854_640.jpg":"640x640","k_25458854_480.jpg":"480x480","k_25458854_340.jpg":"340x340","k_25458854_220.jpg":"220x220","o_25458854_1280.jpg":"1280x851","o_25458854_1024.jpg":"1024x681","o_25458854_640.jpg":"640x425","o_25458854_480.jpg":"480x319","o_25458854_340.jpg":"340x226","o_25458854_220.jpg":"220x146","h_25458854_1280.jpg":"1280x854","h_25458854_1024.jpg":"1024x683","h_25458854_640.jpg":"640x427","h_25458854_480.jpg":"480x320","h_25458854_340.jpg":"340x227","h_25458854_220.jpg":"220x147","pp_25458854_1280.jpg":"1280x1628","pp_25458854_1024.jpg":"1024x1303","pp_25458854_640.jpg":"640x814","pp_25458854_480.jpg":"480x611","pp_25458854_340.jpg":"340x432","pp_25458854_220.jpg":"220x280"},{"size0":"850x565","hd_25458855_1920.jpg":"1920x1080","k_25458855_1280.jpg":"1280x1280","k_25458855_1024.jpg":"1024x1024","k_25458855_640.jpg":"640x640","k_25458855_480.jpg":"480x480","k_25458855_340.jpg":"340x340","k_25458855_220.jpg":"220x220","o_25458855_1280.jpg":"1280x850","o_25458855_1024.jpg":"1024x680","o_25458855_640.jpg":"640x425","o_25458855_480.jpg":"480x319","o_25458855_340.jpg":"340x226","o_25458855_220.jpg":"220x146","h_25458855_1280.jpg":"1280x854","h_25458855_1024.jpg":"1024x683","h_25458855_640.jpg":"640x427","h_25458855_480.jpg":"480x320","h_25458855_340.jpg":"340x227","h_25458855_220.jpg":"220x147","pp_25458855_1280.jpg":"1280x1628","pp_25458855_1024.jpg":"1024x1303","pp_25458855_640.jpg":"640x814","pp_25458855_480.jpg":"480x611","pp_25458855_340.jpg":"340x432","pp_25458855_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1275","hd_25458856_1920.jpg":"1920x1080","k_25458856_1280.jpg":"1280x1280","k_25458856_1024.jpg":"1024x1024","k_25458856_640.jpg":"640x640","k_25458856_480.jpg":"480x480","k_25458856_340.jpg":"340x340","k_25458856_220.jpg":"220x220","o_25458856_1280.jpg":"1280x850","o_25458856_1024.jpg":"1024x680","o_25458856_640.jpg":"640x425","o_25458856_480.jpg":"480x318","o_25458856_340.jpg":"340x225","o_25458856_220.jpg":"220x146","h_25458856_1280.jpg":"1280x854","h_25458856_1024.jpg":"1024x683","h_25458856_640.jpg":"640x427","h_25458856_480.jpg":"480x320","h_25458856_340.jpg":"340x227","h_25458856_220.jpg":"220x147","pp_25458856_1280.jpg":"1280x1628","pp_25458856_1024.jpg":"1024x1303","pp_25458856_640.jpg":"640x814","pp_25458856_480.jpg":"480x611","pp_25458856_340.jpg":"340x432","pp_25458856_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1275","hd_25458857_1920.jpg":"1920x1080","k_25458857_1280.jpg":"1280x1280","k_25458857_1024.jpg":"1024x1024","k_25458857_640.jpg":"640x640","k_25458857_480.jpg":"480x480","k_25458857_340.jpg":"340x340","k_25458857_220.jpg":"220x220","o_25458857_1280.jpg":"1280x850","o_25458857_1024.jpg":"1024x680","o_25458857_640.jpg":"640x425","o_25458857_480.jpg":"480x318","o_25458857_340.jpg":"340x225","o_25458857_220.jpg":"220x146","h_25458857_1280.jpg":"1280x854","h_25458857_1024.jpg":"1024x683","h_25458857_640.jpg":"640x427","h_25458857_480.jpg":"480x320","h_25458857_340.jpg":"340x227","h_25458857_220.jpg":"220x147","pp_25458857_1280.jpg":"1280x1628","pp_25458857_1024.jpg":"1024x1303","pp_25458857_640.jpg":"640x814","pp_25458857_480.jpg":"480x611","pp_25458857_340.jpg":"340x432","pp_25458857_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7414700 Threads: 3 Questions: 1530233333 Slow queries: 4653067 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110647198 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/danijel-frka-autor-vodica-potonulo-blago-jadrana-ribari-su-najbolji-vodici-za-otkrivanje-olupina-1332479 [printLink] => /om/sa-svih-strana/danijel-frka-autor-vodica-potonulo-blago-jadrana-ribari-su-najbolji-vodici-za-otkrivanje-olupina-1332479?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 649332 [name] => Danijel Frka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-14 08:00:30 [main_article_id] => 0 [alias] => danijel-frka [link] => /tag/danijel-frka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 725064 [name] => potonulo blago jadrana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-31 14:02:15 [main_article_id] => 0 [alias] => potonulo-blago-jadrana [link] => /tag/potonulo-blago-jadrana ) [2] => stdClass Object ( [id] => 635298 [name] => brodske olupine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-05 09:27:02 [main_article_id] => 0 [alias] => brodske-olupine [link] => /tag/brodske-olupine ) [3] => stdClass Object ( [id] => 734157 [name] => ronilački vodič [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-22 08:02:30 [main_article_id] => 0 [alias] => ronilacki-vodic [link] => /tag/ronilacki-vodic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 473729 [name] => ronjenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ronjenje [link] => /tag/ronjenje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ispod površine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Danijel Frka, autor vodiča ‘Potonulo blago Jadrana‘: Ribari su najbolji vodiči za otkrivanje olupina [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-02-53-55-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25386241.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Arhiva/Danijel Frka [mainImageDesc] =>

