StoryEditorOCM
ŽivotKROZ POVIJEST

Zašto Izrael uopće sudjeluje na Eurosongu, a geografski nije u Europi?! Dio je natjecanja od 1973. godine, evo i zašto

Piše N.G.R.
14. svibnja 2023. - 13:17

Izrael se smjestio na treće mjesto odmah iza drugoplasirane Finske a mnogi su se, po tko zna koji put, zapitali zašto Izrael sudjeluje u glazbenom natjecanju Eurosong koji bi po svakoj logici trebao okupljati europske zemlje.

Izrael je dio natjecanja za Euroviziju od 1973. unatoč tome što nije europska nacija i bio je prva neeuropska zemlja koja je dobila dopuštenje za sudjelovanje u događaju.

image
Livio Andrijic/Cropix

To je zato što je zemlja bila članica Europske radiodifuzne unije - koja je odgovorna za natjecanje za pjesmu Eurovizije.

U svojoj povijesti nastupa skupili su četiri pobjede, dva druga i jedno treće mjesto. Preostali rezultati su poprilično dobri i solidni.

Ilanit s pjesmom Ey Sham biva prvom predstavnicom Izraela na Eurosongu. Četvrto osvojeno mjesto bilo je odličan početak, a ni u narednih par godina dobri rezultati neće izostajati.

Štoviše, Izrael relativno brzo dolazi ne do jedne, nego do dvije eurovizijske pobjede! Pobijedili su dvije godine zaredom – 1978. i 1979. Eurosong će, pak, organizirati jedanput u ovom periodu, a razlog tome je taj što nisu mogli skupiti dovoljno financijskih sredstava za organiziranje Eurosonga 1980.

Tu čast kasnije će dobiti Nizozemska, a s obzirom na to da je datum održavanja Eurosonga te godine prvobitno bio planiran za izraelski praznik “Dan nezavisnosti”, Izraelci odlučuju ne sudjelovati uopće.

Nakon dvije pobjede i godine pauze, osvojit će sedmo i dva druga mjesta. Pauziraju 1984. godine. U narednih desetak godina osvajat će “mješovite” rezultate, a kao najbolji od njih izdvaja se treće mjesto iz 1991. godine, piše eurosong.hr.

Preskočit će još tri godine – 1994., 1996. i 1997. Pauza će očito dobro doći s obzirom na to da će pobijediti u Birminghamu 1998. godine. Nakon napetog glasovanja pobjedu odnosi Dana International, koja je pjevala pjesmu Diva.

Mrtva trka za prvim mjestom vodila se između Izraela i Malte, a Makedonija je glasovala posljednja. Daju osam bodova Izraelu i svi su u sali očekivali 10 ili 12 bodova za Maltu. No, to se nije dogodilo. Ujedinjeno Kraljevstvo dobiva 10, a Hrvatska 12 te time Izrael osvaja svoju treću po redu pobjedu na ovom natjecanju. Naredne godine na domaćem će terenu osvojiti peto mjesto.

Pobjeda im se ponovno dogodila nakon 20 godina kada je Netta s pjesmom Toy osvojila natjecanje s 529 bodova, a studijska verzija pjesme jedan je od najgledanijih videa na službenom eurovizijskom kanalu.

Za Izrael se može reći da pobjeđuje svakih dvadeset godina. Naime, uz 1979. godinu, odnio je pobjede na Eurosongu održanom 1978., 1998. i 2018. godine.

Dana International 1998. godine postala je prva transrodna osoba koja je pobijedila na Eurosongu.

image
Livio Andrijic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 23:49