StoryEditorOCM

ZAHTJEV JE UPUĆENSukob vladajućih i oporbe na sjednici Gradskog vijeća: hoće li se osnovati Županijska lučka uprava Ploče?

Piše Ante Šunjić/DV
12. siječnja 2021. - 12:32

Gradsko vijeće Ploča podržava izdvajanje luke 'Ploče – Mala pošta', koja se koristi isključivo za komunalni vez, iz sustava upravljanja Lučke uprave Dubrovačko–neretvanske županije te zahtijeva osnivanje nove Županijske lučke uprave Ploče, radi upravljanja, gradnje i korištenja luke otvorene za javni promet županijskog i lokalnog značaja na području Grada Ploča, piše Dubrovački vjesnik.

UPUĆEN ZAHTJEV ŽUPANIJI

Županijskoj skupštini Dubrovačko–neretvanske županije upućuje se zahtjev za osnivanje Županijske lučke uprave Ploče, a nadležna Služba za opće poslove Grada Ploča zadužuje se da poduzme potrebne radnje za ostvarenje Zaključka, koji je većinom glasova vladajuće koalicije SDP-HSS-Pločanska stranka i NL Niko Orepić usvojen na zadnjoj sjednici Gradskoga vijeća.

Grad Ploče smatra da bi se osnivanjem Županijske lučke uprave Ploče na bolji način odgovorilo stvarnim potrebama korisnika veza u Pločama.

Ovo je prvi korak u nastojanju da se osnuje Županijska lučka uprava Ploče, nakon dugotrajnih negodovanja korisnika vezova,nezadovoljnih odnosom Županijske Lučke uprave, kategorizacijom pločanske lučice kao luke prve kategorije i, posljedično, svime što ih toga proizlazi, uključujući i veću cijenu veza.

image
Gradsko vjeće Ploča
Ante Šunjić

Podsjetimo, zbog toga su korisnici vezova nedavno Gradu Ploče uručili peticiju s preko sto potpisa. Vladajući i oporbeni vijećnici bili su složni da se problem treba riješiti, ali su se razišli oko načina njegovog rješavanja. Odbijen je amandman oporbene koalicije HDZ-HSLS-NL Dalibor Žderić da u raspravi sudjeluju i potpisnici peticije.

Iz vladajuće koalicije istaknuli su, među ostalim, da su lučicu izgradili ljudi iz Ploča samodoprinosom, te da su se za ovaj korak odlučili jer su iz Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije pokazali dugotrajnu nezainteresiranost za rješavanje problema u Pločama, dok su oporbenjaci predlagali tematsku sjednicu Gradskoga vijeća jer u dostavljenim materijalima nisu prezentirani troškovi takvoga projekta.

NISMO NEZAINTERESIRANI

Ukoliko se formira Županijska lučka uprava Ploče, u Upravnom vijeću biti će dva predstavnika resornoga Ministarstva s područja Ploča i 3 predstavnika regionalne i lokalne samouprave.

Na naš upit, iz županijske Lučke uprave negirali su nezainteresiranost za rješavanje problema i istaknuli da su sve aktivnosti poduzimane u dogovoru i sa znanjem gradske vlasti u Pločama.

image
Pločani će nakon ustroja zemljišnika konačno postati ravnopravni građani RH
Ante Šunjić

- U međuvremenu smo s gradom Ploče sklopili ugovor o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije uređenja luke Mala pošta, kojim se planira uređenje dijela sada neuređene obale od Hotela Bebić prema jugu, kao i pripadajućeg zaobalnog pojasa. Sufinanciranje u iznosu od 153 tisuće kuna (50 posto troška izrade projektne dokumentacije) je potpisano u jeku korona krize uz našu obvezu da iznos uplatimo na račun grada Ploča nakon 1. lipnja 2021. godine - stoji, među ostalim, u odgovoru Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije.

Saznali smo da je luka Mala pošta kategorizirana kao luka prve kategorije jer je zaštićena od svih vjetrova, obala je u najvećem dijelu uređena šetnica odvojena zelenim pojasom od ceste, pristup luci je moguć cestom uz koju postoji dovoljan broj parking mjesta, a u neposrednoj blizini se nalazi i jedan od glavnih gradskih trgova te veći parking.

19. travanj 2024 22:32