Iskustvo ronjenja na olupinama je neopisivo

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25386241.jpg [title] =>

Iskustvo ronjenja na olupinama je neopisivo

Arhiva/Danijel Frka ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25386229.jpg [title] =>

Teretnjak Peltatsis na Krku privlači najveći broj ronioca

Arhiva/Danijel Frka ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25296821.jpg [title] =>

Knjiga je ultimativni ronilački vodič

Ivana Nobilo/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25296818.jpg [title] =>

Autor na promociji knjige u Zagrebu

Ivana Nobilo/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25458853.jpg [title] =>

Ribarske mreže prve otkriju lokacije

Arhiva/Danijel Frka ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25458854.jpg [title] =>

Ostaci ratnog broda kod Premuda

Arhiva/Danijel Frka ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25458855.jpg [title] =>

Mnogi ronioci žele ponijeti suvenir

Arhiva/Danijel Frka ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25458856.jpg [title] =>

Bombarder B-24 kod otoka Visa

Arhiva/Danijel Frka ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25458857.jpg [title] =>

Očuvani avion je mamac za ronioce

Arhiva/Danijel Frka ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U izdanju Naklade Val i Hanza Medije objavljena je knjiga Potonulo blago Jadrana, ronilački vodič po olupinama hrvatskog Jadrana Danijela Frke, jednog od najvećih autoriteta u svijetu ronjenja i podmorja, stručnjaka za novovjekovne olupine, vrhunskog podvodnog fotografa, povjesničara, spisatelja i još puno toga.

Da je riječ o impresivnom izdanju, potvrđuje čak gotovo 600 stranica s detaljnim informacijama o 75 lokacija od Savudrije do Prevlake, olupinama sjevernog, srednjeg i južnog Jadrana, te nevjerojatnih tisuću fotografija u boji (osim povijesnih fotografija) i Frkinih ilustracija. Otprilike polovina olupina nalazi se, objasnio je Frka, unutar granica rekreativnog ronjenja, do 40 metara dubine, no dosta je i olupina koje se nalaze dublje.

