StoryEditor

Potraga za alienima: u atmosferi udaljenog planeta otkriven organski spoj

Piše PSD.
20. ožujka 2008. - 19:06

U atmosferi planeta veličine Jupitera otkriven je etan, a lani je
na površini istog planeta otkrivena voda
Svemirski teleskop Hubble otkrio je metan u atmosferi jednog udaljenog planeta na kojem je prošle godine otkrivena voda, objavili su američki znanstvenici.

Organska molekula otkrivena je u atmosferi planeta veličine Jupitera koji kruži oko zvijezde udaljene 63 svjetlosne godine u zviježđu Lisičica (latinski Vulpecula). 

Planet HD 189733b nalazi se, međutim, preblizu svojoj zvijezdi da bi se na njemu razvio život kakav poznajemo. 

No znanstvenici ističu da su promatranja pokazala da se astronomsku tehniku detektiranja osnovnih elemenata života može iskoristiti kod promatranja hladnijih, možda nastanjivih planeta veličine Zemlje.

Znanstveni institut svemirskog teleskopa u Baltimoreu, koji koordinira korištenje Hubblea, objavio je da je otkriće rezultat promatranja svemira u svibnju.

Mark Swain iz NASA-ina istraživačkog centra JPL (Jet Propulsion Laboratory) iz Kalifornije koji je predvodio tim zaslužan za otkriće opisao je taj rad kao "probu za buduće potrage za životom na više gostoljubivim planetima". Swain je glavni autor teksta objavljenog u četvrtak u časopisu Nature.

S druge strane, Sara Seager s istraživačkog sveučilišta Massachusetts Institute of Technology (MIT) koja nije sudjelovala u projektu smatra da će pronalaženje organskih molekula na drugim planetima nalik Zemlji biti mnogo teže.

Metan je važan, jedna je od četiri molekule koje astronomi traže, zajedno s vodom, ugljičnim dioksidom i kisikom, ali uglavnom kao nusprodukt života, što na planetu o kojem je riječ nije slučaj, rekao je astronom s Carnegie Institution for Science iz Washingtona Alan Boss.

(H / AP)

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 20:05