StoryEditorOCM
DalmacijaPRI GRADNJI EKOSUSTAVA 13 vlasnika SE, POKAZALO SE UZALUD, ODREKLO OBEŠTEĆENJA ZA USTUPLJENO ZEMLJIŠTE

Vis: Tužbom na namjenu zemljišta

Piše PSD.
20. ožujka 2008. - 10:42

Prenamjena zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko na potezu područja Punta od Biskupa do Šupurine, koju je prije četiri godine pri izgradnji trase viškog ekosustava, 13-orici vlasnika, u svrhu obeštećenja za ustupljeno zemljište, ugovorom o izmjeni Prostornog plana iz 1988. godine jamčio tadašnji Vladin povjerenik Mihael Acalinović, ovih je dana dobila sudski epilog.

Naime, u Prijedlogu novog prostornog plana, koji je prošao javnu raspravu, spomenutom području ostala je poljoprivredna namjena, pa su neki nezadovoljni vlasnici pokrenuli sudsku parnicu protiv Grada Visa tražeći poštovanje ugovora.

Odgovor na tu zemljišnu zavrzlamu tražio je na Gradskom poglavarstvu predsjednik viškog Gradskog vijeća prof. Siniša Brajčić navodeći i moralnu dimenziju slučaja, sugerirajući tezu kako su vlasnici očito obmanuti, jer da nisu dobili pismeno obećanje, kazao je Brajčić, možda se poneki ne bi odrekli zemljišta bez naknade.

Tako su, primjerice, neki, poput skupine Engleza, predvođeni bračnim parom Ivanom (unukom slavnog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića) i Anthonyjem Stancombom koji su na tom području kupili četiri hektara zemlje držeći da će biti građevinsko, s nakanom da izgrade elitno turističko naselje.

Samostalna referentica za imovinskopravne poslove Ljiljana Klepo informirala je poglavare kako su zasad četvorica vlasnika pokrenula tužbu te kako se Grad očitovao, navodeći kako je svojedobno spomenuti ugovor povjerenika s vlasnicima zemljišta ništavan, budući, prema njoj, nije zasnovan na realnim pretpostavkama. Zatim je dodala kako će rasplet slučaja biti odlučen u nastavku parničkog postupka.

marko pečarević

Ugovor valja poštovati

Zanimljivo je da je prije tri godine bivša koalicijska vlast SDP, HSS i HNS, unatoč neslaganju s predmetnim ugovorom, na sjednici Gradskog vijeća, u raspravi o prvom prijedlogu prostornog plana grada Visa, koji je odbacila sadašnja koalicijska vlast HSP, HDZ i NGL, zaključila kako ugovor valja poštovati. A u samom tadašnjem prijedlogu plana, koji je bio pred usvajanjem, sporno područje Punte od Biskupa do Šupurine, iznad granice pomorskog dobra, bilo je namijenjeno izgradnji rezidencijalnih objekata za turističku namjenu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 08:51