Razgovarali smo s Frkom u povodu promocije ovog, može se reći, nezaobilaznog štiva, odnosno priručnika za sve one koji žele zaviriti u morski medij.

– Knjiga Tajne Jadrana doživjela je veliki uspjeh. Prevedena je na više jezika, a među roniocima slovi kao vodič koji svaki zaljubljenik u podmorje mora imati kod sebe. Kako je došlo do ove nove knjige i u čemu se ona razlikuje od prethodne?

– Zapravo, radi se o tri knjige na temu olupina. Prva knjiga, Tajne Jadrana, kojoj smo autori bili Jasen Mesić i ja, izišla je u nakladi izdavačke kuće Adamić iz Rijeke 2002. godine i opisivala je 24 olupine. Točno deset godina kasnije, 2012., napisali smo knjigu Blago Jadrana pri istom nakladniku s 56 lokacija olupina, a nakon sljedećih 11 godina izišla je moja knjiga Potonulo blago Jadrana sa 75 olupina. Dakle, u 21 godinu napisane su tri knjige o toj temi…

Nove olupine

Ispočetka sam namjeravao napisati knjigu koja je trebala biti nastavak druge knjige, a budući da je druga knjiga već bila u potpunosti rasprodana, s izdavačem sam se dogovorio da napišem njezino prošireno i modernizirano izdanje. Tako treća, najnovija knjiga zapravo ponavlja većinu tema iz prethodnih, uz dodatak tridesetak novih olupina.

– Težište nove knjige je na novovjekovnim olupinama i potonulim borbenim zrakoplovima, te nekim antičkim nalazima, a namijenjena je svima koji posjećuju naše more, ne samo roniocima.

– Budući da tema antičkih i srednjovjekovnih brodoloma po svojem obujmu zahtijeva zasebnu knjigu ili čak više njih, koje trebaju napisati profesionalni podvodni arheolozi, ja sam se u najnovijoj knjizi usmjerio na olupine 19. i 20. stoljeća, kojima se podvodni arheolozi bave manje, a koje su atraktivne za ronjenje, kako ono rekreativno, do 40 metara dubine, tako i ono tehničko, odnosno na dubinama preko 40 metara. Jedina je iznimka netaknuti antički brodolom kod uvale Letavica na otoku Pagu, koji je otkriven tek nedavno i nije pokriven zaštitnim čeličnim kavezom pa ga ronioci mogu doživjeti onako kako ga je doživio Vedran Dorušić, vlasnik ronilačkog centra Foka iz Šimuna, koji ga je i otkrio.

S obzirom na to da svaka olupina ima svoju prošlost, nastojao sam otkriti i ispripovijedati povijest olupina predstavljenih u knjizi i tako svima koje zanima povijest, more i podmorje, pružiti cjelovite informacije o svakoj pojedinoj lokaciji.

---

image

Ostaci ratnog broda kod Premuda

Arhiva/Danijel Frka
---

Svaka olupina predstavljena je ilustracijom u boji kako bi čitatelj dobio dojam o njezinu izgledu danas, te podvodnim fotografijama pojedinih dijelova olupine. Dakako, tu su i tehnički podaci, zatim upute roniocima o uvjetima pod vodom (vidljivost, struje, dubina, težina pronalaženja…) kao i sugestije na što treba obratiti pozornost.

– Fascinantan je broj fotografija i samih lokaliteta koje ste naveli u knjizi. Koliko se dugo ona pripremala?

– Ova treća knjiga pripremala se tri godine, ali u posljednjih godinu dana pripreme su bile vrlo intenzivne jer je trebalo istražiti i prikupiti povijesne podatke, nacrtati ilustracije, odabrati i urediti fotografije i napisati tekst. Pri tome su mi veliku pomoć pružili moji brojni prijatelji povjesničari i ronioci, koji su mi na raspolaganje stavili svoje podatke, povijesne i podvodne fotografije koje ćete naći u knjizi. Na tome sam im neizmjerno zahvalan.

