StoryEditor
ŽivotFINSKO ISTRAŽIVANJE

Uzimanje probiotika tijekom trudnoće i dojenja pomaže bebama

Piše PSD.
26. listopada 2012. - 19:16
Uzimanje probiotika u trudnoći i tijekom dojenja smanjuje izglede da novorođenčad pati od kožnog osipa, pokazuje finsko istraživanje.

Za probiotike se vjeruje da uravnotežuju dobre i loše bakterije u organizmu i spriječavaju širenje bakterija koje izazivaju bolesti, a na bebino zdravlje mogli bi utjecati preko imunosnih stanica koje prolaze kroz posteljicu u trudnoći od majke do bebe i kasnije se prenose majčinim mlijekom.

"Režim prevencije specifičnim probioticima koji se daju trudnicama i dojiljama siguran je i učinkovit način da se smanji rizik osipa kod novorođenčadi s alergičnim majkama", napisao je voditelj istraživanja Samuli Rautava iz Turku University Central Hospital u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology.

U okviru istraživanja 241 žena uzmala je najmanje dva mjeseca tijekom trudnoće i dva mjeseca tijekom dojenja probiotike u obliku praha koji se miješao s vodom. Sve žene patile su od alergije pa su njihove bebe imali vrlo visoki rizik pojave osipa i drugih alergijskih rekacija.

Na kraju istraživanja utvrđeno je da je 71 posto beba čije majke nisu uzimale probiotike imalo osip najmanje jedanput, dok je svega 29 posto beba čije su majke uzimale probiotike imalo osip. Kronični osip zabilježen je kod 26 posto beba čije majke nisu uzimale probiotike, a tek kod 10 posto beba čije su majke uzimale probiotike.

Učinak probiotika nije bio dugotrajan pa se učestalost pojave osipa u dvije skupine beba izjednačila do njihove druge godine života.

PSD
FOTO: WALLPAPER
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

08. ožujak 2021 01:22