– Ono što je sjajno jest i priča o svakoj olupini. Čini se da ljude jako zanima taj dio.

– Iz iskustva sam znao da čitatelje jako zanima povijest svakog potonulog broda ili zrakoplova, posebice stoga što su uz njih vezane i osobne sudbine i životni put njihovih posada. One su često bile dramatične, pa i tragične, a mnoge su olupine i danas grob pojedinih članova posade koji su s njima završili na morskome dnu.

– Oko svakog tog nalaza krije se jako puno pripreme, izviđanja, logistike... Kako to izgleda na terenu?

– Prvo, trebate znati da se za mnoge olupine, odnosno za njihove lokacije odavno zna, na njima se roni već dugi niz godina. Postoje, međutim, i olupine čija se točna lokacija nije znala, a koje smo moji prijatelji i ja pronašli tek nakon nekoliko uzaludnih pokušaja. Takav je slučaj bio s parobrodom Regolo u Velebitskom kanalu ili s njemačkim transportnim brodom Kapitaen Diedrichsen kod otoka Premude. Neke smo pak olupine pronašli slučajno, tražeći drugu olupinu, i pritom smo naletjeli na njih.

Zapinjanje mreža

U svakom slučaju, dosta sam podataka pronašao u ratnim dnevnicima ili u dnevnicima lučkih kapetanija, ili pak u literaturi. No najbolji izvor podataka za traženje olupina su ribari. Oni najbolje poznaju naše podmorje i izbjegavaju lokacije gdje su zadivi, mjesta gdje im zapinju mreže. Često im, naime, mreže zapnu za neku olupinu, pa ronilac koji zaroni da oslobodi mrežu ujedno pronađe i do tada nepoznatu olupinu.

---

image

Bombarder B-24 kod otoka Visa

Arhiva/Danijel Frka
---

– Odakle vam ta strast prema ronjenju? U svim tim zaronima otkrivaju se novi detalji, mozaik čitave jedne prošlosti. Kakav je osjećaj otkrivati te tajne?

– Mene je od djetinjstva fasciniralo istraživanje podmorja. Gutao sam sve časopise i knjige u kojima su se opisivale podvodne avanture i ronjenje, a osobito sam volio čitati literaturu o pomorskim bitkama i zamišljati kako ti potonuli brodovi izgledaju na dnu. Kada sam napokon kao student počeo roniti s komprimiranim zrakom, ta mi se želja ispunila i ronjenje na olupinama postalo je s vremenom moja najveća strast. Svaki moj zaron na takvu olupinu i danas pobuđuje u meni suosjećanje za tragedije njezine posade, kao i za borbu onih koji su preživjeli.

– Oko kojeg ste se nalaza najviše namučili?

– Mogu izdvojiti potragu za talijanskim parobrodom Regolo, koji je orkanska bura uz snježnu vijavicu 1956. godine otrgnula s veza u luci Senj i odnijela ga u Velebitski kanal, gdje je nestao bez traga s cjelokupnom posadom. Nakon tri bezuspješna pokušaja, uspjeli smo napokon prema informacijama ribara locirati olupinu i zaroniti. Bio je to prvi put da su ljudske oči ugledale Regolo, 60 godina nakon njegova nestanka.

– Ronjenje na olupine danas je vrlo popularno. Koliko su one zaštićene, devastirane, pristupačne?

– Od svih turističkih ronjenja u Jadranu, rekao bih da se najmanje 50 posto odnosi na ronjenje na čeličnim olupinama, koje su najbolje očuvane u usporedbi s drvenim olupinama, koje su se uglavnom sve već raspale, odnosno istrunule su. Neke od tih olupina izuzetno su popularne, na primjer putnički parobrod Baron Gautsch ili motorni teretnjak Peltatsis. Na njima godišnje roni velik broj rekreativnih ronilaca. Nažalost, svijest o potrebi očuvanja ovih olupina od devastacije sporo prodire u svijest ronilaca pa mnogi žele s njih odnijeti poneki suvenir. To je, naravno, zabranjeno, ali nadzor službenih institucija nedovoljan je da u potpunosti spriječi odnošenje suvenira s olupina. Mnoge su olupine zaštićene kao kulturna baština i ovlašteni ronilački centri imaju dužnost paziti na to da se ronioci koje dovode na olupine ponašaju na njima u skladu s propisima.

Ova je knjiga pokušaj da se ronioce informira o ljepotama našeg podmorskog muzeja, kao i o potrebi njegova očuvanja za iduće generacije. Jednako kako posjetitelju nekog muzeja na kopnu ne pada na pamet da otvara vitrine i uzima sve što mu se sviđa, tako i posjetitelji olupina trebaju na njima samo fotografirati i snimati, a ne uzimati ništa s njih.

---

image

Autor na promociji knjige u Zagrebu

Ivana Nobilo/Cropix
---

– Što vam je želja još istražiti?

– Želja mi je pronaći još neke olupine zrakoplova koji su završili na morskom dnu u Drugom svjetskom ratu.

– Poznati ste kao vrhunski podvodni fotograf. Koliko je taj medij zahtjevan i gdje je on danas u odnosu na nekada davno?

– Obožavam podvodnu fotografiju i u more gotovo da i ne odlazim bez fotoaparata. Fotografiranje pod vodom zahtjevnije je od fotografiranja na zraku jer su uvjeti puno teži – fotoaparat mora biti u nepropusnom oklopu, ometa vas manjak prirodnog svjetla, slabija vidljivost pod vodom, gubitak toplih dijelova spektra boja s povećanjem dubine, jake struje, suspendirani plankton i drugo. Podvodni fotograf stalno se bori da pri teškim uvjetima za fotografiranje, uz pomoć suvremene tehnike, ipak snimi vrhunsku fotografiju.

Zaštita lokaliteta

Danas je digitalna fotografija učinila ogroman kvalitativni iskorak u odnosu na analognu fotografiju, odnosno na film, mogućnosti fotoaparata su fantastične, a cijene prosječnog kompaktnog fotića s podvodnim kućištem su pristupačne. Sve je to učinilo da se podvodnom fotografijom bavi velik broj ronilaca. Neki od njih uspjeli su Hrvatsku pogurati u sam vrh svjetske podvodne fotografije, na mjesto koje joj neosporno pripada.

– Surađujete s Ministarstvom kulture. Ima li kakvih novih elemenata vezano uz podvodna nalazišta u smislu novih oblika zaštite, istraživanja i slično?

– Moja suradnja s Ministarstvom kulture i Hrvatskim restauratorskim zavodom traje već nekoliko desetljeća. Svakako veseli što te ustanove pridaju veliku važnost istraživanju i zaštiti podmorskih lokaliteta te primjenjuju najsuvremenija svjetska iskustva i metode. Vjerujem da će se u skoroj budućnosti primjenjivati načini zaštite podvodnih lokaliteta koji omogućavaju slobodno razgledavanje, a istodobno nadziru i sprječavaju bilo kakav pokušaj devastacije.

– Bavite se iz hobija i maketarstvom. Hoće li na tom tragu izaći kakva knjiga?

– Maketarstvo je moja ljubav još iz djetinjstva, koja me ni danas nije napustila. Dapače, redovito sa svojim maketama zrakoplova i brodova pobjeđujem na prestižnim međunarodnim natjecanjima, što me jako veseli. Povremeno pišem članke i na tu temu za razne inozemne časopise.

– Za kraj, koliko ronjenju danas trebamo pristupiti s oprezom i s obukom?

– Ronjenje je predivan, ali ipak opasan sport i treba mu pristupati s odgovarajućom ozbiljnosti i pažnjom. Moram reći da su ronilačke škole u Hrvatskoj jedne od najboljih u svijetu i da kandidati koji završavaju početničke tečajeve ronjenja prolaze solidnu praktičnu i teorijsku izobrazbu.

S obzirom na to da je sportsko-rekreativno ronjenje masovan sport u svjetskim razmjerima, opasnost od posvemašnje komercijalizacije je velika, a prilika da se neiskusnim polaznicima uzme novac ima puno. Ipak smatram da još uvijek u našim ronilačkim školama vlada profesionalni duh koji nove ronioce uči kako da rone na siguran način i uživaju u podmorskom svijetu.

---

image

Mnogi ronioci žele ponijeti suvenir

Arhiva/Danijel Frka
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Arhiva/Danijel Frka Arhiva/Danijel Frka Ivana Nobilo/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Arhiva/Danijel Frka Arhiva/Danijel Frka Arhiva/Danijel Frka Arhiva/Danijel Frka Arhiva/Danijel Frka
Arhiva/Danijel Frka

Iskustvo ronjenja na olupinama je neopisivo

Arhiva/Danijel Frka

Teretnjak Peltatsis na Krku privlači najveći broj ronioca

Ivana Nobilo/Cropix

Knjiga je ultimativni ronilački vodič

Ivana Nobilo/Cropix

Autor na promociji knjige u Zagrebu

Arhiva/Danijel Frka

Ribarske mreže prve otkriju lokacije

Arhiva/Danijel Frka

Ostaci ratnog broda kod Premuda

Arhiva/Danijel Frka

Mnogi ronioci žele ponijeti suvenir

Arhiva/Danijel Frka

Bombarder B-24 kod otoka Visa

Arhiva/Danijel Frka

Očuvani avion je mamac za ronioce

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/danijel-frka-autor-vodica-potonulo-blago-jadrana-ribari-su-najbolji-vodici-za-otkrivanje-olupina-1332479 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c49a35c0e6268e3aa90488302ee486d860694ed9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Danijel+Frka%2C+autor+vodi%C4%8Da+%E2%80%98Potonulo+blago+Jadrana%E2%80%98%3A+Ribari+su+najbolji+vodi%C4%8Di+za+otkrivanje+olupina&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fdanijel-frka-autor-vodica-potonulo-blago-jadrana-ribari-su-najbolji-vodici-za-otkrivanje-olupina-1332479 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fdanijel-frka-autor-vodica-potonulo-blago-jadrana-ribari-su-najbolji-vodici-za-otkrivanje-olupina-1332479 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ispod površine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

ispod površineDanijel Frka, autor vodiča ‘Potonulo blago Jadrana‘: Ribari su najbolji vodiči za otkrivanje olupina

Piše Merien Ilić
22. listopada 2023. - 08:00

U izdanju Naklade Val i Hanza Medije objavljena je knjiga Potonulo blago Jadrana, ronilački vodič po olupinama hrvatskog Jadrana Danijela Frke, jednog od najvećih autoriteta u svijetu ronjenja i podmorja, stručnjaka za novovjekovne olupine, vrhunskog podvodnog fotografa, povjesničara, spisatelja i još puno toga.

Da je riječ o impresivnom izdanju, potvrđuje čak gotovo 600 stranica s detaljnim informacijama o 75 lokacija od Savudrije do Prevlake, olupinama sjevernog, srednjeg i južnog Jadrana, te nevjerojatnih tisuću fotografija u boji (osim povijesnih fotografija) i Frkinih ilustracija. Otprilike polovina olupina nalazi se, objasnio je Frka, unutar granica rekreativnog ronjenja, do 40 metara dubine, no dosta je i olupina koje se nalaze dublje.

Razgovarali smo s Frkom u povodu pr...

12. svibanj 2024 04:53